vineri, octombrie 4, 2024
AcasăEditorialTot noi plătim - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Tot noi plătim – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Mai zilele trecute un amic mucalit de felul lui mi-a atras atenția asupra unei realități cât se poate de zdrobitoare. Problema nu e că trăim în România, ci că prea ne-am obișnuit să trăim românește. Și n-am putut decât să-i dau dreptate. Pentru că nu spațiul e problema, ci mentalitățile. Dacă pe timpul lui Ceaușescu, în manualele de geografie România era considerată o țară din sud-estul Europei, după ce individul a simplificat peisajul politic s-au schimbat multe, inclusiv poziționarea pe hartă. Nu mai suntem țară din sud-estul continentului, facem parte din Europa Centrală. Pentru cei cât de cât interesați de geografie, harta Europei Centrale arată foarte aiurea cu România pe post de adaos.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Ne vrem noi europeni, dar mai avem până departe. Deocamdată suntem români și asta nu o să se schimbe prea repede. Comentăm mult, analizăm la nivelul despicatului firului de păr în patru, dar când e vorba să acționăm îi lăsăm pe alții să o facă. Acesta este principalul motiv pentru care suntem conduși de cine suntem conduși și, când vine vorba despre aleși, mai sunt puține zile până când vom afla nu că se poate și mai rău, ci cât de rău.

Și, dacă tot am adus vorba de rău, știm deja că, după alegeri, numai bine nu ne va fi. Cei aflați actualmente la butoane dau asigurări că nu vor crește taxele și impozitele cu condiția să-i votăm tot pe ei, dar și că România se va dezvolta ca în povești, ceea ce nu prea e posibil. Adică nu e posibil să păstrezi același nivel de taxare și să dezvolți România în condițiile unui deficit uriaș. Fără doar și poate, guvernanții ne vor lua mai mulți bani. Deja o fac… Prețurile la alimente și produsele de bază au crescut enorm și, deși există soluții binecunoscute prin care această situație putea fi evitată sau măcar atenuată, pe nimeni nu a interesat să le aplice. Creșterile de prețuri ajută statul, nu cetățeanul. Statul încasează mai mult fără să facă vreun efort, chiar dacă asta vine la pachet cu consecințe de durată. Dar ai noștri știu să trăiască de azi pe mâine, prea puțină grijă pentru ziua de poimâine.

Mai nou, guvernanții pregătesc terenul să bage mai mulți bani în buzunarele românilor puși pe reciclat. Cică autoritățile lucrează la un set de măsuri în urma cărora garanția pentru ambalajele reciclabile se va dubla. Oficial, e vorba despre îmbunătățirea colectării. Neoficial vorbim de mai mulți bani pentru stat.

A trecut aproape un an de când a sistemul Garanție-returnare a devenit operațional și problemele încă nu au fost rezolvate. Prea puține automate, prea mult timp pierdut în fața acestora, prea multe defecțiuni și mult prea puțin interes din partea statului. Indiferent cât va fi taxa de reciclare, o parte din ambalaje tot nu vor ajunge acolo unde le este locul. Ce se întâmplă cu banii plătiți pentru acestea? Rămân la vânzător? Ajung la stat după ce se fac anumite deconturi? Nu ne spune nimeni, dar bănuiesc că, de vreme ce guvernanții iau în calcul majorarea taxei, o parte din bani ajung la ei. Deocamdată ambalajele sunt colectate, dar cum stăm cu reciclarea în adevăratul sens al cuvântului? Și la acest capitol cei responsabili sunt zgârciți cu datele concrete. S-avem iertare, ce este colectarea fără reciclare? Nu mare lucru…

E foarte probabil ca după alegeri să ni se prezinte o legendă nouă. Știți, strângem ambalaje, dar trebuie să le și reciclăm și nu prea dispunem de fabrici. Dar, dacă acceptați să plătiți un leu și să primiți doar cincizeci de bani înapoi… Știți, la fel cum e cu taxa verde pentru electrocasnice. O plătești, dar statul, din banii respectivi, nu face nimic concret pe linie de ecologizare.

Da, vom face fabrici de reciclare, dar din banii cetățenilor care, iată, au colectat la nivel superior și ceea ce avem pe etapa de prelucrare nu prea mai face față. Așa că, dacă țineți la mediu, facem taxa aia pe din două. E înșelătorie grosolană ceea ce ne pregătesc aleșii – chiar dacă ne vor returna întreaga taxă de un leu -, dar încă le merge pentru că, așa cum spuneam mai sus, mentalitatea e de vină. Lasă că trece și asta… Trebuie să ne revoltăm, dar nu sunt eu cel care să dea primul cu piatra. Curat românește.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
15.5 ° C
15.5 °
15.5 °
65 %
3.3kmh
100 %
vin
22 °
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
16 °
mar
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

La ce lipsă de locuri de parcare este, normal că se mai enervează lumea.

EDITORIAL

Prin anii 80 ai secolului trecut, în revista „Flacăra” condusă de către poetul Adrian Păunescu exista o rubrică interesantă, dacă nu chiar atipică, intitulată...

EPIGRAMA ZILEI

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...