Pompierii din Dorohoi s-au întâlnit, marți, cu cei peste 150 de copii prezenți în tabăra de vară, organizată de Parohia Strahova, la Liceul Agricol Șendriceni, pentru a le explica diferența dintre bine și rău.
Aceștia, le-au vorbit, pe înțelesul lor, despre cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranță acasă, la școală, pe stradă sau în grupul de prieteni. I-au învățat cum să reacționeze în cazul producerii unui incendiu, cutremur sau atunci când descoperă muniție rămasă neexplodată.
De ce şi cât e de important să fie pregătiți pentru a-i ajuta pe cei din jur, a fost o altă lecție predată copiilor, extrem de importantă. Paramedicii le-au explicat cum pot ajuta o persoană care se află într-o situație critică. Toți participanții au fost interesați de cunoașterea metodelor de acordare a primului ajutor, activitatea fiind interactivă.
Autospecialele folosite în misiunile de stingere a incendiilor și acordare a primului ajutor medical au fost, însă, punctele de atracție.
Tinerii care doresc să devină pompieri au aflat ce trebuie să facă să-și transforme visul în realitate.
Cu această ocazie, pompierii le-au transmis copiilor mai multe sfaturi despre modul în care ar trebui să se comporte în cazul unui incendiu izbucnit la școală sau acasă. Activitatea a fost desfășurată în contextul sărbătoririi „Zilei Informării Preventive”.
Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a organizat și „Ziua Porților Deschise”. Astfel, pentru câteva ore, porțile subunităților operative ale ISU din Dorohoi, Săveni, Ștefănești și Trușești au fost deschise pentru toți cei care au dorit să afle cu ce se ocupă pompierii.
Vă reamintim faptul că, la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență s-a stabilit ca, de fiecare dată când ziua de 13 pică marțea, aceasta să fie dedicată informării preventive.
Cu acest prilej, astăzi, în zonele cu aglomerări de persoane au fost amenajate puncte de informare preventivă și s-au derulat o serie de activități pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când nu respectă măsurile de prevenire a situațiilor de urgență. Acțiuni similare au fost derulate și în celelalte localități din județ, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.
De asemenea, prin intermediul spoturilor video din cadrul campaniilor „RISC-Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Siguranța NU e un joc de noroc!”, „Nu tremur la cutremur!”, „Scăpări de gaze”, „Nu încărca butelia la stația GPL!”, „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, „Mie nu mi se poate întâmpla” și „Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi”, pompierii readuc în atenția botoșănenilor regulile de prevenire și modalitățile de răspuns în cazul unor situații de urgență.