duminică, octombrie 6, 2024
AcasăCaleidoscopCuriozităţi în săptămâna Nobel

Curiozităţi în săptămâna Nobel

Laureaţii Premiilor Nobel pentru anul 2024 vor fi anunţaţi între 7 şi 14 octombrie.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cele mai strălucite minţi din domeniul ştiinţei vor deveni cunoscute săptămâna aceasta, atunci când vor fi anunţate Premiile Nobel pentru fizică, chimie şi fiziologie sau medicină.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină va fi anunţat luni, urmat de premiul pentru Fizică marţi şi de premiul Nobel pentru Chimie miercuri. Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunţat joi, iar vineri Premiul Nobel pentru Pace. Luni, 14 octombrie, vor fi anunţaţi laureaţii pentru Economie.

Premiile, instituite de industriaşul suedez Alfred Nobel în urmă cu mai bine de un secol, celebrează munca revoluţionară a acestora care poate dura zeci de ani.

Este extrem de dificil de prezis cine va câştiga cele mai importante distincţii ştiinţifice. Lista scurtă şi cei care propun rămân secreţi, iar documentele care dezvăluie detaliile procesului de selecţie sunt sigilate pentru 50 de ani.

 

Cinci descoperiri uriaşe care nu au câştigat premiul

Primul genom uman

Un candidat adesea discutat pentru Premiul Nobel este cartografierea genomului uman, un proiect îndrăzneţ care a fost lansat în 1990 şi finalizat în 2003, potrivit CNN.

Descifrarea codului genetic al vieţii umane a implicat un consorţiu internaţional de mii de cercetători din Statele Unite, Regatul Unit, Franţa, Germania, Japonia şi China.

Demersul a avut un impact profund asupra biologiei, medicinii şi multor alte domenii. Însă unul dintre motivele pentru care proiectul nu a fost recompensat cu Premiul Nobel este numărul mare de persoane implicate în realizarea sa.

În conformitate cu regulile stabilite de Nobel în testamentul său din 1895, premiile pot onora doar până la trei persoane per premiu.

Revoluţia în tratamentul obezităţii

Dezvoltarea unor medicamente de succes pentru scăderea în greutate care imită un hormon numit glucagon-like peptide 1, sau GLP-1, a zguduit lumea asistenţei medicale în ultimii ani.

Una din opt persoane din lume trăieşte cu obezitate – o cifră care s-a dublat din 1990 – iar medicamentul, care scade glicemia şi reduce pofta de mâncare, are potenţialul de a deschide o nouă eră pentru tratamentul obezităţii şi al afecţiunilor conexe, cum ar fi diabetul de tip 2.

Trei oameni de ştiinţă – Svetlana Mojsov, Dr. Joel Habener şi Lotte Bjerre Knudsen – implicaţi în dezvoltarea medicamentului cunoscut sub numele de semaglutid au câştigat premiul Lasker-DeBakey 2024 pentru cercetare medicală clinică, adesea considerat un indicator al faptului că o anumită descoperire sau un anumit om de ştiinţă va câştiga premiul Nobel.

Mojsov, biochimist şi profesor asociat de cercetare la Universitatea Rockefeller, şi Habener, endocrinolog şi profesor de medicină la Harvard Medical School, au contribuit la identificarea şi sintetizarea GLP-1. Knudsen, consilier ştiinţific şef în cercetare şi dezvoltare timpurie la Novo Nordisk, a jucat un rol esenţial în transformarea acestuia într-un medicament eficient care promovează pierderea în greutate şi pe care milioane de oameni îl iau în prezent.

Inteligenţa artificială transformativă

Inteligenţa artificială sau IA transformă viaţa oamenilor într-un ritm fără precedent.

Doar două nume ies în evidenţă, potrivit lui David Pendlebury, şeful departamentului de analiză a cercetării din cadrul Clarivate’s Institute for Scientific Information. Pendlebury identifică persoanele „demne de Nobel” analizând frecvenţa cu care colegii cercetători citează lucrările lor ştiinţifice cheie de-a lungul anilor.

Cele două figuri-cheie sunt Demis Hassabis şi John Jumper, inventatorii Google DeepMind ai bazei de date AlphaFold Protein Structure Database – un program AI care decodifică structurile 3D ale proteinelor din secvenţele de aminoacizi, pe care cel puţin 2 milioane de cercetători din întreaga lume l-au utilizat.

AlphaFold acţionează ca un „Google search” pentru structurile proteinelor, oferind acces instantaneu la modelele prezise ale proteinelor, accelerând progresul în biologia fundamentală şi în alte domenii conexe.

De când lucrarea cheie a celor doi a fost publicată în 2021, aceasta a fost citată de peste 13.000 de ori, ceea ce Pendlebury a descris ca fiind un „număr excepţional”. Dintr-un total de 61 de milioane de lucrări ştiinţifice, aproximativ 500 au fost citate de mai mult de 10.000 de ori, a spus el.

Jumper şi Hassabis au câştigat deja premiile Lasker 2023 şi Breakthrough. Un premiu Nobel pentru chimie ar putea fi în viitorul lor, a spus Pendlebury, împreună cu un al treilea cercetător, David Baker, director al Institutului pentru Proiectarea Proteinelor de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington, care a pus bazele AlphaFold.

Înţelegerea microbiomului intestinal

Trilioane de microbi – bacterii, viruşi şi ciuperci – trăiesc pe şi în corpul uman, cunoscuţi sub numele colectiv de microbiomul uman.

