miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăLocalReţeta fatală care însângerează şoselele. Numărul morţilor din accidente s-a dublat faţă...

Reţeta fatală care însângerează şoselele. Numărul morţilor din accidente s-a dublat faţă de anul trecut

Botoşănenii conduc din ce în ce mai dezastruos. Dovadă stau cifrele, care arată că numărul de accidente mortale produse în judeţul Botoşani, în primele şase luni ale anului, a depăşit de două ori aceeaşi perioadă a anului trecut.

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Dacă până acum judeţul era plin de drumuri ciuruite, asfaltarea majoriăţii drumurilor importante face ca mulţi şoferi cu experienţă puţină sau deloc, să calce prea mult pedala de acceleraţie.

13 morţi în jumătate de an

Ca niciodată, accidentele grave şi foarte grave au avut loc indiferent de sezon sau perioadă a zilei. Poliţiştii şi cadrele medicale au fost solicitaţi să intervină la un accident grav la un interval de mai puţin de şase zile.

Astfel, conform statisticilor de la nivelul IPJ Botoşani, dacă numărul total al accidentelor a crescut cu opt în total, numărul deceselor este mai mult decât dublu în acelaşi interval de timp. În prima jumătate a lui 2023 au fost înregistrate 6 decese, în timp ce în aceeaşi perioadă din 2024 numărul accidentelor mortale a fost de 13. Dacă la numărul accidentelor grave, 32, adăugăm şi cele cu persoane rănite uşor, media ar fi de un accident rutier cu victime în fiecare zi, în prima jumătate a anului.

Taversările neregulamentare, principala cauză pentru accidente

Potrivit statisticilor, cauzele principale ale accidentelor grave din acest an au fost traversarea neregulamentară a pietonilor şi viteza excesivă, cu câte opt accidente grave şi neacordarea de prioritate pietonilor, cu trei accidente grave.

De altfel, două dintre cele mai grave accidente recente au avut la bază chiar două dintre cauzele majore. Astfel, pe 20 iulie, o femeie a ajuns în stare critică la spital, după ce a fost lovită pe trecerea de pietoni de o mașină de nuntași. Femeia a suferit mai multe traumatisme severe la cap şi a fost internată în secţia de terapie intensivă timp de aproape trei săptămâni.

Un alt accident grav a avut loc pe 4 iulie, la câţiva kilometri de municipiul Botoşani. Patru persoane au fost rănite, iar una a rămas încarcerată, în urma unui accident petrecut în apropierea localităţii Vlădeni din judeţul Botoşani. În incident au fost implicate trei autoturisme în care erau, în total, șapte persoane. Un şofer începător, aflat la volanul unui BMW se îndrepta dinspre Suceava spre Botoşani, iar la un moment dat a intrat cu maşina într-un Volkswagen care oprise pentru a face stânga spre Vlădeni. Autoturismul lovit a ricoşat pe sensul opus de drum unde a lovit frontal un Mercedes. Şoferul din BMW şi soţia acestuia au ajuns la spital cu ambulanţele. Ulterior, femeia a fost transferată la Neurochirurgie din cauza unor leziuni la coloană.

Şoferi imuni la sancţiuni

Oamenii legii iau măsuri tot mai aspre împotriva vitezomanilor şi sunt prezenţi cu echipajele pe şosele tot mai des, însă pare că nimic nu îi poate linişti pe şoferii problemă.

Potrivit unui comunicat al IPJ, din numărul total de accidente grave în prima parte a acestui an, 8 au fost cauzate de viteza excesivă, 2 persoane au decedat și 10 au fost rănite grav.

„Recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză aplicabil pe tronsonul de drum pe care circulă, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere, să circule cu prudență și să respecte semnalele polițiștilor rutieri. Pietonilor le recomandăm să respecte regulile de circulație aplicabile lor: aceștia trebuie să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, să evite să pună conducătorii de autovehicule in situația de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate și să constituie prin comportamentul lor un exemplu pozitiv pentru cei mici”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani.

În România, viteza maximă admisă în localități este de 50 sau 70 km/h, cu acordul administratorului drumului public, respectiv 90/100 km/h în afara localităților, 120 km/h pe drumurile expres și 130 km/h pe autostrăzi.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.6 °
1.6 °
64 %
1.3kmh
100 %
mie
2 °
joi
2 °
vin
4 °
sâm
5 °
Dum
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Miile de oameni de la mitingul AUR din Botoșani erau mai puțini, dar a fost și frig, e drept.

EDITORIAL

Cu siguranță Hollywood-ul reprezintă pentru mulți actori americani sau nu, un pisc înalt și luminos, un țel în viață, un ideal mult râvnit. De-a...

EPIGRAMA ZILEI

Nene Iancule, să știi, Că azi, „letrele” pierdute Nu se pun la pălării Ci la ... dosărel, cusute!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...