Patrimoniul istoric al județului Botoșani s-a îmbogățit cu un artefact impresionant, datând cel mai probabil din Epoca Bronzului. Un vârf de lance din bronz, cu o vechime estimată la peste 3.500 de ani, a fost descoperit marți după-amiază în pădurea Tudora de plutonierul Alexandru Corduneanu, un jandarm cu o pasiune deosebită pentru istorie și arheologie. Obiectul a fost predat în această dimineață Direcției Județene de Cultură Botoșani, urmând să fie expus la Muzeul de Istorie Județean după expertizare.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Alexandru Corduneanu, absolvent al Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni, promoția 2019, a devenit „detectorist” în urmă cu un an, achiziționând legal un detector de metale, pe care îl folosește în timpul liber pentru a explora locuri cu potențial arheologic. Marți, în timp ce explora o veche potecă din pădurea Tudora, a avut șansa de a găsi acest artefact de valoare.
Descoperirea lui Alexandru vine la scurt timp după o altă descoperire arheologică importantă făcută de jandarmi în județ. În urmă cu câteva zile, plutonierul adjutant Cristian Comănescu a găsit o fibulă dacică de aur pe malul râului Siret, confirmând că pasiunea pentru istorie a devenit o tradiție printre jandarmii botoșăneni.
Un artefact similar cu vârful de lance găsit de Corduneanu a fost descoperit în luna septembrie 2023, de un alt jandarm, în județul Teleorman. Se pare că aceste descoperiri devin din ce în ce mai frecvente în rândul pasionaților de arheologie care folosesc detectoare de metale în timpul liber.