spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalPlanuri pentru combaterea eșecului școlar la examenele naționale

Planuri pentru combaterea eșecului școlar la examenele naționale

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Botoșani a lansat o serie de planuri strategice pentru a combate eșecul școlar la examenele naționale, în contextul în care rezultatele slabe obținute de elevi au devenit o preocupare majoră.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general al ISJ susține că sunt diferențe foarte mari de abordare și percepție ale elevilor față de două examene naționale importante, Bacalaureatul și Evaluarea Națională, iar planurile trebuie făcute întocmai.

„Sunt două chestiuni tratate diferențiat. Elevii care participă la Bacalaureat realizează altfel importanța acestui examen și se pregătesc pentru el, o dovadă o reprezintă și rezultatele care sunt bune la nivel de județ Botoșani și în creștere față de anul trecut. La Evaluarea Națională, un examen care se adresează unor elevi care conștientizează mai puțin importanța unei note și importanța cunoștințelor acumulate în această perioadă. La clasa a 8-a intervine foarte mult familia care stă lângă elev, îl încurajează și îl stimulează pentru a învăța și a obține note și cunoștințe corespunzătoare dorințelor”, a declarat Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general al ISJ Botoșani.

„Nota de la Evaluarea Națională nu a fost conform acelor note din timpul anilor de studiu”

Inspectorul școlar a explicat faptul că, pe parcursul vacanței, s-a pus un accent deosebit pe îmbunătățirea rezultatelor la examenul de Evaluare Națională.

„Noi ne-am îndreptat foarte mult către examenul de Evaluare Națională în discuțiile cu directorii. Am avut discuții pe toată această perioadă de vară. Am analizat care sunt rezultatele, de ce s-a ajuns în unele situații la rezultate mai slabe decât au avut ei pe parcursul anilor de gimnaziu, pentru că au avut niște note și niște medii la disciplinele de examen, iar nota de la Evaluarea Națională nu a fost conform acelor note din timpul anilor de studiu. Am analizat fiecare caz, cred că am identificat problemele acolo unde au fost”, a precizat Suruciuc.

„Tindem să credem că profesorii de la clase sunt prea darnici cu notele”

De multe ori, unii profesorii par prea generoși cu notele acordate pe parcursul anilor de gimnaziu deoarece acestea sunt mult mai mari decât rezultatele obținute la Evaluarea Națională, însă Bogdan Suruciuc susține că și alți factori influențează diferențele între note.

„Dacă ne uităm doar pe cifre tindem să credem că profesorii de la clase sunt prea darnici cu notele, dar nu putem generaliza lucrul acesta, de asta este bine de luat fiecare exemplu. Un copil care a fost de 9 toți anii de gimnaziu, iar la Evaluarea Națională luat nota 4, diferența este foarte mare. În spatele acestor cifre, de multe ori se ascund niște povești de viață cutremurătoare, să le zic așa. Acel copil și-a pierdut mama cu câteva săptămâni înainte. Vă dați seama că nu a mai putut să se concentreze. Tinzi să dai puțin înapoi și să nu mai judeci la fel când afli astfel de povești. De asta fiecare caz este luat particular. Sunt și unele cazuri în care unii colegi au fost prea darnici cu notele și atunci elevii și părinții au rămas siderați când au văzut nota de la Evaluarea Națională. Alții nu s-au putut concentra, nu au putut să se mobilizeze”, a fost explicația inspectorului școlar general.

„O să facem o primă simulare în modului întâi”

Suruciuc a prezentat câteva dintre soluțiile identificate pentru a îmbunătăți rezultatele elevilor la examenele naționale, subliniind importanța unei abordări de învățare centrată pe fiecare elev, în funcție de nivelul său de cunoștințe.

„Dintre soluțiile identificate am găsit învățarea centrată pe elevii care obțin rezultate mai slabe, adică diferențiat pentru fiecare elev. Un elev poate este are cunoștințe de până în nota 4, trebuie să îl aducem peste 5, iar altul are cunoștințe de nota 9 și îl aducem spre 10. Nu lucrăm numai pentru cei de 9 și pe ceilalți îi lăsăm. Dincolo de toate acestea ne-am stabilit și realizarea unui grafi pentru a da mai multe simulări pe județ, pe lângă simularea națională pe care o avem. Am văzut că în alte județe dă rezultate bune aplicarea mai multor simulări pe parcursul anului școlar pentru că aceste simulări îți verifică nivelul de cunoștințe și își arată cam unde mai trebuie să îmbunătățești. O să facem o primă simulare în modului întâi”, a conchis Bogdan Suruciuc, inspector școlar general al ISJ Botoșani.

Rezultatele la Evaluarea Națională

La Evaluarea Națională au fost 3.461 de candidați prezenți dintr-un total de 3.650 de absolvenți înscriși. După afișarea rezultatelor inițiale la examenul de Evaluare Națională, la nivelul județului Botoșani au fost depuse 241 de contestații la Limba și literatura română și 216 contestații la Matematică.

La nivelul județului Botoșani, în urma reevaluării lucrărilor contestate, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu cinci este de 65,6%, în creștere cu 0,3% față de rezultatele inițiale (65,3%).

La proba de Limba și literatura română, 2493 de candidați (72,03%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 2 candidați au obținut nota 10. La Matematică, 2064 de candidați (59,64%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia, 12 candidați au obținut nota 10.

Nicio medie de 10 pentru absolvenții de gimnaziu

Este pentru prima dată după mulți ani când în județul Botoșani nu sunt candidați cu media generală 10 nici măcar după contestații. Cea mai mare medie a fost 9,95 și a fost obținută de o elevă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoșani.

Rezultatele primei sesiuni a Bacalaureatului

La prima sesiune a Bacalaureatului, la nivelul județului Botoșani, pentru promoția curentă, rata de reușită este de 79.9% (74,5% în 2023), iar pentru promoțiile anterioare este de 41.86%. Rata de promovare cumulată (absolvenți din promoția curentă și din promoțiile anterioare), înregistrată după soluționarea contestațiilor, este de 76.91% (în creștere cu 1.61%, comparativ cu afișarea rezultatelor inițiale – 75,3%, respectiv cu 5,71% față de prima sesiune a anului trecut: 71,2%).

Astfel, din totalul celor 2.711 candidați prezenți (2.496 din promoția curentă și 215 din promoțiile anterioare) au promovat 2.085 candidați. 1.995 de candidați aparțin promoției 2024 (față de 1.849 de candidați din seria curentă promovați anul trecut), iar 90 provin din promoțiile anterioare (față de 59 de candidați din serii anterioare promovați anul trecut). Precizăm că procentul de promovare se calculează din totalul candidaților prezenți. Județul Botoșani a avut două medii de 10.

Rezultatele sesiunii de toamnă

La nivelul județului Botoșani, pentru promoția curentă, rata de reușită este de 37,57%, iar pentru promoțiile anterioare – 28,48%. 

Rata de promovare cumulată (absolvenți din promoția curentă și din promoțiile anterioare), înregistrată după soluționarea contestațiilor, este de 34,89 % (în creștere cu 1,55%, comparativ cu afișarea rezultatelor inițiale – 33,34%. Astfel, din totalul celor 513 candidați prezenți (362 din promoția curentă și 151 din promoțiile anterioare) au promovat 179 candidați: 136 de candidați aparțin promoției 2024, iar 43 provin din promoțiile anterioare.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.7 °
-0 °
94 %
9kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...