spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalBiserica armenească „Sfânta Treime", o filă de istorie uitată

Biserica armenească „Sfânta Treime”, o filă de istorie uitată

Una dintre cele mai vechi biserici armenești din România se află la Botoșani. Este vorba despre Biserica armeano-gregoriană „Sfânta Treime” care riscă să se prăbușească, însă, în lipsa unor reparații urgente.
Această biserică, situată pe strada Armeană nr. 15, a fost ridicată între anii 1795-1797 și a fost refăcută la 1832. Biserica „Sfânta Treime” a fost construită pe locul unei foste Mănăstiri Armene cu hramul „Sfântul Axente”, datată în 1560.
Lăcașul de cult are forma unei nave dreptunghiulare cu trei compartimente, iar turnul-clopotniţă, comparabil ca dimensiuni cu cel de la „Sfântul Nicolae” – Popăuţi şi „Sfântul Gheorghe”, se ridică pe trei etaje, primele două fiind boltite.

Printre cele mai frumoase biserici din Moldova

Potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Botoșani, Biserica „Sfânta Treime” era cunoscută în trecut, drept cea mai frumoasă Biserică din Botoșani și una dintre cele mai frumoase biserici creștin-ortodoxe din Moldova. Intrarea se făcea printr-un pridvor cu boltă, cu piloni, unde există şi o scară spiralată, cu acces în turlă. Printr-o boltă cu arc în semicerc se intră în pronaos. Lateral naosului, pe ambele laturi, există două altare mici. Intrarea în acestea se face prin uşi cu arcuri în zid. Temelia este din piatră, zidurile sunt din cărămidă şi piatră, pardoseala din dale din piatră, acoperişul din tablă.
În 1816, distinct de corpul Bisericii, a fost ridicat un turn – clopotniţă de mărimi impresionante. Mult timp, această clopotniță, fiind cea mai înaltă din oraș, a servit și ca turn de observație. În curte se afla un cimitir confesional, cu pietre funerare din marmură, cu inscripţii în armeană, multe aduse din Constantinopol.
Această biserică, grav avariată în 1985, apoi 1991, când s-a prăbușit cupola, aşteaptă reparaţii urgente, altminteri riscând să se dărâme.
Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

1 COMMENT

  1. Una dintre cele mai vechi cladiri si frumoase la vremea ei sta sa cada. Asta spune multe despre interesul si prioritatile statului. Trist. Sa nu uitam, printre altele ca Armenia a fost primul stat din lume care a adoptat crestinismul ca religie oficiala. (~anul 301 d.Hr.)

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...