luni, septembrie 23, 2024
AcasăPrima PaginăMedicul din Botoșani, acuzat de decontări fictive către CAS, peste 1.500 de...

Medicul din Botoșani, acuzat de decontări fictive către CAS, peste 1.500 de consultații false confirmate

Un medic de familie din Botoșani se află în centrul unui amplu scandal de fraudare a Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani, fiind acuzat că a decontat ilegal un număr considerabil de consultații fictive. Investigațiile arată că medicul a raportat servicii medicale inexistente, mai ales pentru copii, obținând în mod fraudulos fonduri de la stat.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Decontări pe baza declarațiilor

Conform documentelor prezentate de către Casa de Asigurări de Sănătate, medicul Ionuț Radu Smicală ar fi solicitat spre decontare, în anul 2020 (n.r. – anul izbucnirii pandemiei de COVID-19), servicii medicale care nu au fost prestate în mod real, prejudiciul fiind estimat la început la peste 150.000 de lei.

Ce a atras atenția a fost că în anul cu pricina 81% din totalul consultațiilor raportate de medic ar fi fost decontate pentru 545 de copii înscriși pe listă, iar copiii nu au primit și medicație pe baza unei rețete electronice gratuite. Din cele 10 cazuri verificate prin sondaj de către echipa de control, în 8 situații consultațiile nu au fost confirmate ca și efectuate.

1.374 de consultații fictive descoperite

A urmat o investigație în amănunt, perioada supusă verificării fiind 1 ianuarie 2020 -24 februarie 2021. În urma cercetărilor, 1.348 de consultații pentru copii și adulți au fost infirmate, doar 87 fiind confirmate.

Trei adulți verificați, cu un total de 54 de consultații raportate, au confirmat doar 26 dintre acestea. Pe lângă consultațiile inițial suspectate, au mai fost identificate încă 1.374 de consultații fictive, ceea ce a dus la extinderea anchetei, în final fiind descoperite 1.538 de presupuse ilegalități.

Anchete și percheziții extinse

Pentru a clarifica situația, anchetatorii au efectuat mai multe percheziții la domiciliul medicului și la cabinetul său. Au fost ridicate fișele medicale și registrele de consultații din anul 2020, care au arătat discrepanțe semnificative între consultațiile raportate și cele efectuate.

În urma perchezițiilor, la domiciliul medicului au fost găsite sume mari de bani, respectiv 58.395 euro și 45.640 euro, pe care acesta le-a declarat ca fiind economiile sale din ultimii 20 de ani. De asemenea, au fost descoperite 21 de pachete de țigări de proveniență Duty Free, ceea ce a dus la aplicarea unei amenzi pentru deținerea de produse nemarcate corespunzător.

Mărturii incriminatoare

Mai mulți martori, printre care și asistenți medicali care au lucrat la cabinetul medicului, au confirmat că acesta nu era prezent la cabinet în mod regulat și că multe consultații erau introduse în sistem la indicațiile lui, fără a fi efectuate în mod real. Unul dintre asistenți a declarat că doar aproximativ 7 din 17 consultații raportate pentru un copil erau reale.

„S-a concluzionat că, din baza de date cu cele 6962 de consultații acordate copiilor de pe lista medicului Smicală Ionuţ-Radu, anexată la plângere, 733 de consultații au fost acordate pentru diagnosticul carii dentare, 700 de consultații au fost acordate pentru diagnosticul dispepsie, 654 de consultații au fost acordate pentru diagnosticul otită medie nesupurată, 610 consultații au fost acordate pentru diagnosticul de sindroame de algii cefalice, 546 de consultații au fost acordate pentru diagnosticul de oxiurază și 498 de consultații au fost acordate pentru diagnosticul de conjunctivită”, au menționat la rândul lor reprezentanții CAS.

Consultații fictive și în pandemie

În plus, din evidențele existente în registrele de consultații a mai reieșit un aspect – în zilele de luni și marți, când medicul nu venea la cabinet, s-au consemnat în cursul anului 2020 în registre un număr total de 3.518 consultații. La fel, în perioada 16 martie 2020 – 14 mai 2020, când a fost decretată starea de urgență, cauzată de pandemia de covid-19, au fost restrânse sau interzise multe drepturi ale cetățenilor, inclusiv circulația persoanelor, iar din 15 mai a fost declarată starea de alertă, cu limitarea unor drepturi.

Cu toate acestea, în registrele de consultații ale cabinetului, se consemnează doar în zilele de luni și marți, 251 consultații în luna martie 2020, 235 de consultații în luna aprilie 2020 și 292 de consultații în luna mai 2020. În fața noilor dovezi și mărturii, medicul a declarat că nu își amintește detalii despre pacienții din 2020, dar că va reveni cu declarații după ce va studia dosarul.

Investigațiile au durat până anul acesta, când procurorii au dispus trimiterea în judecată a medicului pentru obținere ilegală de fonduri. Între timp, dosarul a trecut prin Camera preliminară, iar primul termen de judecată ar urma să aibă loc în octombrie. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, medicul va beneficia de prezumția de nevinovăție. Cum se va termina totul, este greu de spus.

Cazul arată o serie de nereguli grave în sistemul de decontare a serviciilor medicale, cu implicații serioase asupra bugetului de stat. Procesul va stabili dacă acuzațiile formulate de procurori sunt dovedite, însă autoritățile speră să descopere toate detaliile legate de activitățile ilegale desfășurate în cadrul cabinetului.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
câțiva nori
25.6 ° C
26.1 °
25.5 °
38 %
3.8kmh
12 %
lun
26 °
mar
26 °
mie
25 °
joi
26 °
vin
30 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O fi rămas de la campania pentru alegerile locale sau e nou pusă, pentru parlamentare?

EDITORIAL

Anul ăsta, cu cele cinci runde de alegeri, a devenit anul celor mai mari minciuni în comunicarea publică de după Revoluție. Deficitul țării este...

EPIGRAMA ZILEI

Tragem în această lună O concluzie hilară, Nu știu dacă-i rea sau bună: Suntem niște … pierde-vară! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...