Medicii pediatri trag un semnal de alarmă după ce, în ultima perioadă, tot mai mulţi copii ajung la spital cu corpuri străine în nas sau în urechi. Printre obiecrele „preferate” ale micuţilor se numără monedele, bateriile şi boabele de porumb sau mingiuţele.
Medicul Codrin Grozavu, de la Compartimentul ORL a Secție Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, a declarat că cel mai mic pacient avea doar câteva luni.
”Am avut săptămâna trecută copilaș care a înghițit o monedă de 10 bani. Sunt cazuri grave, reușim să le scoatem. Se folosește o tehnică care se cheamă endoscopie cu tub rigid, unde avem un esofagoscop, un tub metalic cu care intrăm în stomac și cu o pensă specială scoatem moneda. Nu cred că există corp străin, formă sau orice, dacă are dimensiunea corectă și poate fi introdus undeva, să nu-l fi găsit, că vorbim de nas, urechi, gât. Am avut de la acea spiră metalică de la cârligul de rufe până la piese de lego. Orice este mic și poate fi introdus în gură, copilul și-l introduce”, a declarat medicul Codrin Grozavu, de la Compartimentul ORL Pediatrie.
Medicii pediatri pun aceste evenimente pe lipsa de supraveghere a copiilor de către parinti. ”Recomandăm părinților să-i supravegheze. Copilul nu are nicio vină. Din punctul meu de vedere, copiii nu au ce căuta lângă seminte de floarea soarelui, fasole. Fasolea este cea mai periculoasă, este aspirată în plămân, se oprește în trahee și se umflă”, a adăugat medicul Grozavu.
Din nefericire, de-a lungul timpului au fost și cazuri pentru care medicii nu au mai putut face nimic. ”ORL-ul este specialitatea în care se moare cel mai repede. Nu există specialitate în care să se moară mai repede decât la ORL. Am avut cazuri care au ajuns decedate la spital. Copii mari, cu bile blocate prin trahee. Au fost cazuri”, a mai spus Codrin Grozavu.