spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeNaționalDemisie la vârful spitalului unde două doctoriţe au fost arestate pentru omor....

Demisie la vârful spitalului unde două doctoriţe au fost arestate pentru omor. Înregistrări şi mărturii halucinante

Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Bogdan Socea, și-a anunțat demisia, vineri, la trei zile de la reținerea (ulterior arestarea) celor două doctorițe acuzate de omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare, în dosarul deceselor suspecte de la Secția ATI și după ce i-au cerut asta, începând de miercuri, premierul Ciolacu și ministrul Rafila. 

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Bogdan Socea a postat pe Facebook un mesaj cu „puncte de clarificare” după ce i-a fost cerută demisia:

„Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat zilele acestea demisia mea și a directorului medical. Această decizie vine pe fondul unor anchete în desfășurare și a unor evenimente recente care au afectat încrederea publicului în Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”.

Recent, spitalul nostru a fost în centrul unui scandal major. Înțelegem pe deplin gravitatea situației și impactul negativ pe care acesta l-a avut asupra familiilor pacienților și asupra încrederii comunității în sistemul de sănătate.

Dorim să subliniem că suntem angajați pe deplin în cooperarea cu autoritățile competente pentru a clarifica circumstanțele acestor tragedii. Totodată, am investigat intern fiecare detaliu al acestor evenimente pentru a identifica eventualele deficiențe și a implementa măsurile necesare.

În perioada recentă, am demarat o serie de acțiuni pentru a îmbunătăți calitatea și siguranța serviciilor medicale. De asemenea, am inițiat o revizuire a tuturor protocoalelor și procedurilor din secția de Terapie Intensivă.

Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” rămâne dedicat furnizării de servicii medicale de calitate și sigure pentru toți pacienții noștri. Înțelegem importanța accesului la îngrijire medicală de urgență și ne străduim să îmbunătățim continuu standardele noastre de practică medicală.

În lumina solicitării domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a Primului Ministru și a circumstanțelor recente, îmi înaintez demisia din funcția de manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” București, pentru a sprijini eforturile comune de restabilire a încrederii publicului în această instituție”.

Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Bogdan Socea, a fost numit în funcție printr-un ordin semnat de ministrul Sănătății în octombrie 2021.

În luna aprilie, imediat după izbucnirea scandalului morților suspecte, ministrul Rafila a trimis Corpul de Control la Spitalul Sfântul Pantelimon și a anunțat că nu a găsit nereguli. Corpul de Control al Ministerului Sănătății a concluzionat, în urma acuzațiilor privind decesele suspecte a 17 pacienți în secția ATI că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”.

Comisia internă nu a descoperit nimic la control

La rândul său, Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon, care a făcut în luna aprilie propriul control, a anunțat că nu a constatat „nicio abatere profesională”, subliniind că s-au respectat toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente, iar „datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi a Secţiei ATI”.

Ministrul Rafila declara atunci, public, că nu are niciun motiv să creadă că rezultatele anchetei interne de la Spitalul Sfântul Pantelimon „nu au fost obiective”.

Demisie cerută managerului

Miercuri, ministrul Sănătății le-a cerut demisia managerului și a directorului medical al Spitalului „Sfântul Pantelimon”, „având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare”. Anunțul a venit după ce anchetatorii au făcut percheziții, iar ulterior le-au reținut pe cele două doctorițe.

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a spus că nu înțelege de ce managerul de la Spitalul Sfântul Pantelimon „nu este acasă sau să-și reia atribuțiile de medic, pentru că s-a întâmplat un lucru foarte grav” în instituția pe care o coordona. „E un caz care depășește imaginația noastră, cred că mulți dintre noi am văzut astfel de cazuri numai în filme”, a declarat Ciolacu.

În 12 aprilie 2024, procurorii au mers la spitalul Sf. Pantelimon din București și au început să „ridice log-urile injectomatelor”, după cum povestesc aceștia în referat. E vorba despre informațiile din memoria internă a dispozitivelor medicale din secția ATI. Aceste date sunt prezentate, cu ore și valori ale substanțelor administrate pacienților.

Pe hârtie totul era bine

Pe fișele de observație ale pacienților totul era în regulă: scria că niciodată nu s-a coborât brusc nivelul de noradrenalină, ceea ce ar fi fost periculos pentru viața acestora, conform expertizei făcute de INML pentru Parchet.

Dar procurorii căutau datele care să arate câtă noradrenalină a fost administrată în realitate, nu pe hârtie.

Asistentele au fotografiat injectomatele cu nivel coborât ca să aibă dovada

Investigatorii aveau mărturii de la mai multe cadre medicale medii, asistente și asistenți, care au spus că au văzut cum două doctorițe ATI aveau două metode pentru a renunța la viața unor pacienți aflați în stare gravă:

  1. Înlocuiau noradrenalina cu ser fiziologic.
  2. Sau fixau injectomatele ca să dea mai puțină noradrenalină.

