Candidații care au câștigat alegerile locale din 9 iunie 2024 vor trebui să mai aștepte până la finalul lunii octombrie pentru a prelua oficial funcțiile de primar, consilier local, președinte de consiliu județean și consilier județean.
Chiar dacă votul s-a desfășurat în urmă cu câteva luni, actualii aleși rămân la conducere până când noile mandate vor fi validate și depuse jurămintele.
Mandatele vechi încă în vigoare
Conducerea actuală a Consiliului Județean a anunțat că luna aceasta vor avea loc cel puțin două ședințe – una extraordinară și una ordinară – semn că tranziția nu s-a finalizat încă. Aceasta întârziere vine ca urmare a termenelor legale impuse de Codul Administrativ, care stipulează că noile mandate intră în vigoare doar după validarea oficială și depunerea jurământului de către aleșii locali.
Pandemia și prelungirea mandatelor
Deja, situații similare au fost întâlnite în trecut. În 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, mandatele primarilor, consilierilor locali și județeni, precum și ale președinților de consilii județene au fost prelungite prin lege până la 1 noiembrie. Alegerile au avut loc abia pe 27 septembrie 2020, iar noii aleși și-au preluat funcțiile cu întârziere, la finalul lunii octombrie, după validarea rezultatelor.
Validarea mandatelor – un proces îndelungat
Conform legislației, procesele de validare a noilor mandate abia acum ajung în fața instanțelor. De exemplu, la Judecătoria Botoșani, 34 de dosare de validare a mandatelor primarilor sunt deja în lucru, inițiate de birourile electorale. Până la finalizarea acestui proces, aleșii care și-au depus jurământul în 2020 își vor continua activitatea.
Patru ani de la depunerea jurământului
Mandatele actualilor aleși locali se încheie exact la patru ani de la depunerea jurământului, ceea ce înseamnă că noii primari și consilieri vor putea intra oficial în funcție doar la finalul lunii octombrie 2024. Astfel, chiar dacă scrutinul din 9 iunie a desemnat noi conducători, aceștia vor trebui să mai aștepte câteva săptămâni pentru a-și prelua efectiv atribuțiile.
În concluzie, deși alegerile au avut loc în iunie, actualii aleși rămân la conducere, iar noii câștigători vor putea să își exercite funcțiile abia după finalizarea tuturor procedurilor legale.
Distribuția mandatelor de primari pe formațiuni politice/independenți
PSD 57
PNL 16
AUR 3
Independent 1
USR – PMP – FORȚA DREPTEI 1
Distribuția mandatelor de consilieri locali pe formațiuni politice
PSD 1.009
PNL 429
AUR 131
USR – PMP – FORȚA DREPTEI 36
Independent 3
SOS 5
MRS 1
PUSL 2
PRO 4
ANC 2
UUR 2
PR PRO-EUROPA 4
PER 1
PRM 1
Structura Consiliului Județean pe partide
PSD 15
PNL 14
AUR 3