Elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani și ai Școlii Gimnaziale Nr. 7 încep anul școlar 2024 -2025 cu o pauză.
Școlile din municipiul Botoșani care se află în reabilitare nu vor fi gata pentru anul școlar care va începe în mai puțin de o săptămână. Astfel, unii elevi botoșăneni se vor întoarce din septembrie tot în școlile unde au fost relocați odată cu demararea lucrărilor de renovare, iar alții nu își vor schimba școala, dar vor fi nevoiți să vină în două sau chiar trei schimburi.
Pentru cei care învață în mai multe schimburi, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Botoșani a solicitat o derogare de la ministrul Educației pentru a începe anul școlar cu „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”. În condițiile unui program mai lejer, ISJ ar acorda constructorilor un răgaz mai mare pentru a mai finaliza unele săli de clasă.
„Câteva unități de învățământ care vor începe cu „Școala Altfel”
Ministrul Educației a oferit, însă, un răspuns pozitiv doar pentru elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani și ai Școlii Gimnaziale Nr. 7. Aceștia pot începe anul școlar doar cu „Școala Altfel”, însă șeful educației botoșănene spune că mai așteaptă răspunsuri de la Minister și în privința „Săptămânii Verzi”.
„Sunt câteva unități de învățământ care vor începe cu „Școala Altfel” deocamdată. Este vorba despre Școala 7 și „Eminescu”. Noi am mai făcut solicitări, vedem ce răspunsuri mai primim”, a declarat Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general al ISJ Botoșani.
Lucrări oprite la școlile din Botoșani din cauza întârzierilor de plată
Cu toate acestea, joi, 29 august, în plenul CL, consilierul PNL Andrei Amos a atras atenția asupra faptului că lucrările de reabilitare au fost sistate în mai multe școli, după ce constructorii au părăsit șantierele din cauza întârzierilor de plată. Printre acestea unități de învățământ s-ar afla Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Școala 11. În aceste condiții, prima săptămâna de școală este sacrificată în zadar. Dacă muncitorii nu sunt plătiți și nu se întorc pe șantier, lucrările vor fi la același stadiu chiar și după „Școala Altfel”.
„Nu vă pot da detalii”
În replică, primarul Cosmin Andrei susține că întârzierea plăților nu a fost cauzată de primărie, dar nici nu poate oferi mai multe detalii.
„În ceea ce privește plata facturilor pentru constructorii care au lucrărilor la școli, este un mecanism de plată agreat în contractul de finanțare, dumnealor depun situațiile de lucrări noi le înaintăm mai departe, atunci când vin banii le plătim constructorilor. Nu sunt sume pe partea de cofinanțare în sarcina primăriei pe care să nu le fi plătit pentru a da o gură de oxigen constructorilor. Din păcate, plățile, unele dintre ele au fost întârziate, lucru pe care îl poate explica ministerul de resort cu care avem contract. Nu vă pot da detalii, situațiile au fost înaintate când au venit banii plățile au fost făcute imediat”, a spus Cosmin Andrei.
Unde vor învăța elevii botoșăneni:
- Colegiul Național Mihai Eminescu – în 2 schimburi;
- Liceul de Artă Ștefan Luchian – elevi relocați la Liceul Tehnologic „Petru Rareș” și la Liceul cu Program Sportiv
- Liceul Pedagogic Nicolae Iorga – relocați la Liceul Tehnologic „Elie Radu” și în internatul Liceului Pedagogic;
- Școala Gimnazială nr. 7 – în 2 schimburi în corpul A;
- Școala Gimnazială nr. 10 – o parte în corpul în care s-au finalizat lucrările și o parte la Colegiul Național „A.T. Laurian”;
- Școala Gimnazială nr. 11 – relocați la Școala 14;
- Școala Gimnazială nr. 12 – relocați la Liceul „Alexandru cel Bun”, la Școala 17 și la Școala 17;
- Școala Gimnazială nr. 13 – în 2 schimburi pe un palier al școlii;
- Școala Gimnazială nr. 2 – la Grădinița 22 și la Liceul „Petru Rareș”;
- Școala Gimnazială Elena Rareș – în 3 schimburi;
- Grădinița nr. 15 – relocați la Colegiul Național „A.T Laurian”;
- Grădinița nr. 19 – relocați la Liceul „Alexandru cel Bun”;
- Seminarul Teologic Sf. Gheorghe – relocați la Colegiul Național „A.T Laurian” și la Școala „Sfântul Nicolae”.
- Școala Specială „Sfântul Stelian” – relocați la Liceul „Elie Radu” și Liceul „Dimitrie Negreanu”.