„Schema Nordis” poate da fiori oricărui posibil cumpărător al unei locuințe nou construite în România, pentru că din spatele imaginilor 3D ale unor imobile care promit confort și condiții superioare de locuit nu răzbat informații esențiale pe care clienții dezvoltatorilor imobiliari ar trebui să le dețină.
În cazul Nordis, „mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar”, zeci de români din țară și din diaspora au fost convinși să cumpere apartamente în stadiu de machetă, iar victimele nu și-au mai luat casele în primire, potrivit anchetei Recorder.
Aceeași publicație acreditează ideea că unele apartamente ar fi fost vândute chiar de două ori. Pe de altă parte, alegerile prezidențiale se apropie, iar unul dintre candidați își face campanie promițând românilor locuințe la standarde moderne cu rate lunare ridicol de mici.
Grupul Nordis a fost implicat în proiecte imobiliare de lux în locații exclusiviste, însă a intrat în vizorul autorităților din cauza neplății datoriilor și a vânzării multiple a unor apartamente către diferiți cumpărători. Compania a încasat sume considerabile în avans pentru apartamente care nu au fost finalizate, lăsând numeroși clienți în incertitudine.
Nordis Management a intrat în insolvență
Recent, Nordis Management, una dintre entitățile cheie din grup, a intrat oficial în insolvență după ce aproximativ 80 de creditori au solicitat acest lucru.
Unul dintre asociații majoritari ai Nordis Management e omul de afaceri Răzvan Ciorbă, soțul deputatei PSD Laura Vicol, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la influențele din spatele succesului companiei. Laura Vicol (PSD) a demisionat din funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților a doua zi după ce Nordis, firma soțului ei, a intrat în procedură de insolvență. În urma scandalului, există presiuni pentru schimbarea legislației imobiliare din România, care până acum a permis astfel de practici nesigure pentru cumpărători.
Planul propus de George Simion pentru locuințe prevede construirea unui milion de apartamente la un preț de 35.000 de euro fiecare, destinate românilor cu venituri modeste. Aceste locuințe ar avea o suprafață de aproximativ 50 mp, fiind considerate fezabile datorită contribuției statului. Statul ar urma să asigure terenul și infrastructura necesară, reducând costurile pentru dezvoltatori.
Materialul integral poate fi citit în Ziarul de Iași.