Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marți delegarea procurorului Ionuț Ciprian Spiridon în funcția de prim-adjunct al procurorului general Alex Florența, potrivit ordinii de zi.
Potrivit G4Media, Ionuț Ciprian Spiridon a condus până acum DIICOT Craiova, parchetul implicat în cazul Gheorghe Dincă, criminalul din Caracal condamnat definitiv la 30 de ani închisoare pentru uciderea a două adolescente.
- De remarcat că CSM l-a numit pe Ionuț Ciprian Spiridon prim-adjunct interimar la doar săptămână după ce Ministerul Justiției a declanșat procedura de selecție pentru ocuparea acestei funcții vacante de prim-adjunct al procurorului general Alex Florența. La concursul lansat pe 16 septembrie pot participa, în teorie, procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de procuror sau judecător. Propunerea va fi făcută de ministrul Justiției, iar numirea – de președintele țării, cu avizul consultativ al CSM.
- Ionuț Ciprian Spiridon e considerat un procuror ”slab pregătit”, dar loial fostei conduceri DIICOT
CSM a aprobat marți încetarea activității lui Spiridon la DIICOT Craiova și continuarea activității la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița (unitate de parchet de unde provine), după care delegarea în funcția de prim – adjunct al procurorului general al Parchetului General.
Cazul Caracal
Ionuț Spiridon a condus DIICOT – serviciul teritorial Craiova în perioada crimei duble de la Caracal din 2019, caz soldat cu condamnarea definitivă la 30 de ani închisoare a lui Gheorghe Dincă.
Procurorii DIICOT Craiova au fost criticați dur la acel moment pentru că au ratat prinderea criminalului după prima crimă. Astfel, în 26 iulie 2019, DIICOT Craiova a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt să preia ancheta în dosarul dispariţiei Alexandrei Măceșanu (15 ani, din Caracal), pentru a-l reuni cu un dosar privind dispariţia unei alte adolescente de 18 ani (Luiza Melencu), dispariție raportată în aprilie 2019.
DIICOT Craiova a anunțat atunci că nu a găsit nici un suspect în în dosarul dispariţiei Luizei Melencu. ”Au fost efectuate cercetări cu privire la faptă, iar din datele existente până în prezent „nu a rezultat vreo bănuială rezonabilă cu privire la identitatea făptuitorilor”, a anunțat parchetul condus de Ionuț Spiridon, potrivit Agerpres, care citează comunicatul oficial al Ministerului Public.
Ancheta ulterioară a demonstrat că în cazul ambelor crime a existat un singur autor, Gheorghe Dincă.
Procurorul Ionuț Spiridon are în proprietate împreună cu familia patru terenuri intravilane și un teren agricol, o casă de locuit, patru autoturisme (Honda, Mazda și două Dacia Spring), potrivit declarației sale de avere.