Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” au găzduit, sâmbătă, vernisajul unei expoziții în memoria unuia dintre cei mai importanţi pictori botoșăneni. Expoziția „Bestiarium”, în memoria regretatului pictor Corneliu Dumitriu, poate fi vizitată în perioada 14 septembrie – 8 octombrie.
,,Expoziția se numește Bestiarium, un nume foarte potrivit pentru tematica aleasă: păsări și cai. Păsările ne duc cu gândul la zbor, iar caii ne duc cu gândul la libertate. Asta și-a dorit întotdeauna Corneliu Dumitriu, cel pe care îl aducem în amintirile noastre de fiecare dată. Ne gândim la un foarte mare artist român contemporan așa cum a fost și este Corneliu Dumitriu – și pictor, și grafician totodată”, a declarat Ana Coșereanu, curator.
Printre cei care au participat la vernisaj s-au numărat membri ai familiei regretatului pictor, dar și profesorul universitar doctor Corneliu Iațu şi scriitorul Mircea Oprea.
,,Corneliu Dumitriu, un pictor pentru eternitate a cărui pictură pătrunde subtil până în cele mai frumoase colțuri ale sufletelor noastre. După acele flori absolut minunate care ne-au atins prin petalele lor diafane fiecare sentiment nemărturisit, a venit rândul unui Bestiarium, cum a fost numită această nouă sărbătoare a frumosului. Nu de multe ori în viață avem șansa să trăim la intensitate printr-o creație unică asemenea sentimente”, a spus profesorul universitar doctor Corneliu Iațu.
Vara trecută, la Galeriile de Artă Ștefan Luchian a fost expusă și expoziția retrospectivă ,,Flori”, dedicată artistului Corneliu Dumitriu, impresionând și emoționând publicul prin tema aleasă. Corneliu Dumitriu a decedat în anul 2022. În 1994 devenea membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, participând la numeroase expoziții de grup atât în țară, cât și în străinătate.
Cine a fost Corneliu Dumitriu
Pictorul Corneliu Dumitriu s-a născut pe 1 iunie 1954, în comuna Rădăuţi-Prut, Botoşani fiind al zecelea copil al familiei. Botoşani şi s-a stins din viaţă în 2022.
Cariera sa în domeniul artelor a fost una remarcabilă. Astfel, acesta a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1995, a realizat un album de autor editat de Editura „Grafik-Art”, Botoşani şi a înfiinţat şi condus Galeria de Artă „City Gallery”-Botoşani.
Acesta a obţinut şi nenumărate premii, printre care „Marele premiu pentru pictură” al Fundaţiei „Lascăr Viorel” – Bienala Naţională de Pictură Piatra Neamţ, 1999; Premiul III – Concursul Naţional de Artă Plastică „Voroneţiana”, 1994; Premiul I – Concursul Republican de Pictură (1981, 1983, 1985, 1987, 1989); Premiul I – „Studio´87”, 1987; Marele Premiu „Studio´88”, 1988; Premiile Galeriei de Artă „Avanpost” (1995, 1997, 2001)
Lucrările sale au fost expuse atât în ţară, cât şi peste hotare. Acestea sunt în continuare extrem de dorite de colecţionari şi se vând pentru sume importante.
-Ioana IVAŞ, reporter în cadrul redacţiei BUZZ