joi, septembrie 19, 2024
AcasăLocalDosarul lui Mihai Ţurcanu se rejudecă

Dosarul lui Mihai Ţurcanu se rejudecă

Mihai Ţurcanu, fostul director al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), şi Mădălina-Raluca Roşu au obţinut o victorie importantă în justiţie. Curtea de Apel Cluj a decis rejudecarea dosarului lor în camera preliminară, după ce avocaţii au contestat vehement legalitatea întregii anchete desfăşurate de DNA.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Echipa de avocaţi a ridicat numeroase obiecţii, inclusiv în ceea ce priveşte interceptările şi modul în care au fost administrate probele în timpul anchetei. Un aspect crucial în acest caz este folosirea unei persoane cu identitate reală drept colaborator, ale cărei înregistrări au jucat un rol central în dosar.

Astfel, judecătorul de la Tribunalul Botoşani, care a dat verdictul în primă fază în Camera preliminară, a fost criticat pentru că, în loc să ofere o analiză proprie, a preluat argumentele procurorului, ceea ce a ridicat semne de întrebare privind imparţialitatea procesului.

Astfel, Curtea de Apel Cluj a constatat că hotărârea iniţială nu a îndeplinit standardele necesare, iar judecătorii nu au motivat suficient soluţiile adoptate, preluând în mare măsură argumentele procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Acest lucru a condus la decizia de rejudecare a dosarului, asigurând astfel dreptul inculpaţilor la un proces echitabil şi respectarea dublului grad de jurisdicţie.

În acest context, dosarul a fost strămutat de la Curtea de Apel Suceava la Curtea de Apel Cluj, pentru a elimina orice suspiciuni privind imparţialitatea judecătorilor. Astfel, cazul va fi reanalizat de o nouă instanţă, care va trebui să examineze din nou probele şi excepţiile ridicate, garantând un proces corect şi transparent.

Proces pentru un adevărat şir de infracţiuni

Mihai Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul teritorial Suceava la sfârşitul anului 2022, fiind acuzat că ar fi intervenit ilegal într-o licitaţie, iar apoi ar fi evaluat în mod abuziv activitatea a două funcţionare care s-au opus demersurilor sale, pentru a le concedia.

În aceste activităţi, el a fi fost sprijinit de Mădălina-Raluca Roşu, director al Direcţiei Juridice din cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Miza ar fi fos un contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei, Totodată, Mihai Ţurcanu a fost acuzat de delapidare, după ce ar fi încheiat un contract cu o firmă locală pentru furnizarea de mobilier pentru instituţie, în valoare de 130.000 de lei, banii fiind achitaţi fără ca produsele să fie livrate în totalitate.

În acest caz, el ar fi beneficiat şi de sprijinul lui Bogdan Hapău, administratorul societăţii M.Design SRL Botoşani, care a fost acuzat la rândul lui de complicitate, firma aparţinând în trecut fostei soţii a actualului deputat PNL Costel Şoptică.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, în cauză procurorii DNA beneficiind de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie. Până la pronunţarea unei evenuale sentinţei definitive, cei în cauză beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Dosar blocat jumătate mai bine de an la Botoşani

Interesant este că dezbaterile în Camera preliminară au început în martie 2023, la aproape trei luni după ce Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a finalizat cercetările şi a trimis dosarul la instanţă. Soluţia a venit pe 14 iunie 2023, când judecătorul de Cameră preliminară de la Tribunalul Botoşani a respins ca nefondate, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi şi a consatat legalitatea înocmirii rechizitoriului, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

În mod normal, hotărârea este redactată în câteva zile de la pronunţare, dar nu a fost cazul. Au urmat câteva luni bune de aşteptare, adică mai bine de jumătate de an pentru că încheierea a fost redactată abia în luna februarie a.c. Astfel, de la deliberare şi până la redactare au trecut aproape 250 de zile, interval în care dosarul a fost pur şi simplu blocat. Aşa se face că de la sesizarea instanţei de către DNA a trecut deja un an şi opt luni, iar dosarul nu a trecut de Camera preliminară.

Acum dosarul a fost trimis spre rejudecare tocmai la Tribunalul Maramureş. Nu este exclus ca la mijloc să mai fie şi o altă strategie de amânare cât mai mult a judecăţii. Asta după ce, în ultimii ani, au existat o sumedenie de fapte penale care au rămas nesancţionate din cauza prescrierii răspunderii penale, ca urmare a întârzierilor în soluţionarea anchetelor sau din cauza proceselor amânate cu anii.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
20.6 °
20.5 °
38 %
2.2kmh
100 %
joi
20 °
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
26 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...