vineri, aprilie 11, 2025
AcasăLocalAtenție la vinul în fermentare! Pompierii avertizează asupra riscurilor

Atenție la vinul în fermentare! Pompierii avertizează asupra riscurilor

Odată cu venirea toamnei, în multe gospodării începe pregătirea vinului. Deși acest proces este unul tradițional și plin de farmec, pompierii avertizează asupra unui pericol ascuns: dioxidul de carbon eliberat în timpul fermentării poate cauza intoxicații grave, uneori fatale.

Când mustul fermentează, acesta eliberează dioxid de carbon, un gaz invizibil și inodor. Dacă procesul are loc în spații închise și neventilate corespunzător, gazul se poate acumula rapid, punând viața celor din jur în pericol. ISU Botoșani transmite câteva măsuri esențiale pentru a preveni tragediile:

  1. Nu puneți mustul la fermentat în încăperi închise, fără aerisire adecvată.
  2. Asigurați o ventilație bună înainte de a intra în încăperile unde are loc fermentarea.
  3. Anunțați pe cineva înainte să intrați într-o astfel de încăpere, pentru a vă supraveghea.
  4. Testați nivelul de oxigen din cameră aprinzând o lumânare. Dacă aceasta se stinge rapid, înseamnă că nu este suficient oxigen.
  5. Persoanele cu probleme respiratorii, cardiace sau neurologice sunt mai vulnerabile la intoxicație.
  6. Nu intrați după o victimă fără echipament de protecție, riscați să vă intoxicați și voi.
  7. În caz de urgență, sunați imediat la 112.

Simptomele intoxicării cu dioxid de carbon includ dureri de cap, amețeli, greață, dificultăți de respirație și tulburări de vedere. În cazuri extreme, pierderea cunoștinței poate surveni în doar câteva minute, iar lipsa intervenției rapide poate avea consecințe fatale. Este important de știut că victima nu își dă seama de pericol, deoarece dioxidul de carbon este invizibil și nu are miros.

Nu subestimați pericolul! Respectați măsurile de siguranță și asigurați-vă că vinul dumneavoastră fermentează în condiții corespunzătoare pentru a evita accidentele.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
4.4 ° C
4.6 °
4.4 °
71 %
1.8kmh
100 %
vin
4 °
S
8 °
D
15 °
lun
17 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Mai bine ar fi în vacanță, dar pe viscolul ăsta e bun și teatrul.

EDITORIAL

În mod normal, un editorialist de la o publicație provincială ar fi trebuit să abordeze subiecte de interes local, cum ar fi demonstrația din...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Primăvara vine cu o veste extraordinară pentru iubitorii de film! Între 22 aprilie și 31 mai, Happy Cinema îți oferă ocazia de a viziona...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...