Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Zilele Nordului a arătat din nou că, la Darabani, au loc evenimente culturale remarcabile, care sunt cunoscute și apreciate la nivel național.
Luni, la o zi după încheierea festivalului, la Darabani a ajuns şi ministrul Culturii, Raluca Turcan, alături de Valeriu Iftime, președintele ales al Consiliului Județean Botoșani, Dan Dănilă, viceprimar al orașului Darabani, Ștefan Teișanu, președinte al Asociației Nord, Dănuț Huțu, director al Direcției Județene pentru Cultură Botoșani, Ionel David, director al Muzeului Nordului Darabani, Mihai Tulbure, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord-Est.
„Felicit reușita din acest an a Festivalului de a aduce aproape de publicul local nume importante ale cinematografiei românești, cum este regizorul Tudor Giurgiu, precum și artiști vizuali, arhitecți, scriitori, dar și colegi din administrația publică centrală. Oriunde în România se pot întâmpla lucruri minunate, dacă există oameni cu suflet, consecventa, implicare comunitară, așa cum există aici, la Darabani!
În plus, este de apreciat organizarea, în cadrul festivalului, a Forumului Orașelor Mici din România, eveniment aflat la prima ediție și care a reunit reprezentanții a 25 de localități sub 50.000 de locuitori cu oameni din administrația centrală și specialiști în dezvoltare locală. Acest forum este o idee excelentă, din care se vor naște – sunt sigură – proiecte concrete pentru orașele României. În special proiecte care să valorizeze cultura ca factor de dezvoltare comunitară”, a spus Raluca Turcan.
„Conacul Balș cu certitudine are un potențial uriaș”
Delegaţia a vizitat Conacul Balș, care găzduiește Muzeul Nordului și biblioteca orașenească. Ministrul Culturii a spus că va urmări ca acest Muzeu al Nordului să primească finanțare pentru reabilitare. Potrivit acesteia, conacul ar putea reprezenta o oportunitate de a atrage turiști, dar are nevoie de reabilitare.
În prezent muzeul se bazează pe donația oferită orașului de regretatul Dumitru Haha, om pasionat de cultură și un colecționar de prestigiu, ”singurul primar din istoria Darabaniului care și-a dat demisia”.
În timpul mandatului lui Dumitru Haha a început amenajarea viitorului muzeu, acesta fiind și primul proiect important al Festivalului Nordului. ”Al doilea proiect a fost Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, monument al naturii”,după cum a completat Ștefan Teișanu.
„Conacul Balș cu certitudine are un potențial uriaș. Și privesc această întâlnire și cu echipa muzeului nordului și cu cei care încearcă să îl pună în valoare ca pe uriașă provocare și responsabilitate să găsim resurse să îl refacem […]. El este în momentul de față inclus la finanțare și avem obligația, atât eu, cât și colegii mei, să ne urmărim ca această finanțare să se transforme în realitate”, a spus Raluca Turcan.
Vizită la obiective importante din Darabani
De la Muzeul Nordului, delegaţia condusă de ministrul Culturii a mers la locul în care se va reconstrui Școala Sătească de Stat din Darabani, prima școală de acest fel din Moldova, care a fost înființată la anul 1841, abandonată după revoluția din 1989 și autodemolată după anii 2000.
În prezent există amprenta la sol a fostei clădiri. Asociația Nord și-a propus demararea procesului de reconstrucție a clădirii de patrimoniu și transformarea acesteia în secție de istorie a învățământului, în cadrul Muzeului Nordului din Darabani. Primăria Darabani a pus la dispoziție terenul inițial al clădirii, proiectul fiind susținut de Ordinul Arhitecților din România.
Ultima oprire a avut loc la Casa ”Leon Dănăilă” din Darabani, cel mai cunoscut neurochirurg din România, academicianul care a dăruit orașului nu doar casa, ci și o întreagă colecție valoroasă, de la obiecte de artă, cărți, la obiecte personale, trofee și diplome. Ministrul Culturii a fost impresionat îndeosebi de ”camera copilăriei”, dar și de istoricul familiei.