Un eveniment de referință pentru industria alimentară și a suplimentelor alimentare din România, „RO.aliment SHOW 2024”, a reunit la Iaşi, în cadrul Universității de Științele Vieții din Iași (USV), zeci de procesatori, furnizori, asociații, autorități de control, reprezentanți ai retai-ului, mediului academic și cercetători.
Potrivit Ziarul de Iaşi, expo-Conferința ajunsă la a 8-a ediție se adresează producătorilor, furnizorilor de ingrediente, tehnologii, echipamente, servicii, departamentelor de producție, calitate, achiziții, cercetare, dezvoltare și marketing, organizaților de cercetare-dezvoltare de profil, autorităților din domeniu, universităților de profil și asociațiilor profesionale, invitați să ofere perspective asupra contextului actual al industriei și să împărtășească practici.
Cum alegem carnea
Ziua de marţi a fost dedicată cărnii. Potrivit sursei citate, Vasilica Bîrligea, responsabilă de managementul calității în cadrul firmei „Avastar”, le-a explicat celor prezenţi cum depistăm carnea cu probleme, dar şi cum eliminăm eventualele riscuri atunci când o gătim. „Avastar” este unul dintre principalii producători de carne din România, oferind consumatorilor o gamă largă de produse din carne de vită, porc și oaie, distribuite la nivel național și internațional.
„Un cumpărător obișnuit, dacă ne referim la carne vrac, trebuie să aleagă o carne care are textura fermă, să aibă o culoare vioaie, bine, depinde și de specia cărnii, pentru că o culoare are vita, alta oaia, mirosul nu trebuie să fie de rânced”, a menționat aceasta.
De asemenea, aspectul unei cărni proaspete este umed şi nu uscat. Carnea se poate verifica şi prin apăsarea cu degetul, dacă carnea revine la forma inițială este semn că aceasta este proaspătă, iar dacă rămâne cu un aspect de gaură aceasta nu este tocmai proaspătă.
„Carnea proaspătă nu lasă urme când apeși. Apoi, sucul cărnii trebuie să fie limpede, nu tulbure. Carnea obligatoriu lasă un suc, pentru că cedează din structura sa. Este un mușchi. Și să miroase plăcut, să nu fie lipicios. Toate astea sunt ținute sub control în procesul de producție. Mai sunt variantele feliate, pe care le-ați văzut în caserole, acolo, un semn neplăcut este când se «bombează» ambalajul. Dacă nu-l vedeți foarte bine întins pe caserolă, atunci e problemă”, a adăugat specialistul.
Termenul de valabilitate al cărnii
Termenul de valabilitate este stabilit de către producător și reprezintă limita de timp până la care carnea sau alt produs îşi păstrează caracteristicile specifice inițiale ce sunt indicate pe etichetă, atunci când sunt respectate regulile de transport, depozitare, păstrare, utilizare și consum. Totuși, după ce produsul ajunge în magazin, și ulterior la client, producătorul nu mai are această responsabilitate.
„Periodic se fac verificări ale termenului de valabilitate, avem analize, până acum nu ni s-a întâmplat să avem produse retrase sau alte probleme. Când ajunge la client este deja responsabilitatea lui să o păstreze în același condiții de depozitare, care sunt trecute pe etichetă.
Prin prepararea termică se înlătură mai multe bacterii. Mai sunt care consumă «biftec» dar e pe propria răspundere. Pe etichetă mereu trebuie să se găsească producătorul, ce produs este, din ce specie de carne, un lot care îți asigură trasabilitatea (poți afla de la ce animal provine carnea), data producției și data expirării. Din nou, este pe răspunderea clientului dacă consumă după data respectivă. Consumatorii își pot da seama după proprietăți dacă un produs e bun pentru consum. Poți să iei în termen, dar produsul să nu fi fost păstrat în condițiile potrivite. Este recomandat ca în magazin, cumpărătorii să urmărească și termometrele. La ce temperatură a fost ținută carnea?”, a mai spus aceasta.
Cum degustăm carnea
Mai mult, pentru cei care vor să deguste carnea proaspătă sau semipreparată trebuie să știe că o pot face doar la grătar.
„Carnea, cel puțin în cazul nostru, poate fi degustată în momentul în care o gătești, la grătar. Altă metodă nu ai. Mai este carnea preparată cu adaos de condimente, care tot la grătar poate fi făcută și după anumite criterii îți dai seama de gust”, a conchis specialistul.