marți, octombrie 8, 2024
AcasăLocalZeci de botoşăneni băgaţi în spital de ciuperci toxice (VIDEO)

Zeci de botoşăneni băgaţi în spital de ciuperci toxice (VIDEO)

Au fost scene parcă desprinse de pe front în unităţile de urgenţe din judeţ. Nu a fost, însă, vorba despre un accident colectiv, sau o pandemie, ci de zeci de persoane intoxicate după consumul de ciuperci toxice.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ambulanţele au fost solicitate la foc continuu pentru a aduce pacienţii în urgenţe şi transporta apoi la secţiile de infecţioase. În mai putin de 48 de ore medicii au tratat aproape 30 de cazuri, opt dintre acestea fiind minori. Cu toţii au ajuns la Urgente cu vărsături, ameţeli şi stări de rău general după ce au cules ciuperci sau bureţi din pădure şi au consumat acasă. Specialiştii avertizează că această perioadă este foarte periculoasă şi unele ciuperci, deşi par comestibile, ar putea suferi mutaţii.

Un weekend obișnuit s-a transformat într-un coșmar pentru 28 de persoane din judeţ. 21 în Botoșani, dintre care 6 copii, şi alţi şapte în Dorohoi, dintre care doi copii. Cu toţii au ajuns la spital cu simptome severe de intoxicație. Totul a pornit de la un simplu gest: consumul unor ciuperci culese din pădure, despre care credeau că sunt comestibile.

Zeci de oameni ajunşi la Urgenţe

Printre victime, o mamă cu doi copii a fost lovită de intoxicaţia alimentară. Șocată de situație, abia îşi putea ţine capul din cauza stării de rău. A fost adusă cu ambulanţă la spital, împreună cu doi copii minori, de 4 şi 6 ani. „Am consumat niște ciuperci pe care le-am cules în pădure. Nu mi-am dat seama ce fel de ciuperci sunt. Am mai mâncat până acum”, a spus femeia.

Un alt părinte, afectat de incident, a povestit cum întreaga familie a suferit după consum. Acesta a spus că a mai cules ciuperci înainte, dar că de data asta ceva i s-a părut suspect. A ignorat, însă, suspiciunea şi a gătit ciupercile care au fost mâncate de întreaga familie. „Am consumat ciuperci. Toată familia. Le-am cules şi nu mi=am dat seama. Seamănă cu pițarca, bureți care ies primăvara. Am crezut că sunt buni, chiar am mai întrebat de cineva și a spus că sunt buni și am făcut în seara asta și am mâncat toată familia”, a spus un bărbat din Flămânzi.

Băgaţi în spital de ciuperci toxice

ciuperci toxiceMedicii au declarat că simptomele predominante în rândul pacienților au fost greață, vărsături, dureri abdominale și scaune diareice. „În ultimele zile ne-am confruntat cu un număr destul de ridicat a pacienților care au fost diagnosticați cu intoxicație cu ciuperci, în medie, au fost 21 de pacienți, din care 15 au fost cu adulți și ceilalți au fost la pediatrie. Pacienții prezentau predominat o tulburări digestive cu greață, vărsătură, scaune diareice, dureri abdominale. Au fost investigați în serviciile de urgență echilibrați din punct de vedere hidrodinamic și electronic și în urma examenelor de specialitate s-a decis internarea pentru anumiți pacienți, iar pentru alții au primit tratament sau au fost dirijați către domiciliu”, a precizat medic primar Ramona Guraliuc, coordonator UPU SMURD.

Alți sapte pacienti, dintre care doi minori, au ajuns şi la Spitalul Municipal Dorohoi în decurs de câteva ore. Cu toţii au fost internaţi, cel mai vârstnic având 88 de ani, iar cel mai tânăr 4 ani. Cadrele medicale atrag atenția asupra necesității de a acționa rapid în caz de intoxicație cu ciuperci. „De recomandat este faptul că nu ar trebui să consume ciuperci din alte locuri decât cele care sunt comercializate de către magazinele și care reprezintă o autentificare corectă a acestor ciuperci. Dacă se întâmplă să apară tulburări de acest fel, pe care le-am menționat, adică greață, vărsătură, cu dureri abdominale intense. Cel mai indicat ar fi ca pacientul care a consumat ciuperci să-și provoace singur vărsătura. Asta până să ajungă la spital să consume o cantitate suficientă de lichide”, a mai spus medicul Ramona Guraliuc.

