Tehnologia aduce o mulţime de beneficii în viaţa ta, însă trebuie să ştii când e momentul să te deconectezi. Viaţa înseamnă mult mai mult decât internetul poate cuprinde, de aceea e bine să dedici timp şi altor tipuri de activităţi, cel puţin din când în când. Ca să te bucuri de un stil de viaţă echilibrat, e bine să jonglezi cu graţie între viaţă reală şi viaţa trăită în faţa ecranelor.
Descoperă mai jos câteva reţete simple ca să te relaxezi şi deconectezi de la tehnologie:
Încearcă să începi cu o zi: Ce-ar fi să petreci o zi pe lună fără tehnologie? Nu trebuie să fie neapărat o zi de dimineaţă până seara. Spre exemplu, poţi să renunţi la tehnologie de sâmbătă seara până duminică după-amiaza. Acele momente le poţi dedica unor activităţi plăcute, precum gătitul, drumeţiile, excursiile, lectură, plimbările prin oraş plimbările cu bicicleta full suspension pe munte.
Dimineaţa fără ecrane: Încearcă să îţi începi dimineaţa fără telefon, TV sau laptop. Poţi să meditezi, să asculţi muzică, să faci sport, să găteşti, să citeşti sau să te bucuri de o baie caldă. Aşteaptă cel puţin 30 de minute de când te-ai trezit şi până începi să foloseşti smartphoneul, televizorul său calculatorul.
Verifică cât timp petreci pe telefon: Propune-ţi să petreci un anumit număr de ore pe telefon zilnic sau săptămânal. Mai apoi, foloseşte aplicaţiile de tip Screen Time că să vezi cât exact ai stat pe telefon şi încearcă să reduci acel timp pentru a-ţi atinge obiectivul. E bine să verifici din când în când cât timp stai pe smartphone, astfel poţi lucra la a reduce acel număr de ore.
Bucură-te de mâncare: Momentul meselor este unul în care trebuie să te concentrezi pe ceea ce ai în farfurie şi eventual pe conversaţii cu cei dragi. Nu transforma mesele într-o ocazie de a petrece timp pe telefon. Mai degrabă, formează-ţi un obicei din a mânca în linişte sau alături de cei dragi.
Descoperă hobbyuri pentru care nu ai nevoie de internet: O mulţime frumoase se pot desfăşura fără smartphone, TV sau internet. De la drumeţii cu bicicleta full suspension şi până la yoga, pictura sau lectură, ai nenumărate variante. Trebuie doar să găseşti lucruri pe placul tău.
Alege cărţi fizice în detrimentul celor digitale: Redescoperă bucuria de a citi cărţi în format clasic. Vei putea să simţi mirosul lor specific, să le simţi paginile şi să ai parte de un strop de nostalgie. În plus, cărţile în format clasic nu îţi solicita la fel de tare ochii precum o face smartphoneul sau tableta.
Ieşi în natură: Conexiunea cu natura te poate ajuta să te bucuri de o stare de spirit mai bună, dar şi să faci mai multă mişcare. Plimbă-te în parc, mergi în drumeţii, mergi la sală, înoată, dansează sau încearcă să faci exerciţii acasă, cum ar fi Yoga ori Pilates. Plimbările cu bicicleta sunt şi ele o idee bună. O bicicletă full suspension este o super alegere dacă vrei să te bucuri atât de drumeţii, cât şi de plimbări în oraş. În afară de bicicleta full suspension, e posibil să mai ai nevoie şi de alte accesorii. Printre cele mai comune se număra soneriile, luminile sau suportul pentru bicicletă.
Scrie într-un jurnal: Scrisul de mâna are o mulţime de beneficii pentru creierul tău. Te ajută să îţi dezvolţi creativitatea şi memoria, dar şi abilităţile motorii fine. Când alegi să scrii într-un jurnal, nu doar că îţi antrenezi creativitatea şi îţi exprimi liber sentimentele şi emoţiile, ci iei şi o pauză de la lumea digitală. Dedica 5,10,15 sau 30 de minute pe zi acestei activităţi. Nu ai nevoie decât de un pix sau creion şi de un caiet.
Foloseşte micile trucuri de mai sus ca să iei o pauză de la tehnologie, cel puţin din când în când. Acest lucru îţi poate aduce o mulţime de beneficii, de la îmbunătăţirea stării de spirit şi până la conexiuni mai puternice cu oamenii din jurul tău.