joi, septembrie 19, 2024
AcasăPrima PaginăPrima condamnare în mafia angajărilor pe bani de la spital

Prima condamnare în mafia angajărilor pe bani de la spital

Caracatița corupției din Spitalul Județean Botoșani începe să se destrame. Dezvăluirile arată cum funcționarii publici au manipulat sistemul de angajare în detrimentul pacienților și personalului medical onest.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Investigațiile declanșate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Suceava în cazul angajărilor pe șpăgi de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani au adus și prima condamnare. Este vorba de Dinu Caba, soțul fostului manager al spitalului, Doina Caba, care a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.

Acuzat de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, Dinu Caba a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pedeapsă confirmată săptămâna trecută de o instanță de judecată a Tribunalului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, pe 4 decembrie 2022, în baza unei înțelegeri stabilite anterior cu soția sa, cu o zi înainte de organizarea unui concurs pentru ocuparea unui post de referent de specialitate debutant în cadrul Compartimentului de Protecția Datelor și Securitatea Informațiilor, Dinu Caba i-a transmis unui candidat un plic conținând variantele cu subiecte propuse pentru proba scrisă.

Şefie a spitalului preluată în pandemie

Aparent, fapta nu pare atât de gravă, dar investigațiile făcute de procurori au arătat întreaga mașinațiune și modul în care se „aranjau” concursurile. Informațiile obținute de procurori sunt absolut halucinante și descriu în amănunt cele petrecute.

În fapt, Doina Caba a deținut funcția de manager al Spitalului Județean din 20 noiembrie 2020 până pe 12 iulie 2023, inițial fiind delegată în funcția de manager interimar prin dispoziția președintelui Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Ulterior, printr-o altă dispoziție a Doinei Federovici din 17 februarie 2021 s-a dispus prelungirea delegării pentru încă 3 luni, până la ocuparea postului prin concurs. În urma promovării concursului, Doina Caba a fost numită în funcția de manager al Spitalului Județean, tot prin hotărârea Doinei Federovici, ulterior fiind încheiat și un contractul de management.

Concurs organizat pe pile

În acest context, Florin C., un botoșănean de 41 de ani, fost administrator al unei firme de pază falimentare, condamnat la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, s-a gândit să se angajeze la o instituție publică, verificând periodic site-ul spitalului pentru a vedea când se scot posturi la concurs.

În luna iunie 2022, el a observat un anunț pentru ocuparea unor posturi vacante printre care și cel de referent de specialitate în cadrul Compartimentului de Protecția Datelor și Securitatea Informațiilor. Atunci a abordat-o pe nora Doinei Caba, cu care era coleg la facultate la cursurile de master, considerând că nu ar fi avut nici o șansă să promoveze concursul fără a stabili o „relație” .

S-a înscris la concurs, dar printre documentele solicitate era prevăzut și un certificat de studii privind deținerea calității de responsabil cu protecția datelor. A depus o diplomă eliberată de Universitatea din Târgu Mureș, considerând că este suficientă, dar dosarul i-a fost respins din cauza lipsei certificatului. A formulat contestație, care i-a fost respinsă, astfel încât nu a mai putut participa la concursul din 4 iulie 2022. Ulterior a aflat că niciun candidat nu a promovat la proba scrisă, iar atunci și-a dat seama că „postul era păstrat pentru el”.

Așa că Florin C a obținut certificatul de calificare profesională, urmând un curs online la o societate privată, iar la sfârșitul lunii noiembrie 2022 postul de referent a fost scos din nou la concurs și a pus din nou în mișcare mecanismul de pile.

Concurs picat cu tot cu subiecte

Pe 4 decembrie 2022, cu numai o zi înainte de desfășurarea concursului, a fost sunat de către Dinu Caba, care i-a spus să se întâlnească la supermarketul Lidl de pe strada Independenței. A bănuit ceva, așa că, înainte de a merge la întâlnire, a comandat un aranjament floral pentru directoare și a mers în parcare cu mașina verișorului său.