Datorită progreselor în secvenţierea genetică din ultimele două decenii, oamenii de ştiinţă au reuşit să înţeleagă mai bine ce fac aceşti microbi, cum vorbesc între ei şi cum interacţionează cu celulele umane, în special în intestin.

Domeniul ar fi trebuit de mult să primească recunoaşterea Nobel, a declarat Pendlebury.

Biologul dr. Jeffrey Gordon, distins cu Premiul dr. Robert J. Glaser la Universitatea Washington din St. Louis, este un pionier în acest domeniu.

Gordon s-a străduit să înţeleagă microbiomul intestinal uman şi modul în care acesta influenţează sănătatea umană, începând cu cercetări de laborator pe şoareci. El a condus lucrările care au arătat că microbiomul intestinal joacă un rol în efectele subnutriţiei asupra sănătăţii, care afectează aproape 200 de milioane de copii la nivel mondial.

Gene cauzatoare de cancer

În anii 1970, se înţelegea că uneori cancerul se transmite în familie, însă pentru cancerul de sân nu era luată în considerare nicio susceptibilitate ereditară.

Având o experienţă în cercetarea diferenţelor genetice dintre oameni şi cimpanzei, Mary-Claire King, în prezent profesor de medicină şi ştiinţele genomului la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington, a adoptat o nouă abordare. Lucrând cu mult înainte ca oamenii de ştiinţă să dispună de orice fel de hartă a genomului uman, King a petrecut 17 ani detectând şi identificând rolul jucat de o mutaţie a genei BRCA1 în cancerul mamar şi ovarian.

Descoperirea a permis efectuarea de teste genetice care pot identifica femeile care prezintă un risc crescut de cancer mamar, precum şi măsurile care trebuie luate pentru a le reduce riscul, cum ar fi depistarea suplimentară şi intervenţiile chirurgicale preventive.

Când şi de ce s-au acordat primele distincţii

Primele Premii Nobel s-au acordat în decembrie 1901, iar de atunci acest lucru, de a acorda Premii Nobel, a devenit o adevărată tradiţie. Premiile sunt cucerite, în general, de mari personalităţi ori de diferite persoane care aduc servicii umanităţii, în funcţie de categoria pentru care se acordă Premiul Nobel.

Practic, în fiecare sfârşit de an există o scurtă perioadă în care întreaga atenţie a omenirii este îndreptată către Peninsula Scandinavă, Premiile Nobel fiind acordate, în mare măsură, de reprezentanţi ai unor instituţii din Suedia ori Norvegia.

Scurt istoric

Ideea de a acorda astfel de premii a venit afaceristului suedez Alfred Nobel, de aici şi denumirea de Premiile Nobel. Alfred Nobel a trăit în perioada 1833-1896 şi a devenit cunoscut în special pentru că a inventat dinamita, dar şi pentru afacerea uriaşă pe care a adunat-o.

Din acest motiv, Alfred Nobel a decis să lase întreaga sa avere Fundaţiei Alfred Nobel, astfel încât reprezentanţii Fundaţiei să ofere, în fiecare an, trofee şi importante sume de bani unor personalităţi care au adus mari servicii umanităţii.

Astfel, la cinci ani de la moartea lui Alfred Nobel, în decembrie 1901, s-au acordat primele Premii Nobel, iar legenda spune că Nobel a dorit ca premiile să fie acordate pentru mari servicii aduse umanităţii tocmai pentru că şi-ar fi dat seama că dinamita, pe care a inventat-o, poate fi folosită inclusiv la producerea de pagube uriaşe sau poate duce la pierderea de vieţi omeneşti.

Valoarea premiului

Primii câştigători ai Premiilor Nobel au câştigat, în 1901, câte 10.000 de dolari fiecare, sume importante pentru vremea respectivă.

Ulterior, premiile oferite celor câştigau Premii Nobel au crescut până în jurul valorii de un milion de dolari. Totuşi, în urmă cu câţiva ani, reprezentanţii Fundaţiei Nobel au decis să limiteze premiile oferite la suma de 800.000 de dolari.

Români care au primit Premiul Nobel

De-a lungul timpului, cinci personalităţi cu origini româneşti s-au aflat printre câştigătorii Premiilor Nobel. Vorbim aici despre Ioan Moraru, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1985, ca reprezentant al organizaţiei „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”, alături de Mihail Kuzin (Uniunea Sovietică) şi Bernard Lown (Statele Unite ale Americii), şi de Elie Wiezel, scriitor american născut la Sighet, în judeţul Maramureş, şi care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1986.

De asemenea, au mai câştigat Premiul Nobel şi George Emil Palade, pentru Medicină, în 1974, Stefan Hell, fizician german născut la Arad şi laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, şi Herta Muller, scriitoare germană născută în Timiş şi laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
14.9 ° C
15.4 °
13.8 °
87 %
2.7kmh
77 %
Dum
15 °
lun
16 °
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Fiecare aplică propriile metode pentru a atrage electoratul.

EDITORIAL

Nu cred să existe român normal la cap care să nu fi realizat că, la fel ca absolut toate instituțiile democratice ale țării și...

EPIGRAMA ZILEI

M-am întrebat într-o zi, Așa pe nepusă masă: „Cetatea Neamțului o fi Oare a șaptea casă”? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...