miercuri, octombrie 2, 2024
AcasăLocalCJ plăteşte regeşte lipsa de performanţă de la apă

CJ plăteşte regeşte lipsa de performanţă de la apă

Consiliul Județean (CJ) Botoșani va aloca în acest an aproape un milion de lei către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Aqua, suma reprezentând cotizația anuală obligatorie pentru apartenența la această organizație. Deși la începutul anului suma votată a fost de 928.000 de lei (232.000 lei/trimestru), în cadrul ședinței de luni, consilierii județeni au aprobat, fără prea multe explicații, o majorare suplimentară de 27.500 de lei pentru ultimul trimestru, ceea ce ridică contribuția totală la 955.500 lei.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Decizia a fost luată rapid, fără prea multe explicații, ceea ce a stârnit confuzie printre consilieri. Deși au aprobat majorarea, nimeni nu a cerut detalii suplimentare privind motivele acestei creșteri, nici măcar reprezentanții Partidului Național Liberal (PNL).

Astfel, contribuția totală ajunge la aproape 190.000 de euro, o sumă considerabilă pentru o asociație care nu a reușit anul trecut să atragă finanțarea necesară prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2, o oportunitate care s-a închis la sfârșitul lui 2023.

Consiliul Județean, principalul contributor

Cuantumul inițial al cotizației pentru membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Botoșani” a fost stabilit pe 1 iulie 2009, odată cu înființarea operatorului regional de apă Nova Apaserv. Acest cuantum a fost calculat în funcție de participarea fiecărui membru la capitalul social al companiei.

La momentul înființării, CJ deținea o pondere majoritară de 51% din capitalul social al operatorului. De-a lungul timpului, cotizațiile au suferit patru creșteri succesive, bazate pe inflație, fiind aplicate uniform tuturor membrilor asociației. În plus, contribuția CJ a crescut semnificativ, deoarece acesta a participat activ la majorarea capitalului social al operatorului, atât prin aporturi în numerar, cât și prin aporturi în natură.

Criza apei și ineficiența ADI Aqua

În ciuda resurselor financiare importante alocate, ADI Aqua și operatorul Nova Apaserv, ambele controlate de PSD prin oamenii numiți în funcțiile de conducere, au gestionat ineficient proiectele de investiții necesare modernizării rețelelor de apă și canalizare.

Ratarea POIM 2, care s-a tradus prin lipsa finanțării pentru multe lucrări, a fost resimțită anul acesta de întreaga populație a județului Botoșani, care s-a confruntat cu o criză a apei, agravată de gestionarea defectuoasă a operatorului local. ADI Aqua și Nova Apaserv încearcă acum să obțină fonduri prin Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD), însă acestea sunt limitate în comparație cu fondurile generoase disponibile prin POIM, care putea oferi finanțări de peste 200 de milioane de euro.

Misterul cheltuielilor și salariile generoase

În mod paradoxal, deși ADI Aqua este o asociație de drept public, detalii privind modul în care sunt cheltuiți banii nu sunt disponibile publicului. Pe site-ul asociației și cel al Consiliului Județean nu există informații clare despre alocarea fondurilor, iar salariile ocupă o pondere semnificativă din bugetul ADI Aqua.

De exemplu, directorul asociației, Dan Deleanu, consilier județean din partea PSD, a avut anul trecut un venit de 138.522 lei, adică aproximativ 27.000 de euro. Cu un salariu lunar de aproximativ 11.500 de lei, acesta se apropie de indemnizația unui vicepreședinte de Consiliu Județean.

Chiar dacă finanțarea asociației provine în mare parte din cotizațiile primăriilor și ale Consiliului Județean, transparența cu privire la modul în care acești bani sunt utilizați rămâne o problemă majoră, la mijloc fiind vorba despre bani publici. Și nu sunt puțini.

Lipsă de transparență în cheltuirea banilor

În contextul unei crize acute a apei și al eșecului de a atrage finanțări europene pentru modernizarea rețelelor, Consiliul Județean continuă să aloce sume considerabile către ADI Aqua, fără explicații clare și fără o transparență în cheltuirea banilor.

Rămâne de văzut dacă aceste fonduri vor aduce îmbunătățiri reale în serviciile oferite locuitorilor județului Botoșani sau dacă vor continua să acopere doar salarii și cheltuieli administrative.

Ce prevedea POIM 2

Programul POIM 2, destinat dezvoltării infrastructurii de apă și canalizare din județul Botoșani și pentru care nu s-a reușit obținerea finanțării, cuprindea 16 contracte majore, dintre care 11 erau pentru lucrări de construcție, 3 pentru servicii și 2 pentru furnizarea de echipamente. Aceste investiții erau menite să modernizeze și să extindă rețelele de alimentare cu apă și canalizare.

Potrivit proiectului, era vorba de construirea de noi stații de epurare în localitățile Darabani, Românești, Bucecea și Săveni, pentru a asigura tratarea eficientă a apelor uzate din aceste zone (contract CL-01). Totodată, la Darabani și Ștefănești, urmau să se extindă și moderniza stațiile de tratare a apei, iar la Darabani trebuia construită o nouă captare de apă (CL-02). Proiectul cuprindea și reabilitarea aducțiunilor de apă potabilă, precum cea de la Bucecea la Gospodăria de Apă Cătămărești Deal (CL-03) și cea dintre Ștefănești, Trușești, Dângeni și Durnești (CL-05).

În plus, multe localități din județ, inclusiv Botoșani, Răchiți, Cătămărești Deal, Darabani, Ștefănești și Săveni, urmau să beneficieze de extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare (CL-06 – CL-10).

Proiectul făcea trimitere inclusiv la modernizarea stațiilor de epurare. Astfel, stația de epurare din Botoșani urma să fie modernizată, iar stația de pompare a apelor uzate din Tulbureni figura și ea cu îmbunătățiri (CL-11). Pe lângă lucrările de infrastructură, proiectul mai include contracte pentru asistență tehnică și servicii de audit (CS-01, CS-02, CS-03), precum și achiziția de echipamente moderne pentru măsurare și monitorizare (CF-01, CF-02).

Oamenii PSD rămân în funcții

Deși președintele ales al CJ, Valeriu Iftime (PNL), a anunțat că va aloca toate resursele pentru găsirea unor soluții la problema apei din județ, în primul an de mandat el va trebui să lucreze tot cu oamenii PSD. Asta pentru că mandatele reprezentanților PSD din Consiliul de Administrație de la Nova Apaserv vor expira în noiembrie 2025, mandatul directorului general Liviu Ștefan va expira pe 8 decembrie 2025, iar cel al directorului general adjunct Alin Cătălin Cirimpi va expira pe 31 iulie 2027.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
11.2 ° C
12.7 °
11.1 °
81 %
2.5kmh
100 %
mie
12 °
joi
22 °
vin
19 °
sâm
16 °
Dum
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Din fericire, încă suntem legați de Uniunea Europeană. Nu strâns, dar legați.

EDITORIAL

Numele lui este Radu și a lucrat în Belgia, ca instalator, un an și jumătate. Costurile mari de acolo și dorul de familie l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Cutremurele de pământ Aș spune că-s candide Când văd ce catastrofe sunt Pe la partide...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...