Printre manifestările din cadrul festivalului „Zilele Nordului” a avut loc și o nouă ediție a Campionatului Mondial de borș moldovenesc. Echipe de bucătari și ajutoarele lor venind din Dorohoi, Iași, Sălaj și chiar o echipă formată ad hoc cu oameni din care s-au întâlnit la Dabarani, au ajuns duminică, 4 august, în Poiana Teioasa, pentru a participa la concurs.
Invitatul special de anul acesta a fost Mircea Groza, reputat bucătar și culegător de rețete vechi românești, cel care anul trecut a lansat la editura GastroArt volumul „Zămuri, supe, zupe și năcreli – rețete ardelenești din bătrâni”, carte care a primit prestigosul premiu Best Eastern Europe Book the World în cadrul festivalului Gourmand World Cook Books Awards, la Saudi Feast Food Festival din Riad.
Participanții au primit ingredientele și s-au apucat de treabă chiar în poiană, borșurile fiind gătite pe loc, în ceaune, la foc de lemne. După ce borșurile au fost gata, spectatorii din poiană încercat produsul final al fiecărei echipe, printre spectatori fiind și jurații, incognito, fără a fi cunoscuți de competitori. Nu se știe exact dacă jurații au mai apucat să guste produsul final al fiecărei echipe, pentru că borșurile preparate de bucătari și echipele lor în câteva ore s-au epuizat într-un timp foarte scurt.
Ceea ce e cert însă este faptul că, deoarece nu s-a putut face o departajare clară pentru a stabili cel mai bun borș, la ediția de anul acesta a Campionatului mondial de borș moldovenesc, toate echipele participante au fost declarate câștigătoare.
Campionatul a fost unul din ultimele evenimente ale festivalului „Zilele Nordului”, desfășurat la Darabani în perioada 1-4 august. În cadrul festivalului au avut loc peste 50 de concerte și evenimente în Darabani și împrejurimi.