Probleme vechi, măsuri noi. Comisarii de Mediu din Botoșani au intensificat, anul acesta, inspecțiile pentru a combate poluarea și a îmbunătăți calitatea aerului. Astfel, în contextul monitorizării stricte impuse de Comisia Europeană, care a tras un semnal de alarmă asupra neîndeplinirii de către România a obligațiilor privind calitatea aerului, Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii de Mediu a făcut mai multe verificări.
În primele șapte luni ale anului 2024, echipele de comisari de mediu au efectuat nu mai puțin de 37 de inspecții și controale pentru a asigura un aer mai curat și a reduce poluarea industrială.
Focare de poluare sub lupa autorităților
Una dintre principalele ținte ale acestor inspecții au fost locurile unde s-au raportat arderi necontrolate de deșeuri, incendii de vegetație, precum și focare la unități economice active și inactive. Astfel de evenimente au un impact major asupra calității aerului și pot cauza schimbări semnificative în mediul înconjurător.
Șantierele și firmele de construcții, la control
Șantierele de construcții au fost, de asemenea, sub atenta monitorizare a comisarilor. Aceștia au verificat respectarea condițiilor din actele de reglementare, existența instalațiilor de spălare a autocamioanelor, gestionarea corectă a deșeurilor provenite din activitățile de construcții și măsurile de protecție împotriva degajărilor de pulberi sedimentabile.
Disconfort olfactiv și zgomot – sesizările botoșănenilor
Au fost investigate și petițiile primite de la cetățeni, care au semnalat probleme legate de disconfort olfactiv, zgomot și vibrații generate de diverse activități cu impact de mediu. Inspecțiile au vizat și măsurile de conservare, ameliorare și extindere a spațiilor verzi publice, esențiale pentru un mediu sănătos și un aer curat.
Amenzi și sancțiuni
Ca urmare a neconformităților constatate, persoanele fizice și juridice responsabile au primit măsuri clare pentru remedierea problemelor și au fost aplicate sancțiuni semnificative. Au fost emise 3 avertismente și s-au aplicat 5 amenzi, valoarea totală a acestora ridicându-se la 225.000 de lei.
Sesizări penale pentru infracțiuni de Mediu
Pentru faptele care constituie infracțiuni conform legislației de mediu, precum incendierea sau eliminarea ilegală a deșeurilor, arderea miriștilor și a vegetației ierboase în ariile protejate, au fost înaintate organelor de cercetare penală nu mai puțin de 9 sesizări.