Reabilitarea Muzeului Județean de Istorie Botoșani, un proiect de aproape 5 milioane de euro (n.r. – finanțat de Compania Națională de Investiții), se află la jumătatea drumului, dar provocările nu lipsesc. În ciuda eforturilor constructorului Smeogal Construct SRL și a optimismului autorităților, lucrările sunt complexe, iar termenul final rămâne incert.
Progres și provocări
Vineri, reprezentanții Consiliului Județean Botoșani au organizat o vizită pe șantierul muzeului, unde lucrările au ajuns la un stadiu de 60-65%. Cu toate acestea, în ciuda cifrelor optimiste, situația din teren arată că mai e mult de muncă, mai ales în ceea ce privește restaurarea componentelor artistice, un proces migălos ce include o muncă extrem minuțioasă. „Sigur, ne dorim să predăm mai repede lucrările, dar urmează o etapă foarte importantă ce presupune restaurarea componentei artistice. Asta înseamnă pictură, candelabrul din sala oglinzilor, tot ce înseamnă stucaturi și ornamente”, a recunoscut Ovidiu Luca, directorul tehnic al Smeogal Construct SRL Iași.
Structura de rezistență a clădirii a fost îmbunătățită
Pentru a fi mai ușor de urmărit stadiul lucrărilor, constructorul a realizat câte o planșă pentru fiecare nivel. Proiectul de reabilitare presupune lucrări de amploare care se vor întinde pe o perioadă de 36 de luni. Au fost consolidate fundația și pereții de piatră de la demisol prin injectarea în masa zidăriei de mortar fluid, au fost consolidați și șpaleții cu bolți de la demisol. Se intervine pentru refacerea tencuielii, după care urmează finisajele cu elementele decorative, dar și refacerea asterialei din acoperiș și înlocuirea învelitorii din tablă. De asemenea, pardoseala dintre nivele, realizată pe o structură din lemn, a fost întărită prin montarea unor grinzi suplimentare, care au îmbunătățit inclusiv structura de rezistență a clădirii. În plus, în mansardă au fost executate lucrările de zidărie pentru realizarea spațiului administrativ. Totodată, a fost realizat centura din beton care face legătura dintre corpul clădirii și mansardă, a fost amenajată casa celor două lifturi, s-au realizat și scările suplimentare de acces către mansardă. Urmează refacerea pardoselii de la intrarea în clădire, care presupune înlocuirea porțiunilor crăpate din structura de marmură, reabilitarea vitraliului, etc.
Transformări majore pentru muzeu
Când va fi finalizată reabilitarea, Muzeul Județean de Istorie va avea 23 de săli de expunere, față de cele 17 existente înainte, și va oferi facilități moderne precum ateliere creative și săli multimedia. De asemenea, spațiul administrativ va fi mutat în mansardă, iar accesul vizitatorilor și al personalului va fi separat, pentru a spori eficiența și confortul.
Istorie bogată, viitor incert
Clădirea muzeului, construită la începutul secolului XX după planurile renumitului arhitect Petre Antonescu, a fost inițial Palatul Administrativ al județului. De-a lungul anilor, a adăpostit diverse instituții, iar din 1977 a devenit muzeu. De atunci, clădirea nu a mai cunoscut lucrări de refacere de o asemenea amploare. Deși clădirea a fost realizată cu materiale și tehnici de calitate, ceea ce i-a asigurat o durabilitate remarcabilă, reabilitarea actuală se confruntă cu provocările inerente lucrărilor de restaurare. „Structura este impresionant de solidă, având în vedere că are peste 100 de ani. Nu am întâmpinat probleme majore cu zidăria,” a subliniat Luca. Totuși, creșterea prețurilor materialelor de construcție ar putea duce la majorarea costurilor finale.
Un proiect care leagă trecutul și viitorul
Pe lângă dificultățile tehnice, proiectul este o provocare și din perspectiva termenelor. Deși constructorii și-au exprimat dorința de a finaliza lucrările înainte de termen, rămâne de văzut dacă acest lucru va fi posibil. De altfel, finalizarea reabilitării depinde de multiple variabile, iar drumul până la redeschiderea completă este încă lung.