spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalPregătiri pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva. Ce reguli trebuie să respecte pelerinii

Pregătiri pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva. Ce reguli trebuie să respecte pelerinii

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău va asigura integrarea tuturor măsurilor de ordine și siguranță publică pentru una dintre cele mai ample manifestări religioase ortodoxe din țara noastră, pelerinajul la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, care se va desfășura la Mitropolia Moldovei și Bucovinei din municipiul Iași, în perioada 08 – 15 octombrie 2024.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În acest sens, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, va constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași și Poliția Locală Iași care va acționa, 24 de ore din 24, în vederea asigurării unui climat de siguranță pentru toate persoanele prezente în aceste zile de sărbătoare la pelerinaj, prevenirea oricăror incidente ce pot perturba buna desfășurare a manifestărilor religioase, acordarea de sprijin persoanelor care vor avea nevoie de asistență medicală, precum și deplasarea în siguranță a tuturor persoanelor în zonele adiacente Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fără a se bloca căile de comunicație rutieră.

Sute de mii de oameni aşteptaţi la Iaşi

Pentru această perioadă, organizatorul estimează participarea a aproximativ 300.000 de persoane, din care aproximativ 20.000 vor participa la procesiunea „Calea Sfinților”, vineri, 11 octombrie 2024, iar aproximativ 90.000 de persoane vor fi prezente în data de 14 octombrie 2024, pe timpul celor două evenimente desfășurate simultan, pelerinajul la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și „Sfânta Liturghie Arhierească”, oficiată pe scena din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Totodată, aproximativ 70. 000 de persoane vor participa pe toată perioada la slujbele religioase și alte activități conexe pelerinajului, desfășurate în spațiul public.

Perioada de afluență maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie 2024, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50000-60000 de persoane, ceea ce va genera un șir de oameni de peste 3 km lungime și un timp de așteptare de peste 20 ore.

Culoar unic pentru pelerini

Pentru a evita aglomerarea de persoane și producerea de busculade, ca în fiecare an, s-a realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană – str. Arhitect G.M. Cantacuzino – str. Iordache Lozonschi – str. Cloșca- str. Petru Movilă – str. Uzinei – str. Morilor – str. Alexandru Ipsilanti Vodă – str. Sfântul Andrei – stradela Alexandru Ipsilanti – Blvd. Regele Ferdinand I al României.

Pe toată perioada desfășurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, preoți, voluntari și forțele de ordine vor fi prezente în zonele de deplasare ale pelerinilor și vor sta la dispoziția celor care vor avea nevoie de sprijin și îndrumare.

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău face următoarele recomandări:

1. Pentru pelerini:

– manifestați răbdare și înțelegere față de măsurile luate de organizator cu privire la regulile de acces în zonele destinate pelerinilor și respectați indicațiile forțelor de ordine. Pe anumite tronsoane, timpul de așteptare poate fi mai mare. Această situație este cauzată de tranziția de pe un tronson mai lat, care permite un rând mai mare de persoane, pe unul care este mai îngust;

– acordați o atenție deosebită copiilor și persoanelor vârstnice împreună cu care călătoriți pentru a nu se rătăci, precum și a bunurilor personale.

– persoanele cu probleme grave de sănătate care doresc să participe la pelerinaj și care au nevoie constantă de îngrijire medicală, să se asigure că au asupra lor medicamentele necesare și istoricul medical, pentru a-l prezenta, în cazul unor urgențe medicale. Totodată, din estimările organizatorului și din experiența anilor trecuți, este recomandat să participați la pelerinaj în prima parte a perioadei, pentru că timpul de așteptare este mai scăzut;

– având în vedere condițiile meteorologice schimbătoare, specifice acestei perioade din an, asigurați-vă că aveți asupra dumneavoastră, după caz, elemente de îmbrăcăminte care vă asigură confortul termic și pelerine de vânt și ploaie.

– având în vedere că la această manifestare se preconizează prezența unui număr foarte mare de participanți și timpul de așteptare poate depăși, în anumite perioade ale pelerinajului, 14-16 ore, asigurați-vă că aveți asupra dumneavoastră apă și produse alimentare, pentru că este posibil să nu existe în apropierea locului unde vă aflați magazine pentru a vă procura cele necesare;

– în cazul în care, din orice motive, ieșiți din rând pentru o perioadă de timp, asigurați-vă că puteți păstra legătura cu persoanele din grupul cu care călătoriți sau cu cele din jurul dumneavoastră, ca să nu pierdeți rândul. Totodată, anunțați acest lucru preoților, voluntarilor și forțelor de ordine din zona în care vă aflați.

– pentru a vă asigura că puteți lua legătura cu grupurile cu care călătoriți sau cu membrii familiei, luați-vă măsuri ca telefonul mobil să fie încărcat, iar din experiențele misiunilor anterioare, vă recomandăm să aveți la dumneavoastră o baterie externă.

2. Pentru riverani și alte persoane care își desfășoară activitatea profesională și educațională în interiorul zonei culoarului unic, unde accesul persoanelor este restricționat parțial, recomandăm să aibă asupra lor documente justificative, respectiv documente de identificare, legitimații de serviciu sau de elev/student sau orice alt document care atestă necesitatea prezenței în acea zonă.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0.6 ° C
-0.4 °
-1.7 °
80 %
0.5kmh
84 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...