Timpul pare să curgă diferit pentru cei pasionați de istorie, iar aceasta este o realitate trăită de plutonierul adjutant Cristian Comănescu, din Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Botoșani. Duminică, 6 octombrie, în timpul unei plimbări pe malul râului Siret, Cristian a făcut o descoperire remarcabilă- o fibulă dacică din aur, care datează dintr-o perioadă îndelungată în trecut.
Cristian Comănescu are aproape 18 ani de experiență ca subofițer jandarm, iar în ultimii trei ani, interesul său pentru etnogeneza și istoria poporului român l-a determinat să investească într-un detector de metale, pe care l-a achiziționat legal. Pentru el, timpul petrecut în natură, în zone cu potențial arheologic, reprezintă nu doar o modalitate de relaxare activă, ci și o oportunitate de a descoperi comori istorice.
Fibula descoperită de Cristian cântărește aproximativ 11 grame și se află într-o stare de conservare excelentă. În dimineața următoare descoperirii, jandarmul a predat-o la Direcția Județeană de Cultură Botoșani, unde va fi analizată de specialiști pentru a se stabili perioada exactă din care provine.
Această fibulă, cunoscută și sub numele de broșă, avea o utilitate practică, fiind folosită pentru a încheia veșmântul, similar unui ac de siguranță. Conform legii 182/2000, toate bunurile arheologice descoperite întâmplător în locuri de interes public devin proprietate publică, iar cei care le găsesc au obligația de a le preda autorităților în termen de 72 de ore.