vineri, aprilie 11, 2025
AcasăLocal"Murim de sete!" - disperarea oamenilor din Trușești. Trei săptămâni fără apă...

“Murim de sete!” – disperarea oamenilor din Trușești. Trei săptămâni fără apă potabilă

Locuitorii din Trușești și satele învecinate Drislea și Ionășeni trăiesc un adevărat coșmar. De mai bine de trei săptămâni, cu excepția a doar două zile, oamenii nu au avut o picătură de apă la robinet. Seceta a secat fântânile, iar rezervoarele sunt goale. Situația a devenit critică, iar disperarea oamenilor a atins cote maxime.

Cătălina Gania, o învățătoare din Trușești, a devenit vocea comunității pe rețelele de socializare, cerând ajutorul autorităților. “De trei săptămâni, cu excepția a două zile, nu avem picătură de apă! Rugămintea mea este ca cei care sunt în măsură să rezolve situația, să aibă măcar puțină compasiune, pentru că lipsa apei a devenit o problemă gravă!”, este mesajul postat de aceasta.

Situația tragică nu afectează doar locuitorii din Trușești, ci și din satele Drislea și Ionășeni, unde apa nu a mai curs deloc. Oamenii nu au apă nici măcar pentru a bea, darămite pentru a adăpa animalele. Într-o încercare disperată de a atrage atenția, localnicii au început să afișeze mesaje precum “Vrem apă!” și “Murim de sete!” pe stâlpii de pe marginea drumului național.

Problemele au început acum patru săptămâni, când o avarie pe conducta de aducțiune Ștefănești – Trușești a determinat compania Nova Apaserv să întrerupă furnizarea apei în mai multe localități, inclusiv Trușești, Durnești și Ungureni. Deși au promis că problema va fi rezolvată rapid, apa a revenit doar sporadic în Trușești, iar în Drislea și Ionășeni, robinetele au rămas uscate.

Între timp, Nova Apaserv a explicat că seceta excesivă și valul de caniculă au crescut dramatic consumul de apă, iar rețelele nu pot face față unei astfel de cereri. În Dorohoi și în localitățile limitrofe, oamenii primesc apă cu porția, dar în Trușești și satele alăturate situația e mult mai gravă.

Compania susține că sistemele funcționează la capacitate maximă, dar infrastructura existentă nu poate susține cererea în aceste condiții meteorologice extreme. Pentru oamenii din Trușești, acest răspuns nu este suficient. Ei cer măsuri urgente și concrete, fiindcă apa este esențială pentru supraviețuire.

Județul Botoșani este cel mai lovit de secetă. Potrivit unui comunicat de presă emis la începutul acestei săptămâni de „Apele Române”, în județ sunt 154 de localități, dintre care și Dorohoi, care nu dispun de sisteme centralizate de apă și au rămas cu fântânile secate. În plus, două râuri care izvorăsc din județul Botoșani au secat. Este vorba de râul Bahlui, care au rămas fără apă în secțiunea Podu Iloaiei (Bahlui) și râul Miletin la stația hidrometrică Șipote din spațiul hidrografic Prut-Bârlad.

Situația prin care trec botoșănenii este cu atât mai revoltătoare cu cât județul se află între două râuri destul de mari – Prut și Siret – ir la nivel național figurează pe locul 2 în ceea ce privește luciul de apă.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
2.2 ° C
2.2 °
1.6 °
86 %
1.8kmh
83 %
vin
4 °
S
7 °
D
14 °
lun
17 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Mai bine ar fi în vacanță, dar pe viscolul ăsta e bun și teatrul.

EDITORIAL

În mod normal, un editorialist de la o publicație provincială ar fi trebuit să abordeze subiecte de interes local, cum ar fi demonstrația din...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Primăvara vine cu o veste extraordinară pentru iubitorii de film! Între 22 aprilie și 31 mai, Happy Cinema îți oferă ocazia de a viziona...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...