Haosul de pe piața imobiliarelor nu mai reprezintă o surpriză decât pentru autorități, în rest cam toată lumea știe cum stă treaba. Cam toată lumea, nu toată, deoarece la capitolul țepe imobiliare balta încă are pește. Presa de bună credință a tot tras semnale de alarmă cu privire la ce se întâmplă în domeniu, dar dorința unora de a avea un apartament într-un cartier cu pretenții e capabilă să anuleze rațiunea.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Scandalul Nordis, proaspăt izbucnit, e doar o culme ceva mai vizibilă; doar una dintre afacerile oneroase care au înflorit tocmai sub ocrotirea celor care aveau datoria de a veghea asupra legalității activității din domeniul imobiliarelor (și nu numai). Și, când vine vorba despre imobiliare, lista ilegalităților pare să nu se mai sfârșească. Autorizații de construcție falsificate sau ajustate – la un bloc de patru etaje se mai adaugă măcar două pentru o utilizare cât mai eficientă a terenului. Spațiul verde există doar pe hârtie; în teren găsești blocuri. Unii dintre fericiții proprietari care au primit cheile apartamentului mult visat au descoperit în scurt timp că sunt probleme cu conectarea la utilități sau că acestea nu există. Despre străzi asfaltate se vorbește la timpul viitor și multe, multe altele.
Mda, sunt o mulțime de ilegalități, dar autoritățile statului nu se grăbesc să intervină. Cârdășie în toată regula între dezvoltatori și politicieni. Dacă apar probleme, cel care are de suferit nu este dezvoltatorul, ci proprietarul de apartament. Ai apartament la etajul opt al unui bloc care în acte are doar patru etaje? Ei bine, ai toate șansele să rămâi fără locuință, deoarece un judecător poate hotărî peste noapte demolarea etajelor în plus. Locuiești într-un bloc care nici măcar nu există pe hârtie? E posibil să suporți demolarea din buzunarul propriu. Este nedrept ce se întâmplă proprietarilor, dar legea nu e de partea lor. Dacă vor dreptate, nu au decât să se judece cu dezvoltatorul imobiliar care le-a dat țeapa, dar asta e cam dificil, deoarece acesta și-a cerut insolvența de ceva vreme. Prinde dezvoltatorul, cere-i banii, ca să parafrazez proverbul cu ochii orbului. Statul se spală pe mâini, deși dispune de instituțiile și funcționarii necesari pentru a combate astfel de practici. Probleme sunt la legislație. Dacă ajungi în situația nenorocită ca un dezvoltator să-ți ofere apartament într-un bloc neautorizat sau chiar să nu-ți ofere nimic, autoritățile ridică din umeri și te trimit să te judeci cu dezvoltatorul pe principiul „nu știm, nu ține de noi”. Tocmai că ține…
Dacă instituțiile statului își făceau datoria, țeparii de la Nordis nu aveau cum să vândă același apartament mai multor clienți. Trăim în epoca internetului și a bazelor de date conectate, iar statul își trage parale serioase din tranzacțiile imobiliare. Ar trebui să existe un sistem prin care orice achiziție imobiliară să poată fi verificată în oricare etapă de dezvoltare a proiectului, dar noi nu avem așa ceva. De ce? Pentru că statului puțin îi pasă de cetățean.
Scandalul Nordis a devenit viral datorită rețelelor de socializare, nu din cauza televiziunilor, care au făcut tot posibilul să-l ignore. Abia în al doisprezecelea ceas s-au gândit și televiziunile mogulilor să preia știrea pentru a păstra impresia de imparțialitate. De ce atâta secretomanie? Pentru că Grupul Nordis are strânse legături cu lumea politică. Dar lucrurile se rezolvă în manieră românească. Laura Vicol, soția individului care deține Nordis, și-a dat demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Cică a luat această hotărâre în urma atacurilor nedrepte, deși, dacă analizăm atent, vedem o situație de râsul-plânsul – nu cred că cei care și-au luat țeapă de la Nordis au chef de râs.
Dar, așa cum ne-am obișnuit, politicienii s-au grăbit să ne arate cum lucrează ei pentru cetățean. Cei de la PSD s-au și repezit să anunțe un proiect de lege prin care avansul pentru locuință se limitează la 10% și nu poate fi folosit decât pentru dezvoltarea proiectului. Sună a țeapă? Normal… Pentru că, în realitate, acest proiect, dacă va deveni lege, nu va schimba mare lucru. Avem nevoie de baze de date care să permită verificarea legalității proiectelor imobiliare la care să aibă acces viitorii proprietari. Avem nevoie de instituții care să-și facă datoria pe bune, nu doar să gireze fărădelegile dezvoltatorilor. Dar mai avem de așteptat… Poate în mileniul viitor.