O decizie luată din birou, de guvernanţi, riscă să reducă şi mai mult numărul de gospodării în care sunt crescute animale.
Motivând că a crescut numărul de cazuri de copii deparazitaţi de părinţi cu soluţii pentru animale, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vrea să schimbe legea şi să interzică vânzarea acestor produse în farmaciile veterinare. Deşi lăudabilă, ca intenţie, măsura va avea un impact devastator asupra românilor, în special din mediul rural, care vor fi împiedicaţi, în acest mod, să crească în gospodării animale domestice şi păsări, pentru că nu îşi vor putea permite sau pentru că medicii sunt prea puţini.
ANSVSA a anunţat că va înăspri drastic şi vânzarea de antibiotice pentru animale, urmând totodată, să emită şi o listă cu medicamentele pe care farmaciile nu mai au voie să le comercializeze.
În România consumul de antibiotice în medicina veterinară este sub media europeană
În prezent, în România consumul de antibiotice în medicina veterinară este sub media europeană, însă acesta trebuie să scadă în continuare pentru a răspunde Strategiei Comisiei „Farm to Fork” (2020) de a reducere cu 50 % vânzările de substanţe antimicrobiene pentru animale de fermă şi pentru acvacultură până în 2030.
În acest sens, potrivit proiectului de act normativ, este interzisă prescrierea, eliberarea şi comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare antimicrobiene injectabile în ambalaje mai mari de 10 mililitri, a produselor medicinale veterinare injectabile ce conţin substanţe cu acţiune hormonală, tireostatică sau beta-agonistă, a produselor medicinale veterinare antiparazitare injectabile, a produselor medicinale veterinare ce conţin antiparazitare externe prezentate sub formă de suspensie/concentrat emulsionabil şi utilizate prin aplicare externă la bovine, ovine, caprine, suine, ecvidee, păsări sau pentru benzi fumigene la albine, precum şi a produselor medicinale veterinare care conţin substanţe aflate sub control naţional.
În acelaşi timp, autoritatea vrea să restricţioneze drastic şi antibioticele cu uz veterinar, la fel cum s-a procedat şi cu antimicrobienele pentru uz uman.
„O să fie mai multă umblătură pentru noi”
Nea’ Vasile are 73 de ani. Locuieşte la ţară şi, de când se ştie, face agricultură, dar are în bătătură şi câteva animale. Bărbatul are grijă de două văcuţe, o viţică, dar şi câteva păsări. Decizia guvernanţilor l-a luat prin suprindere şi nu prea ştie exact cum ar putea să se descurce pe viitor, să apeleze la medicul veterinar pentru orice tratament şi să scoată mult mai mulţi bani din buzunar.
„Dar până acum am cumpărat, nu ştiu de acum. Îmi spunea asistenta la telefon ce trebuie să luăm şi noi luam. Dar aşa, acum, nu ştiu, e cam greu”, a spus bărbatul.
Oamenii spun că şi aşa numărul de animale este în continuă scădere în gospodării, pentru că devine tot mai costisitor. Să chemi medicul veterinar pentru orice problemă este, pe de o parte, bine pentru sănătatea animalelor şi oamenilor, însă financiar ţăranii nu ar putea face faţă la toate cheltuielile suplimentare.
„În anii din urmă am avut aici în sat la Roşiori 300 şi ceva de vite, acum nu ştiu dacă îs vreo 30. O să fie mai multă umblătură pentru noi. Dacă aveam la păsări, mergeam la farmacie, spuneam, iar ea dădea soluţia, noi stropeam”, a mai spus bărbatul.
„Unii oameni încearcă să profite de pe necazurile fermierilor”
Zootehniştii şi fermierii cu experienţă spun că marile ferme de animale nu ar avea prea mult de suferit, în teorie.
