Un bărbat de 40 de ani, din judeţul Botoşani, a fost salvat in extremis de medici după ce a ajuns la un pas de moarte după un accident banal. Acesta a avut nevoie pentru a rămâne în viaţă de un ser pe care cadrele medicale nu au reuşit să îl găsească în ţară aşa că s-a cerut sprijin din partea Republicii Moldova.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Botoşăneanul a ajuns la spital miercurea trecută, pe 4 septembrie. Acesta era în stare extrem de gravă şi a fost internat pe în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati Botoşani” în comă profundă, cu un scor Glasgow de 5, rigiditate musculară generalizată şi trismus (încleştarea mandibulei).
Medicii au exclus diagnosticul de meningită prin puncţie LCR şi s-a ridicat suspiciunea de tetanos, pentru că în urmă cu două săptămâni bărbatul se tăiase într-un foarfece ruginit de tuns oi şi tabloul clinic se potrivea diagnosticului. “A fost pus pe antibioterapie empirică, antibioterapie în care nu cunoaștem cu certitudine bacteria implicată, dar acţionăm pe cel mai posibil patogen. A rămas stabil respirator susținut cu oxigen suplimentar şi hemodinamic”, a declarat Ioan Asaftei purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati”.
Ser vital adus din Republica Moldova
În ziua următoare, ca urmare a consultului de specialitate, s-a recomandat administrarea de ser antitetanic sau imunoglobuline. Având în vedere opinia medicilor care au considerat că pentru supravieţuirea pacientului singura şansă era administrarea de ser antitetanic s-au întreprins demersuri în vederea achiziţionării acestuia.
“S-a luat legătura cu COSU şi spitalele din Suceava, Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Buzău şi Târgovişte care nu aveau nici ser antitetanic, nici imunoglobuline vitale pentru salvarea vieţii pacientului. Cu ajutorul conducerii spitalului a fost găsit ser anti teteanic la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Toma Ciorbă” din Chişinău-Republica Moldova şi adus cu ajutorul DSU în aproximativ 5 ore de la solicitare”, a mai spus Ioan Asaftei.
La doar şase ore după administrarea serului pacientul şi-a revenit aproape integral. Pe parcursul șederii în Terapie Intensivă acesta a rămas stabil neurologic. După 48 de la administrarea serului nu avea disfuncţie de organ şi devenise afebril, astfel că a fost transferat în secția de Boli Infecţioase.
“Subliniem faptul că un diagnostic pus imediat pe baza anamnezei şi a simptomelor clinice, precum şi a tratamentului etiologic( anticorpi de Ig Tetanos-TIG/ser antitetanic) sunt cele care salvează în mod real viaţa pacienţilor, iar vaccinarea populaţiei este o reală metodă de prevenţie în momentul în care se respectă în totalitate schema recomandată de către Ministerul Sănătăţii”, a mai spus Ioan Asaftei.
Ce este tetanosul
Afecțiunea cunoscută cu numele de tetanos este o infecție cauzată de bacteria Clostridium tetani. Când această bacterie ajunge în organism, produce o toxină care provoacă contracții musculare dureroase. Unii pacienți se pot confrunta cu blocarea mușchilor gâtului și maxilarului, ceea ce face dificilă deschiderea gurii sau înghițirea.
Sporii bacteriilor tetanosului se găsesc răspândiți peste tot în mediu, inclusiv în sol și în praf. Acești spori se dezvoltă în bacterii atunci când ajung în organism. Spre deosebire de alte boli care se pot preveni prin vaccinare, tetanosul nu se transmite de la o persoană la alta.
Medicii specialiști de boli infecțioase pot diagnostica tetanosul prin obținerea de informații legate de istoricul recent de tăieturi, zgârieturi, înțepături și traume fizice și examinând pacientul pentru a identifica anumite semne și simptome. Nu există teste de laborator care să confirme tetanosul.
În lista de mai jos sunt incluse câteva modalități comune prin care tetanosul pătrunde în corpul unei persoane:
- înțeparea cu diverse obiecte contaminate sau răni deschise, deoarece bacteriile găsesc astfel o cale de a intra în organism (acestea includ răni contaminate cu murdărie, fecale sau salivă, răni făcute prin perforare, arsuri, leziuni prin strivire, leziuni cu țesut mort);
- curățare superficială a rănilor;
- intervenții chirurgicale;
- înțepături de insecte;
- infecții dentare;
- fracturi deschise;
- răni și infecții cronice;
- consumul intravenos de droguri;
- injecții intramusculare.
Simptome
Simptomele tetanosului includ:
- spasme ale mușchilor maxilarului;
- contracturi ale maxilarului;
- spasme musculare bruște, involuntare – în stomac;
- rigiditate musculară dureroasă – pe tot corpul;
- dificultăți la înghițire;
- convulsii;
- dureri de cap.
Pe măsură ce boala progresează, pot apărea şi alte manifestări:
- tensiune arterială crescută/ scăzută;
- ritm cardiac accelerat;
- febră;
- transpirație extremă.
Prevenție
Metodele cele mai simple și la îndemâna oricui pentru prevenirea infecției cu tetanos sunt vaccinarea și îngrijirea corespunzătoare a rănilor. Medicii specialiști pot recomanda și administrarea unui medicament care ajută la prevenție atunci când un pacient este grav rănit, dacă nu a beneficiat de vaccin antitetanos.
Vaccinarea rămâne cel mai bun instrument de prevenire a tetanosului. Persoanele care au avut tetanos sau cele care au fost vaccinate înainte trebuie să efectueze rapelul în mod regulat, pentru tot restul vieții, pentru a menține un nivel ridicat de protecție împotriva acestei boli grave.
Îngrijirea imediată și corespunzătoare a rănilor poate ajuta, de asemenea, la prevenirea infecției. Primul ajutor trebuie aplicat chiar și pe rănile minore, neinfectate, cum ar fi zgârieturile superficiale. Mâinile trebuie spălate des cu apă și cu săpun, iar atunci când nu este posibil, este indicat să se folosească un produs pe bază de alcool.