Nerespectarea obligației de a plăti o amendă de circulație poate avea consecințe serioase pentru șoferi, însă puțini dintre ei știu asta. Majoritatea se bazează pe faptul că amenzile se prescriu după o anumită perioadă de timp.
Însă, chiar dacă tentația de a ignora o sancțiune rutieră poate părea atrăgătoare, este esențial să înțelegem ce se întâmplă când nu plătim o amendă rutieră, precum și termenul de prescripție pentru această sancțiune.
Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de circulație
În cazul în care nu achitați o amendă de circulație, autoritățile au dreptul să inițieze măsuri de executare silită pentru recuperarea sumei datorate. Aceasta poate include poprirea conturilor bancare sau confiscarea bunurilor.
Mai mult, conform legislației în vigoare, dacă amenda nu este plătită, aceasta va fi adăugată istoricului fiscal personal. Astfel, nu veți putea achita alte taxe sau impozite la Primărie până când nu achitați sancțiunea restantă.
Aceste măsuri sunt reglementate în conformitate cu Codul de procedură civilă și alte acte normative specifice, cum ar fi Legea nr. 202/2010, care accelerează soluționarea proceselor civile legate de executarea silită.
Pe lângă amendă, este posibil să primiți și puncte de penalizare pe permisul de conducere, ceea ce poate influența negativ istoricul dumneavoastră de conducere și poate duce la suspendarea permisului.
Prescripția sancțiunilor rutiere în 2024
În ceea ce privește termenul de prescripție, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 2/2001, se prescrie automat orice sancțiune contravențională aplicată în mai mult de 6 luni de la data săvârșirii faptei.
De asemenea, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de 2 luni de la aplicarea sancțiunii, executarea acesteia se prescrie.
Totodată, dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale se prescrie în termen de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor în care a fost aplicată sancțiunea.
Așadar, în cazul în care nu plătiți amenda de circulație și Primăria nu inițiază procedura de executare silită, sancțiunea va fi prescrisă în cel mult 6 ani.
De exemplu, dacă ați primit o amendă contravențională în 2024, indiferent de data la care a fost emis procesul verbal, termenul de prescripție de 5 ani va începe să curgă de la 1 ianuarie 2025. Astfel, amenda primită în 2024 se va prescrie până la 31 decembrie 2030.
Deși există termene de prescripție care pot reduce riscurile, este important să știți ce se întâmplă dacă nu plătiți amenda de circulație la timp și să luați măsuri pentru a evita neplăcerile ulterioare, potrivit Antena 3.