Mai mulţi copii din Botoşani au încheiat grădiniţa pe patul de spital la finalul anului şcolar. Medicii infecţionişti au declarat două focare de boli infecto-contagioase în tot atâtea grădiniţe din Botoşani, înainte de terminarea anului şcolar.
Astfel, potrivit reprezentanţilor DSP Botoşani, într-o grădiniţă a fost declarat un focar de scarlatină. Au fost depistate şapte cazuri, la o grupă de grădiniţă. Toţi contacţii copiilor din grupă au fost testaţi, dar nu au mai fost depistate alte cazuri.
Focare de infecție ținute ascunse de DSP
Deși ambele focare au avut loc în colectivităţi de copii la finalul grădiniţei, reprezentanţii DSP Botoşani nu au comunicat nimic opiniei publice în cele momente, fiind vorba şi de o perioadă din preajma alegerilor.
Ce este scarlatina
Scarlatina este o boală eruptiva infecto-contagioasă acută specifică copilăriei, mai frecventă sub vârsta de 10 ani, determinată de variate tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A toxigeni. Clinic, scarlatina se caracterizează prin debut brusc cu febră, roşu în gât şi erupţie, urmată de descuamarea pielii.
Transmiterea scarlatinei se face prin contact direct cu bolnavii sau cu alte infecţii streptococice, cât şi cu purtătorii de streptococ beta-hemolitic.
Nu există un vaccin împotriva scarlatinei, dar este tratată eficient cu antibiotice.
Aproape în aceeaşi perioadă, la o altă grădiniţă medicii infecţionişti au declarat un focar de boală diareică acută, cu norovirus. A fost vorba despre cinci cazuri, toate la aceeaşi grupă de grădiniţă.
Ce semne are boala diareică acută
Boala diareică acută are ca semn creșterea frecvenței scaunelor la trei sau mai multe și consistența acestora apoasă sau diminuată. De cele mai multe ori, aceste scaune sunt consecința unor infecții ale tubului digestiv (cauzate de virusuri sau bacterii), însoțite de deshidratare, care reprezintă elementul de gravitate. De obicei sunt boli autolimitate, ce durează de la câteva zile până la o săptămână. Este o boală cu transmitere fecal-orală, prin contact apropiat cu o persoană bolnavă.
Ca măsuri profilactice sunt spălarea mâinilor cu apă și săpun în special înainte de masă și după folosirea toaletei- spălarea legumelor și a fructelor înainte de a fi consumate- pregătirea corespunzătoare din punct de vedere termic a alimentelor.