Zeci de eleve au rămas însărcinate de pe băncile școlii și au adus pe lume copii anul acesta. De la începutul acestui an și până în prezent au născut în Maternitatea Botoșani 33 de mame minore.
Cele mai multe mame minore au vârsta de 17 ani, iar cea mai tânără mamă a avut 15 ani.
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgenţă ”Mavromati” Botoșani, 18 dintre mamele minore au avut vârsta de 17 ani. Alte opt au avut vârsta de 16 ani, iar șapte mame au născut la 15 ani. Doar șapte dintre mamele minore sunt din urban și restul provin din mediul rural.
Din păcate, numărul celor care au decis să se întoarcă la școală pentru a-și finaliza studiile este mic. Chiar dacă din acest an școlar mamele minore primesc burse, dacă se întorc în băncile școlii, doar câteva din cele 33 au decis acest lucru.
”Ceea ce este bine la nivelul județului este că mamele minore beneficiază de sprijinul familiei. Fiecare mamă este consiliată la naștere, atât de psiholog, cât și de asistentul social. Se face investigație socială de către asistentul social al secției de Neonatologie. Externarea nou-născutului către o mamă care nu are încă vârsta necesară pentru a îngriji un copil se face pe semnătura aparținătorului, pentru că și mama este un copil și semnează pentru ea celălalt părinte.
Din fericire, cazurile de mame cu vârsta sub 18 nu au pus probleme din punct de vedere medical, dar, probabil, aproape toate au fost sarcini nedispensarizate. Dar evoluția a fost bună și s-au îngrijit foarte bine de copii. Sunt care au decis să continue școala, dar în procent mic. Există acest program prin care beneficiază de o anumită bursă. Acest lucru le-a făcut să fie mai atente cu reîntoarcerea la școală, dar, din păcate, majoritatea mamelor minore care au născut, deja erau retrase din sistemul de învățământ”, a precizat medicul Carmen Zaboloteanu, șef Secție Neonatologie.