sâmbătă, septembrie 21, 2024
AcasăPrima PaginăArbitraj revoluționat la Botoșani cu elevi de 10 ani (VIDEO)

Arbitraj revoluționat la Botoșani cu elevi de 10 ani (VIDEO)

În lipsa interesului și a pasiunii pentru arbitraj din partea „seniorilor”, reprezentanții Comisiei Județene de Arbitri (CJA) din cadrul Asociației Județene de Fotbal (AJF) s-au văzut nevoiți să revoluționeze arbitrajul la Botoșani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pentru ca întrecerile din Liga a IV-a, Liga a V-a și Cupa României să-și urmeze cursul firesc și să aibă continuitate, cei de la CJA au apelat la elevi de 10 ani, și chiar la propriii copii, nepoți ai unor foști arbitri și nu în ultimul rând la copii ai unor foști jucători reprezentativi ai FC Botoșani.

Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Ciprian Iovu, vicepreședintele CJA și cel care, împreună cu președintele Radu Crețu, se ocupă de acești copii care weekend de weekend arbitrează cu succes la meciurile din Campionatul Județean – Liga a IV-a și Campionatul Județean – Liga a V-a, care se desfășoară sub egida celor de la AJF Botoșani, organism condus de Bogdan Zanfirescu.

În vârstă de 42 de ani, Ciprian Iovu, vicepreședintele CJA Botoșani, a dezvăluit că acest proiect a pornit în urmă cu trei ani când pandemia a blocat trei generații de arbitri. Văzându-se cu „vestiarul” gol, Iovu și ceilalți membrii ai CJA, au apelat la fel și fel de soluții pentru ca AJF-ul să poată desfășura în condiții regulamentare competițiile pe care le organizează, salvarea venind de la copii.

„La noi este o problemă mare”

Foto: Ciprian Iovu împreună cu cei doi copii

Aflat în slujba arbitrajului de mai bine de două decenii, Ciprian Iovu le-a insuflat inclusiv și celor doi copii ai săi dragostea pentru arbitraj.

Astfel se face că micuțul David Ionuț Iovu, de doar 11 ani și Sara Maria Iovu, de 13 ani, ea fiind componentă și a echipei de fotbal feminin a FC Botoșani și nelipsită în ultima perioadă de la acțiunile lotului național Under 15 al României, sunt prezenți frecvent la delegările pe care CJA le face în fiecare etapă la meciurile din județ.

De menționat ar fi că David Ionuț Iovu practică arbitrajul de un an, iar Sara Maria Iovu de trei ani, respectiv de la vârsta de 10 ani, ea ajungând în prezent să aibă peste 70 de meciuri arbitrate.

„La noi este o problemă mare prin faptul că nu prea vin arbitrii. Acest lucru se întâmplă de trei ani. Am avut o gaură imensă în momentul în care a fost pandemia și au dispărut trei generații de arbitrii. Din cele trei generații au rămas aproximativ doi-trei arbitri.

Am fost obligați să găsim arbitri și am luat copii, mulți dintre ei având la momentul respectiv 10 ani. Și am început cu ei așa, cum se zice, treaba. Acum, cei care în urmă cu trei ani s-au apucat de arbitraj, au ajuns să aibă în jur de 100 de meciuri arbitrate”, a declarat Ciprian Iovu.

30 de copii fac arbitraj sub comanda lui Ciprian Iovu

Foto: Casian Colban

Acesta a dezvăluit că în acest moment are sub comanda sa aproximativ 30 de copiii cu vârsta până în 17 ani, printre aceștia aflându-se inclusiv unul dintre fiii lui Vespazian Colban, Casian, care are în prezent la vârsta de 14 ani aproximativ 100 de meciuri arbitrate.

„Pe lângă copiii mei au început să tot vină și alți copilași și am văzut că este un lucru extraordinar. Am căutat pe la cluburile de fotbal să aducem copilași. Avem acum în jur de 30 de copii sub 17 ani.

Sunt și copiii mei, nepotul domnului asistent Petrică Gaftoneanu, nepotul fostului arbitru Mișu Noroc, băiatul lui Vespazian Colban. Am încercat să întreb din apropiați dacă vor ca ai lor copii să practice arbitrajul și iată că în unele cazuri am avut noroc să spun așa”, a adăugat vicepreședintele CJA.

„Arbitrajul îi ajută să înțeleagă legile jocului”

Acesta afirmă că majoritatea copiilor care practică arbitrajul fac și fotbal și susține că această experiență îi ajută pe viitor pentru a-și da seama dacă vor cu adevărat să urmeze o carieră de arbitru.