De asemenea, procurorii aveau fotografii făcute de asistente, care arătau valori scăzute ale administrării de noradrenalină prin injectomate. Dar probele erau insuficiente. Și au mers la spital ca să obțină datele din injectomate, să vadă dacă aceste cantități administrate bolnavilor în stare gravă erau aceleași cu valorile trecute în foile de observație. Mai multe cadre medicale din secția ATI sunt citate de către procurori.

„Doamna cu coasa” a sunat-o pe colega sa

În acel moment, la ora 17:38, pe 12 aprilie, doctorița în vârstă de 33 de ani despre care procurorii spun că era cunoscută în secție drept „Doamna cu coasa” o sună pe colega sa ca să vadă cum a decurs interacțiunea dintre procurori și personalul medical de la ATI și când urmează să fie audiată.  „Doamna cu coasa” era poreclită astfel, afirmă procurorii, pentru că „eficientiza activitatea secției ATI” prin „provocarea decesului persoanelor”.

Dr. PM: Alo?
Dr. MM („Doamna cu coasa”): Când au venit? Acuma?

PM: Ăă, cred că 30-40 de minute.
MM: Așa.

PM: Ș-au luat întâi, au luat numele tuturor asistentelor de pe tură, le-a făcut citație la ăștia mai vechi…
MM: Îhî.

PM: …și infirmierelor, â…care erau mai vechi.
MM: Îhî.

PM: Primele și în următoarele zile a zis că or să urmeze tot, tot așa pe rând și că doctorii vor fi luni chemați cu citație. Nu e și îți face acolo ad-hoc o citație.
MM: Ok. Și citația o să vină la spital?

PM: Nu, vin ei și tu o completezi acolo, îți completează el, nu știu, îți dă o foaie oficială. N-am stat să asist gen la tot bâlciu’ că…nu era ok. A cerut să vină medicul de gardă și restul personalului.

(***)

MM: Și pentru când ca dată?
PM: Ăă.

MM: Pentru luni, pentru marți?
PM: Nu știu, nu știu, nu știu că n-am, n-am, n-am auzit, n-am, n-am, nu puteam. Ți-am zis, am creieru-n menghină. Ideea e că a venit, â, în camera de gardă, a venit, â, zi… asta, Ana, Ana Crețu care credeam noi că e de fapt o altă ș-a început să plângă, să spună ce-au întrebat-o acolo. Au zis că au filmări…   

MM: Nu mai zice, nu mai zice! Ăă, cred că trec să mâncăm ceva diseară.
PM: Bine. Aa, ar fi minunat! Bine.

MM: Pa!
PM: Pup!

Procurorii consemnează: „Se constată că în momentul în care PM deschide subiectul probelor care se găsesc la dosar și ce au declarat primele martore audiate, MM îi spune să se oprească și o invită să se întâlnească în data de 12.04.2024 seara pentru a discuta față în față, evitând continuarea discuției la telefon”.

Prima dată, pacientul a supraviețuit 5 ore și a scăpat

În acel moment, doctorițele ATI nu știau ce se va întâmpla odată cu descărcarea informațiilor. Procurorii au pus cap la cap orele și substanțele administrate bărbatului de 54 de ani care a decedat la Sf. Pantelimon. Și au identificat ambele situații în care i s-a coborât brusc noradrenalina.

Prima oară, pe 26 martie 2024, la ora 16:45, doctorița M, cea numită „Doamna cu coasa” în referat, „a încercat să suprime viaţa acestuia (n.r. Pacient de 54 de ani) prin reducerea dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h”, susțin procurorii. L-a ținut pe pacient 5 ore pe valoarea scăzută, iar acesta a rezistat.

A doua oară însă, pe 4 aprilie, la ora 13:17, ambele doctorițe ATI acţionând cu intenţia de a suprima viaţa acestuiai-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h”. 

Pacientul a murit 58 de minute mai târziu.

„Toată lumea știa” / „Pacienți mai pe final de lume”

Pe 11 aprilie, doctorița M discută cu iubitul ei, medic și el. Apare în stenograme drept „DOMN”. Convorbirea a fost înregistrată, cu mandat, de către procurori. Ambii sunt nemulțumiți că un medic distribuia informații incomode.

DOMN: Alo!
M: Nu te auzeam.

DOMN: S-ar putea, doar, să nu mai distribuie toate aberațiile, azi.
M: Da, si cum să-i… Să-i zic direct? Că mi-a scris și mie.

DOMN: Nu știu cum să-i zici, da?
M: Oricum toată lumea știa.

DOMN: Că știu, că știe, dar nu trebe să mai se distribuie în plus. Ți-a spus și Ionuț, întrebare. Și a zis: Eu i-am spus ce cred real, că sunt pacienți la…[neinteligibil]…, îs pacienți care îs mai pe final de lume. Aicea nu se opresc. Adică asta-i realitatea. Nu au mai primit nicio doză. Adică…

Pe baza referatului cu propunerea de arestare, întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, instanța a decis joi arestarea celor două doctorițe ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
2.2 °
87 %
1.4kmh
58 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...