Avertismente de la specialişti

În ciuda gravității situației, toți pacienții au fost stabilizați și se află în afara oricărui pericol. Aceştia au fost evaluați, echilibrați hidroelectrolitic și au primit tratamentul corespunzător. Majoritatea cazurilor au fost predominante în secția de Pediatrie și Gastroenterologie, iar starea generală a pacienților este stabilă.

Specialiștii de la Direcţia Silvică avertizează cu privire la pericolul consumului de ciuperci culese din locuri nesigure. Având în vedere ploile abundente din ultimele zile a avut loc o creștere a fructificației ciupercilor în păduri.

Din păcate, acest lucru a dus și la o creștere a numărului de intoxicații. „Acest lucru a determinat, așa cum ați văzut și dumneavoastră, o avalanșă a cetățenilor din județ în tot ceea ce înseamnă fond forestier cu scopul de a recolta astfel de produse ale pădurii. Sfătuim pe cei care merg la cules ciuperci să își facă foarte bine temele înainte de a merge în pădure, iar și să culeagă doar ceea ce identifică în mod clar ca fiind ciuperci comestibile în cazul în care au dubii în ceea ce privește calitatea sau comestibilitatea unora dintre ele mai bine să le arunce decât să le consume pentru a evita situația de a ajunge la urgențe cu toxiinfecție alimentară”, a precizat inginerul Marius Havriş, directorul Direcţiei Silvice Botoşani.

În ciuda bilanţului şocant din Urgenţe, zeci de persoane colindă zilnic pădurile din judeţul Botosani, în căutare de ciuperci. Fără o expertiză adecvată, aceştia îşi pun în pericol sănătatea și chiar viața.

Loterie cu ciuperci toxice în pădurile din judeţ

Un culegător spune că are câteva metode prin care diferenţiază ciupercile bune de cele otrăvitoare. Oamenii spun că în această perioadă este posibil şi ca unele ciuperci să fi suferit mutaţii şi astfel cele care par bune, la o primă vedere, să se dovedească a fi toxice, examinate mai atent. „În găleata asta este hribul. Care-i hribul bun, hribii mai sunt un fel tot așa, dar se învinețesc când îi tăiați, aceia nu sunt buni. Ăsta-i hulubiță, așa i se spune sau asta, sunt mai multe culori ele, vedeți? Ăsta e tot un fel de hrib. Eu îi cunosc cât de cât, dar ce nu-i bun, eu nu-i mănânc. De ce nu sunt sigur nu mănânc”, a spus un botoşănean aflat la cules de ciuperci în pădurea de la Vorona.

Ciupercile otrăvitoare pot fi de multe ori foarte similare cu cele comestibile, iar cei care le culeg trebuie să fie extrem de atenţi. „Mori, poți să mori de la ei. Uitați aici câțiva. Nu, nu, ăștia-s tot nebuni. Vedeți ce bine seamănă cu hribul?! Sau cu hulubița. Vedeți, ăștia nu-s buni„, a spus un botoşănean.

Cadrele medicale din unitatile de urgente sunt pregatite ca si in perioada urmatoare sa aiba parte de cazuri similare, avand in vedere zilele ploioase si numarul foarte mare de persoane care au iesit in padurile din judet pentru a culege astfel de ciuperci.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
11.8 ° C
12.7 °
11 °
93 %
1.9kmh
6 %
lun
12 °
mar
21 °
mie
21 °
joi
24 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E o nouă tactică de marketing. Ori cumpărați repede, ori le aruncăm.

EDITORIAL

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut sâmbătă contestaţiile cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Kelemen Hunor, Ludovic Orban şi a Dianei Iovanovici-Şoşoacă...

EPIGRAMA ZILEI

O vară întreagă a stat La soare, pe plaje fierbinți Și de-abia-n toamnă-a constatat C-a dat pe bronz ... cam mulți arginți!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...