Recalcularea pensiilor este în plină desfășurare, cu deciziile primei etape fiind distribuite de poștași până pe 30 august. Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii Iași, a explicat pentru Ziarul de Iaşi spune că pensiile nu scad în urma recalculării în prima etapă, chiar dacă rezultă o valoare mai mică.
Majoritatea pensionarilor care nu beneficiază de recalculare provin din fostul sistem de pensii al agricultorilor, iar legea prevede că pensiile stabilite în fostul sistem de pensii pentru agricultori și alte drepturi de asigurări sociale acordate agricultorilor înainte de 1 aprilie 2001 sunt exceptate de la recalculare. A doua etapă a recalculării va începe pe 1 septembrie 2024 și se va încheia pe 1 februarie 2025.
Pensia nu scade în urma recalculării
Pensia nu scade în urma recalculării chiar dacă rezultă o valoare mai mică datorită unui principiu de protecție a pensionarilor prevăzut în lege, a explicat Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași.
Conform articolului 144 din Legea 360/2023, dacă după recalculare pensia ar ieși mai mică decât pensia actuală, pensionarii vor continua să primească pensia mai mare, cea pe care o aveau înainte de recalculare. Acest lucru se va întâmpla până când pensia recalculată va deveni mai mare decât pensia actuală, datorită majorării valorii punctului de referință.
De ce nu pot fi pensiile egale pentru toți pensionarii, chiar dacă au ocupat posturi similare
Șefa CJP Iași menționează că, deși mulți pensionari se așteaptă să aibă pensii egale cu alții aflați pe poziții similare, acest lucru nu este întotdeauna posibil. Ea explică faptul că, pentru pensionarii agricultori care s-au pensionat începând din aprilie 2001, recalcularea va asigura o echitate, în sensul că persoanele cu același număr de ani lucrați în Cooperativele Agricole de Producție (CAP) vor avea pensii egale, indiferent de anul pensionării.
În rest, pensiile nu pot fi identice pentru toți pensionarii din cauza parcursurilor profesionale diferite, ceea ce implică obținerea unor trepte și gradații diferite la momente diferite.
„Singura echitate care este acum este pentru cei care au lucrat exclusiv în sectorul agricol și s-au pensionat începând din aprilie 2001 încoace, care au aceeași pensie pentru același număr de ani lucrați în CAP. Adică persoana care are 15 ani în CAP și s-a pensionat în anul 2001 are aceeași pensie cu o persoană care s-a pensionat anul acesta. Dar, în rest, nu pot fi pensii egale în mod absolut, în condițiile în care fiecare persoană a avut un parcurs profesional propriu, cu obținerea treptei, gradației, la date diferite față de alți colegi, fie de la același loc de muncă, fie de la locuri de muncă similare”, ne face să înțelegem directoarea CJP Iași.
De la 1 septembrie 2024 urmează o nouă recalculare
În această perioadă, poștașii din toată țara distribuie deciziile de recalculare a pensiilor, corespunzătoare primei etape. Aceste documente vor fi livrate direct la domiciliul pensionarilor până pe 30 august. A doua etapă a recalculării va începe pe 1 septembrie 2024 și se va desfășura până la 1 februarie 2025). În cea de-a doua etapă de recalculare se vor lua în calcul prime, bonusuri, al 13-lea salariu etc., pentru care pensionarii trebuie să prezinte documente justificative. În județul Iași, în prezent, există aproximativ 160.000 de pensionari, dintre care aproape 151.000 vor beneficia de recalcularea drepturilor de pensie.
Orice decizie privind recalcularea pensiei poate fi contestată în instanță în termen de 45 de zile de la comunicare. În absența unei contestații, decizia devine definitivă.