miercuri, aprilie 2, 2025
AcasăEditorial„Vine valul, îmi ia calul” - Virgil COSMA, jurnalist

„Vine valul, îmi ia calul” – Virgil COSMA, jurnalist

Așa sună refrenul unui savuros cântec al iubitului folkist Daniel Iancu. O fi calul lui, nu ne privește dar, cu riscul de a plictisi, mă gândesc la caii noștri și revin cu avertismentele privind criza economică de mari dimensiuni care se prefigurează pentru perioada consecutivă alegerilor. România se confruntă cu un deficit uriaș iar statul va fi nevoit să facă bani prin orice mijloace. Dacă nu-și reduce risipa, România poate să rămână și fără fonduri europene fiindcă se află încă din 2021 în procedură de deficit excesiv cu Uniunea Europeană. Deficitul României crește de la lună la lună iar decidenții noștri nu vor sau nu știu să-l diminueze. Deși premierul Ciolacu și ministrul Boloș dau asigurări că nu vor crește taxele, economiștii susțin exact contrariul.

În loc să reducă cheltuielile, guvernanții vor căuta – ca întotdeauna – să ia bani de la cetățeni și din mediul economic privat. Și pentru asta nu au altă cale la îndemână decât creșterea taxelor, adică fie a cotei unice, fie a TVA, fie a impozitelor pe bunurile mobile și imobile, fie toate la un loc. Și nu este neapărată nevoie de saltul TVA la 21%, cum se tot vorbește, este suficient să fie abolite cotele diminuate în diverse domenii și în special la alimente. Acum, Boloș amenință cu o nouă trăznaie: condiționarea vânzărilor de achitarea datoriilor la stat. Îi pasă lui sau condotierilor săi de consecințele unei asemenea aberații, cum ar fi completa bulversare a pieței imobiliare și incalculabilele consecințe sociale? Nici vorbă.

Probabil cei mai mulți au uitat că actualul guvern s-a angajat fată de Comisia Europeană ca în primăvara anului viitor să oprească subvențiile în energie, ceea ce – în ciuda previziunilor optimiste ale ministrului energiei – va duce la o nouă majorare de prețuri. Consecințele sunt iarăși greu de prevăzut în acest moment dar este evident că mai mult de o treime din populație, aceea expusă deja sărăciei, va fi crunt afectată. În plus, creșterea prețurilor din energie va aduce și un nou puseu inflaționist, care va afecta puternic și mediul de afaceri nu numai populația vulnerabilă.

În același timp, respectiv concomitent cu bâlbele guvernamentale în privința viitorului fiscal al țării, România se află în mare întârziere cu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Uniunii Europene. În 2024 nu a primit de la Comisia Europeană niciun euro din cele aproximativ cinci miliarde disponibile fiindcă a întârziat reformele. Guvernul nu poate depune la Comisia Europeană cererea de plată numărul patru până ce nu primește răspunsul final și banii din tranșa cu numărul trei. Una dintre obligațiile României pentru a putea primi banii din tranșa a patra este să facă reforma salarizării bugetare. În ce stadiu se află aceasta? Ați ghicit, nu este gata nici măcar în formă de proiect deși a fost anunțată încă de anul trecut.

Perspectivele arată și mai rău dacă avem în vederea depopularea țării, părăsită de mai mult de cinci milioane dintre cetățenii săi și cu un spor negativ de creștere naturală. Forța de muncă bine calificată este în continuă descreștere iar România nu este atractivă pentru intelighenția asiatică. De acolo aducem doar necalificați care nu fac decât să sporească masa pauperă și să scadă productivitatea. Dacă peste toate astea luăm în considerare și corupția generalizată care cangrenează întregul sistem social și economic, ingerința politicului, nepotismele și – prin urmare – incompetența din administrație, avem tabloul sumbru al unui 2025 care poate deveni anul unei prăbușiri economice fără precedent în ultimii 30 ani. Cuvântul de ordine în această situație, atât pentru entitățile economice cât mai ales pentru fiecare familie în parte, avertizează specialiștii, este prudența, adică evitarea oricăror tranzacții care nu sunt imperios necesare.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
8.3 °
89 %
1.3kmh
100 %
mie
10 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °
D
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...