S-a încheiat și cea de a doua ediție a festivalului național de muzică ,,Seri Eminesciene”. Evenimentul a avut loc la Memorialului Ipotești, în perioada 9-11 august. Cea de a treia seară de festival s-a încheiat doar cu recitaluri.
Seara a început cu un recital de muzică jazz susținut de Andra Botez, fosta finalista Vocea României. Publicul s-a strâns în număr mare, treptat. Artista a cântat și a dansat pe scenă în picioarele goale impresionând oamenii prezenți prin schimbările vocale dovedite.
,,Aveam foarte tare nevoie de această seară. Felul în care am fost primită mi-am dat seama că oamenii au nevoie sinceritatea de pe scenă, să fie dată afară că să primim sinceritate de acolo.”, a declarat Andra Botez, adăugând că i-a plăcut cum fost primită de cei prezenți. A cântat atât în română, cât și în engleză. Printre piesele interpretate în română s-a numărat și ,,Copacul”, piesă ce a cântat-o datorită prezenței tatălui ei în amfiteatru sau „Buna seara, iubite”, cantata la bis.
,,Mi se pare că limba română în continuare are ceva foarte profund. Ca să cânți în limba română trebuie să fii foarte iscusit. E foarte greu pentru că limba română e săracă în vocale și, din punct de vedere tehnic, îți cere mai mult angajament. De fiecare dată când am scris în limba română căutam cuvinte care să fie cât mai altfel.”, a declarat Andra care venit la Ipotești însoțită de tatăl și copilul ei. Din bandul ei face parte soțul ei, Bogdan Botez. Ea compune atât în română, cât și în engleză, cele mai multe compoziții fiind scrise în a doua limbă, aceasta fiind influențată de cărțile pe care le citește și de podcast-urile pe care le ascultă. Pentru toamnă, aceasta pregătește cel de al doilea album, primul reprezentând copilăria artistei.
Au urmat pe scenă Nicu Patoi & Berti Barbera, aceștia interpretând mai multe melodii blues.
,,Nu suntem blues men, nu cântăm doar blues, dar este un gen muzical foarte generos. Pe de-o parte îți lasă loc de improvizație și e accesibil și a adus la foarte multe ramificații.”, a declarat Berti Barbera, adăugând că a descoperit blues-ul de mic, datorită muzicii ce se asculta în casă.
,,Oamenii sunt pregătiți pentru acest gen muzical”
Publicul prezent a putut asculta atât melodii noi, cât și vechi din propriul repertoriu, dar și alte piese ale artiștilor cunoscuți acestui gen. Cei doi chiar au avut un joc cu publicul: au cântat trei melodii noi, iar cei prezenți au spus, la final, dacă le place sau nu.
,,Oamenii sunt pregătiți pentru acest gen muzical pentru că blues-ul, muzica tradițională a oamenilor de culoare, devine ușor – ușor universală, a întregii planete, ceea ce înseamnă că ușor – ușor ne-o însușim. Evident că nu vom putea cânta niciodată ca ei, nu simțim exact ca ei, dar învățam.”, a declarat Nicu Patoi.
Cel de al treilea recital a fost susținut de Maria Răducanu și Călin Grigoriu. Aceștia nu au reușit să termine concertul, fiind întrerupți de ploaia care a făcut că publicul sa se risipească, amfiteatrul ramanand aproape gol. La un moment dat chiar Maria Răducanu a spus: „Vai, dar ce a făcut ploaia. Cantam in fața unui amfiteatru gol.”. Până la inceperea ploii, cei doi apucasera sa cante totusi câteva melodii inspirate din folclorul portughez, spaniol, românesc.