„Întotdeauna când avem un necaz, nu vine singur şi iată că unii oameni încearcă să profite de pe necazurile fermierilor. În aşa fel încât să-şi consolideze anumite afaceri, să-şi consolideze prin legislaţie, prin ordin de preşedinte, dacă vreţi, business-urile lor şi vorbim aici de medicii veterinari. Care de foarte multe ori din profesia de medic veterinar, în aşa fel încât să salveze animalele au transformat un business frumos şi prosper.
Ei bine, eu nu spun că aceste reţete sau diagnostice sau anumite medicamente să nu fie distribuite de medicul veterinar sau farmaciile autorizate la recomandarea medicului veterinar. Dar vorbim de acele tratamente care se fac zilnic, se fac imediat ce apare un animal cu o anumită suspiciune ori infrastructura medicilor veterinari, atât resurse umane, cât şi pe logistica necesară nu există în România”, a precizat inginerul Ionică Nechifor director Staţiunea de Cercetare Popăuţi.
Ce spun veterinarii
Reprezentanţii medicilor veterinari pun, însă, totul pe seama sănătăţii publice şi spun că decizia vine pentru a apăra populaţia de posibile intoxicaţii alimentare.
„Sunt multe farmacii care mai valorifică medicamentele antiparazitare către crescătorii de oi. Trebuie să recunoaştem următorul lucru, nu orice medicament se aplică oricând şi aici trebuie să ţinem cont de remanenţă. medicamentul, de exemplu, sunt anti-deparazitarii care se administrează la animale. Au, uneori remanenţă în carne, lapte de 4 zile, 5 zile.
Acest medicament aplicat în perioada de lactaţie nu face decât, prin respectare, să producă o pagubă proprietarului de animale, ducând laptele la distrus, iar dacă se dă în consum nu poate să facă decât să ducem acest medicament, care se elimină prin lapte şi carne s-o ducem către consumul uman şi atunci problemele sunt majore”, a precizat medicul Teodor Harabagiu director DSVSA Botoşani.
Veterinarii sunt acuzaţi că îşi cresc profiturile
Alternativa pentru români ar fi să plătească medicul veterinar, un lux pe care puţin şi-l pot permite. Veterinarii sunt acuzaţi că îşi cresc în acest fel profiturile şi interesul public este lăsat, de fapt, pe ultimul plan.
„Fiindcă tot ei şi-au consolidat un anumit număr de personal în aşa fel încât afacerea să fie mai prosperă, veniturile să fie mult mai mari, decontările de la Statul român să fie mult mai mari, ceea ce nu este în regulă. Exact ceea ce se întâmplă la ora actuală sunt medici veterinari care au concesionat 3-4 comune, au doar un singur tehnician sau mai au medic veterinar nu au cum să acopere tot arealul care el l-a concesionat”, a mai spus ingierul Ionică Nechifor.
Administrarea medicamentelor se va face de medicii veterinari
Potrivit directorului DSVSA Botoşani, în fiecare comună, un medic veterinar gestionează activitatea, în funcţie de efectivul de animale. Administrarea medicamentelor se va face de medicii veterinari sau sub supravegherea medicilor veterinari de către asistenţii veterinari la diferite efective.
Cu toate acestea, specialiştii în domeniu, cu decenii de experienţă în spate, spun că de la proiect până la punerea în aplicare ar mai fi cale lungă. Asta în condiţiile în care chiar se doreşte aplicarea legii. Cei care ar avea de suferit, însă, ar fi tot cei care au câteva animale în gospodărie.
„Cred eu că în prima fază ar trebui să lucreze la infrastructură. Şi aşa, Statul român intervine cu 10.000 RON pe lună pentru fiecare medic veterinar. Prin urmare, aceşti oameni au o obligaţie morală faţă de statul român şi faţă de fermieri, ca şi profesionist, să ofere aceste servicii. În al 2-lea rând, medicii veterinari trebuie suplimentaţi ca număr. Trebuie să îşi pregătească, să spunem logistica necesară, în aşa fel încât să vină la timp la fermier şi nu în ultimul rând trebuie să lucreze la încrederea şi colaborarea corectă cu un fermier”, mai spune directorul Staţiunii de Cercetare Popăuţi.