Canotoarea de aur a Botoşaniului, Simona Radiş, una dintre performerele delegaţiei României la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, recent încheiate, este în aceste zile într-o binemeritată vacanţă acasă, la Avrămeni şi Botoşani.
Sportiva care ne-a ţinut cu sufletul la gură în timpul curselor la finalul cărora şi-a adjudecat o nouă medalie olimpică de aur, cu barca de 8+1, dar şi o la fel de preţioasă medalie olimpică de argint, în proba de dublu vâsle feminin, alături de suceveanca Ancuţa Bodnar, a venit la Botoşani chiar cu una dintre maşinile oferite performerilor români la Olimpiadă de către omul de afaceri Ion Ţiriac – un Hyundai Ioniq 5 full electric.
Cadou la dublu
Simona este de altfel unul dintre sportivii care a primit două maşini din partea fostei glorii a sportului românesc, drept dovadă că şi performanţa ei la Paris este cu totul deosebită. Aceasta i-a mulţumit omului de afaceri pentru cadoul cu totul deosebit, dar şi pentru faptul că mediul privat încearcă să contribuie tot mai mult la performanţa sportului românesc. Ea a şi glumit pe seama faptului că a avut de gestionat aceeaşi mică „problemă” ca şi înotătorul David Popovici, şi anume să plece acasă cu două maşini.
„Da, nu e o problemă, am găsit soluţii, orice mică problemă, în ghilimele, are soluţii. După cum vedeţi, chiar mă aflu lângă una dintre maşini. M-am şi încumetat să pornesc la drum cu Ioniq 5-ul, maşină full electric. Îmi dă puţin bătăi de cap, fiindcă la noi sunt mai puţine staţiile de încărcare, dar mă descurc. Când consider că am de făcut un drum în care sunt avantajată de o maşină mai micuţă, voi opta pentru cealaltă, Kona, fiindcă este mai mică în privinţa dimensiunii”, a declarat Simona Radiş.
„Întotdeauna este loc de mai bine”
Canotoarea de aur a Botoşaniului a făcut referire şi la subiectul foarte mediatizat în ultimul timp, cel al investiţiilor în sportul de performanţă. „Consider că într-adevăr întotdeauna este loc de mai bine. Consider, în acelaşi timp, că lucrurile merg într-o direcţie bună, încet, dar în direcţia bună. Mă bucur că partea privată se implică din ce în ce mai mult, este un mare lucru, şi cred că cel mai bine este să se întâmple în acest mod. Cât despre stat, eu cred că ei încearcă sau au început să facă demersuri, astfel încât să aducă un plus sportului”, a mai afirmat Simona Radiş.
Pe plan personal, sportiva botoşăneană a declarat că şi-a luat binemeritata şi mult aşteptata vacanţă, ceea ce i-a şi permis să vină pentru o săptămână la Avrămeni şi să se bucure de clipe de relaxare alături de familie. „O să petrec timp cu părinţii, sora, nepoţii. Ne-am readunat împreună cu toţii după vreo 10 ani, cred, nu am mai fost demult în această formulă împreună. Am nevoie de relaxare, de activităţi extra-sport. Mă bucur că sunt în această lume familială, lume cunoscută, din nou acasă la Avrămeni. Uitaţi, am ajuns şi la Botoşani, colind străzile şi sunt fericită!”, a completat Simona Radiş.
Următoarele competiţii majore, anul viitor
Canotoarea a adăugat că din fericire pentru ea are parte de o vacanţă destul de lungă, după care va reveni la antrenamentele care i-au adus gloria.
„Cred că va fi vacanţă până la mijlocul sau chiar finalul lui octombrie. Am nevoie de mult timp de recreere şi un timp în care să îmi dar «reset» total, astfel încât să o pot lua de la capăt, să încep să construiesc şi să pornesc iarăşi pe acest drum al performanţei. În plan sportiv, voi avea abia la anul competiţii – Campionat European, Campionat Mondial, undeva în lunile august-septembrie”, a conchis Simona Radiş.
Drum spre performanţă început la 14 ani
Născută pe 5 aprilie 1999, canotoarea a fost descoperită de la vârsta de 14 ani de antrenorul George Bulie, de la Clubul Sportiv (CS) Botoşani, în timpul într-un tur de selecție prin școli. Impresionat de înălțimea ei, tehnicianul i-a vorbit despre canotaj și i-a suscitat interesul.
Simona Radiș și-a convins părinții să o lase să facă sport. A făcut primii pași în canotaj la CS Botoșani, iar în 2013 a fost legitimată la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, unde a început canotajul de performanță.
Primele rezultate de marcă le-a obținut în 2019, când a devenit vicecampioană europeană în Elveţia, dar şi vicecampioană mondială la Linz, alături de colega sa Ancuța Bodnar. Împreună cu coechipiera din Suceava, Simona Radiș a cucerit prima medalie olimpică de aur a canotajului românesc după 13 ani.
„Simona Radiș a fost inclusă în programul «Samurai 2020», programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a XXXII-a ediție de vara a JO Tokyo 2020. Alături de Robert Glință, a fost prima sportivă care a purtat drapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, respectând recomandarea Comitetului Internațional Olimpic ca drapelul național să fie purtat de o sportivă și un sportiv, ca simbol al luptei pentru egalitatea genurilor”, se arată în descrierea botoșănencei făcută pe pagina oficială a COSR.
În 2020, botoșăneanca a fost desemnată de Federația Internațională de Canotaj – „Steaua în ascensiune” (Rising Star) a lunii decembrie 2020, iar CSA Steaua București, la care este legitimată, a numit-o „Cel mai valoros sportiv al clubului military”, al anului.
Performanţă istorică
Anul 2022 a fost de vis pentru Simona Radiș. La dublu vâsle, alături de Ancuța Bodnar, a cucerit medalia de aur atât la Campionatele Europene, cât și la Mondiale. Aceeași performanță, a reușit-o și la 8+1. După ce a fost în barca de 8+1, medaliată cu aur la Europene, la Mondiale a cucerit titlul în cursa regină la mai puțin de o oră după ce câștigase aurul la dublu vâsle și a intrat în istorie cu această performanță.
Bilanţul Simonei Radiş după Jocurile Olimpice de la Paris
– Aur la 8+1 feminin, în echipă cu Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Victoria Petreanu
– Argint la dublu vâsle feminin alături de Ancuţa Bodnar