Echipe medicale din mai multe specialităţi şi zone ale lumii duc o luptă contracronometru pentru viața unui bebeluş din judeţ, de nici măcar o lună.
Micuţul Ianis a venit pe lume pe 29 iulie, printr-o operaţie de cezariană. Copilul a avut 3.580 de grame la naştere şi a fost notat cu nota 7 la 1 minut şi nota 8 la cinci minute de viaţă.
Înainte de naştere, însă, micuţul a fost diagnosticat cu o malformaţie congenitală complexă la nivelul unui ventricul şi aortei. Imediat după ce a venit pe lume, cadrele medicale au început demersurile pentru ca micuţul să poată avea o şansă la viaţă. Pentru că acesta avea nevoie de o intervenţie extrem de complexă pe cord, s-au obţinut avizele unei clinici de specialitate din Milano. Mai rămânea, însă, ca bebeluşul să fie transportat în Italia cât mai repede.
Medicii botoşăneni au obţinut avizele de la Casa de Sănătate pentru deconturile intervenţiei şi de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pentru transportul micuţului cu un avion SMURD.
Bebeluş transportat cu elicopterul la Milano
În cursul zilei de miercuri, o adevărată armată de oameni s-a pus în mişcare pentru a-i da copilului o şansă. O ambulanţă SMURD cu medic neonatolog şi medic urgentist a preluat micuţul din Maternitatea de la Botoşani şi l-a transportat pe aeroportul Salcea. Acolo a aterizat un avion SMURD, dotat cu aparatura necesară pentru a-l putea transporta peste graniţă pe micuţ. Acesta a fost dus la Milano, unde a fost preluat de o echipă de medici din clinica italiană.
„Copilul a plecat intubat şi ventilat mecanic cu perfuzie continuă cu prostaglandină E1. Am fost informaţi că a ajuns cu bine în clinica din Italia şi a fost internat la Terapie Intensivă”, a precizat medicul primar Carmen Zaboloteanu, medicul şef al secţiei de neonatolgie din cadrul Maternităţii Botoşani.
Aeronavă la a treia misiune la Botoşani
Aeronava medicală SMURD de tip Bombardier Learjet 75 este la a treia misiune pentru un pacient din județul Botoșani. În luna martie avionul SMURD a preluat de la Salcea, polițistul de 24 de ani, rănit grav în timpul serviciului. La câteva zile distanţă aeronava medicală a preluat de la Salcea un alt bărbat, de această dată de 50 de ani. Acesta a fost victima unui accident casnic, suferind arsuri grave pe o mare suprafaţă a corpului.
Avionul Bombardier Learjet 75 a fost inclus în flota SMURD în acest an alturi de un avion similar, cu dotare pentru transportul pacienţilor critici (2 pacienti simultan / avion). Aeronavele dețin o dotare medicală foarte avansată ce include și un aparat ECMO (plămân artificial) pe fiecare avion.
De asemenea, fiecare dintre cele două avioane mai are în dotare și câte un incubator pentru bebeluși aflați în stare critică cu dotarea aferentă necesară îngrijirii nou-născuților grav bolnavi.
Suma alocată acestui proiect a fost de aproximativ 25 milioane de euro fără TVA, fiind rambursabil un procent de 85% din această suma din fondurile europene.
Acest model de avion are o autonomie de până la 3.852 de km. Poate zbura cu o viteză de croazieră de până la 860 km/h. Avioanele Learjet 75 produse de Bombardier sunt propulsate de două motoare Honeywell TFE731-40BR, Altitudinea maximă la care avioanele Learjet 75 pot zbura este de 15.500 de metri.