„Marea lor majoritate practică fotbalul. Eu le-am spus că arbitrajul nu le îngrădește cu absolut nimic activitatea fotbalistică, ba dimpotrivă îi ajută să înțeleagă legile jocului, văd și din perspectiva arbitrului, simt altfel atmosfera și presiunea unui joc.

Tu ca arbitru trebuie să gestionezi 22 de jucători, încă vreo 20 de persoane pe margine și încă câteva zeci sau sute din exterior.

E un factor care-l călește și-l ajută să se dezvolte. În plus, la noi, în momentul în care fac 18 ani, pleacă la facultate sau în alte zone. În toată această perioadă ei își dau seama dacă vor să ajungă cu adevărat arbitri și se axează pe acest lucru”, a mai spus Ciprian Iovu.

„I-am învățat să prețuiască munca și banul”

Cu toate că partea materială nu este fabuloasă, vicepreședintele CJA susține că cei 200 de lei, pe care un copil îi primește la finalul fiecărui meci pe care îl arbitrează, îl motivează suplimentar.

„Pentru un copil să câștige în fiecare săptămână câte 200 de lei, e ceva. Nu sunt mulți dar sunt bani care se adună. Sunt sigur că ei nici nu mai au nevoie de bănuții de la părinți. Eu văd la ai mei. I-am învățat să prețuiască munca și banul. Că dacă-i dădeam mură-n gură, atunci nu apreciau. Dar când ei stau câte două ore în soare, ploaie, vânt, ninsoare, au muncit și au luat bănuțul, îl apreciază altfel”, a menționat Ciprian Iovu.

Un aspect extrem de important pe care vicepreședintele CJA a ținut să-l scoată în evidență este cel al lipsei incidentelor de pe terenurile din județ, marea majoritate a partidelor desfășurându-se într-un climat de fair-play total care îi ajută pe acești copii care practică arbitrajul să capete încredere și să progreseze.

„Vreau să mulțumesc echipelor. Nu am avut nicio problemă cu nicio echipă. Nu am ce să reproșez. Oamenii au înțeles că nu avem arbitrii. Iar acești copii dacă greșesc, o fac neintenționat. Știți cum se spune: a greși e omenește. Idee e că dacă o fac, nu o fac cu intenție. Greșesc prin simplul fapt că nu au văzut bine faza respectivă, dar sub nicio formă cu vreo intenție”, a mai spus Ciprian Iovu.

Oportunitate și pentru alți copii pasionați de fotbal și arbitraj

Oficialul a ținut să transmită celor care doresc să practice arbitrajul că ușa CJA-ului este deschisă permanent, frecvent fiind organizate cursuri de arbitraj gratuit.

„Noi an de an, perioada sfârșitului campionatului – începutul returului, organizăm un curs gratuit. Ba chiar urmează să începem din timp. Ca în fiecare an când se încep cursurile noi anunțat pe site-ul AJF-ului, puneam afiș. Acum, mă bucur că am posibilitata să anunț acest lucru și cu ajutorul Monitorului de Botoșani. Cursurile se țin la sediul AJF-ului, unde copiii au nevoie doar de un pix și un caiet. Pe noi cumva nevoia ne-a împins să organizăm aceste cursuri. Eu mă bucur că vin copii, iar cu ajutorul lor vom putea să progresăm”, a conchis Ciprian Iovu.

Arbitri tineri – CJA Botoșani

Copiii care practică arbitrajul la Botoşani sunt:

  • David Ionuț Iovu (11 ani)
  • Sara Maria Iovu (13 ani)
  • Constantin Macsim (13 ani)
  • Eduard Cojocaru (13 ani)
  • Robert Magop (14 ani)
  • Casian Colban (14 ani)
  • Emma-Karina Istina (14 ani)
  • Eric Acsente (15 ani), Cristi Andrei Noroc (15 ani)
  • Darian Mihnea Gaftoneanu (15 ani)
  • Luca Pînzariu (15 ani)
  • Dragoș Ilie Sîrbu (15 ani)
  • Alexandru Cojocariu (15 ani)
  • Eduard Roșu (16 ani)
  • Rareș Dohotariu (16 ani)
  • Jessica Gabriela Zup (16 ani)

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
22.7 ° C
22.7 °
22.2 °
43 %
3.8kmh
8 %
sâm
23 °
Dum
23 °
lun
26 °
mar
27 °
mie
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Avantajul când ai văruit proaspăt în casă e că ai și parcare rezervată.

EDITORIAL

Perioada campaniei electorale este, normal, prezentată ca fiind plină de realizări. Cum din astea nu prea sunt, dar adevărul are picioare scurte în zilele...

EPIGRAMA ZILEI

Sus, pe...cerul țării mele Găsești astăzi, pe alese, O puzderie de stele Și de trese... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...