Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă care prevede majorarea progresivă anuală a cotei de contribuție la pilonul II de pensii.
Termenul de dezbatere și vot se împlinise în ziua de 2 septembrie. În nota de adoptare tacită scrie că, începând cu data publicării legii în Monitorul Oficial al României, cota de contribuție la fondul de pensii se majorează anual cu 1% începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, până la atingerea unui procentaj de 10%. Momentan, cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75%.
Parlamentarii USR care au inițiat proiectul cred că această creştere va asigura o tranziție treptată și sustenabilă spre un sistem care va asigura un trai decent pentru viitorii pensionari. De asemenea, ar scădea considerabil presiunea asupra bugetului de stat pe termen lung, în contextul în care populaţia de pe piaţa muncii îmbătrâneşte. Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
Ce este pensia de pilonul II
Pensia de pilonul II reprezintă o formă privată de economisire pentru pensie. Acest sistem a fost introdus în România în anul 2008, ca parte a reformei sistemului de pensii. Pensia de pilonul 2 este gestionată de companii de administrare a fondurilor de pensii private și oferă contribuabililor posibilitatea de a economisi bani pentru pensie într-un cont personal.
Conform legislației românești, pensia de pilonul II este disponibilă pentru toți cetățenii români cu vârsta sub 35 de ani. Adică, persoanele cu vârsta sub 35 de ani care au început să lucreze și să contribuie la sistemul public de pensii pot opta pentru a deveni cotizanți la pilonul II.