A primit 2-3 coli A4 cu subiecte, o parte dintre acestea fiind rezolvate, dar, din cauza timpului prea scurt, nu a reușit să le învețe. Florin C. s-a prezentat la concurs, dar a obținut nota 4,90 la proba scrisă, însă nici celălalt candidat nu a promovat examenul.

Audiat de procurori, Florin C. a recunoscut că s-ar fi întâlnit și cu Doina Caba prin iunie 2022, context în care i-a promis acesteia că „va fi atent cu ea”, iar răspunsul a fost ceva de genul ca mai întâi să fie rezolvată problema legată de promovarea concursului și obținerea  postului, „după care vor vorbi la un suc”.

Bani împrumutaţi pentru şpagă

În acest context, botoșăneanul susține că a împrumutat de la verișoara sa suma de 10.000 de euro, pentru a o avea la dispoziție, dar, pentru că a picat concursul, nu a mai remis suma de bani.

Florin C. a mai susținut în fața procurorilor, că, în cadrul discuțiilor purtate cu soția lui, s-a gândit și la varianta de a-i achiziționa directoarei spitalului un sejur la mare în străinătate, în schimbul facilitării promovării concursului, dar a picat și examenul din 5 decembrie 2022.

Fapte recunoscute în faţa procurorilor

Când s-a văzut la DNA, Florin C. a acceptat să colaboreze cu anchetatorii și a furnizat toate informațiile. Asta cu atât mai mult cu cât la perchezițiile făcute de procurori în locuința lui s-au descoperit o serie de documente, printre care și hârtiile cu subiectele primite de la Dinu Caba. La fel, s-a găsit și listingul convorbirilor.

La rândul său, Dinu Caba, care a intermediat furnizarea subiectelor, a recunoscut totul în fața procurorilor. Așa se explică de ce a primit o pedeapsă destul de mică. În plus, el va trebui să respecte o serie de măsuri și obligații timp de doi ani.

În cazul în care nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligațiile ce-i revin pe durata termenului de supraveghere, instanța ar putea revoca suspendarea executării pedepsei şi va dispune executarea acesteia în regim de detenție.

Posturi vândute pe mii de euro

Pe 13 decembrie 2023, procurorii DNA au efectuat 92 de percheziții în județele Botoșani și Iași, inclusiv la sediile Spitalului Județean, Consiliului Județean și la sediul PSD Botoșani. Potrivit DNA, infracțiunile de corupție s-au desfășurat în perioada 2018-2023, implicând funcționari publici din spital.

Procurorii susțin că această caracatiță a angajărilor pe pile și cu șpagă funcționa în spital încă din anul 2018. În referatul prin care s-a cerut arestarea preventivă a primilor inculpați, procurorii DNA au arătat că fenomenul fraudării concursurilor a pus în pericol siguranța actului medical și, implicit, sănătatea și viața pacienților.

Sumele pretinse pentru câștigarea posturilor erau actualizate de la an la an, în funcție de inflație. De pildă, șpaga pentru un post de asistent ajunsese în 2023 la 15.000 de euro. Ancheta a dezvăluit că, deși era criză de personal, concursurile de angajare se organizau doar când existau persoane dispuse să plătească pentru posturi.

Ofiţer sub acoperire infiltrat de DNA

Corupția din Spitalul Județean ar fi fost descoperită datorită unui ofițer sub acoperire infiltrat de DNA. Aceasta a arătat că sistemul de fraudare a concursurilor era bine organizat și funcționa în detrimentul pacienților și al personalului medical cinstit.

În acest context, procurorii au mai notat că în spital au ajuns să lucreze oameni nemotivați, indolenți, care urmăreau, în principal, să-și recupereze, pe parcursul carierei, sumele de bani pe care le-au plătit ca preț al postului obținut”.

O parte dintre inculpaţi încearcă să scape de procese

Anchetatorii susțin că, în perioada 2018 – 2023, inculpații ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical bunuri și sume de bani, bijuterii din aur, ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

Până în prezent, sumele de bani identificate, care ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridică la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro.

În prezent, în dosar mai sunt cercetate 28 de persoane, toate plasate sub control judiciar. Ancheta continuă, iar procurorii se așteaptă ca și alți inculpați să solicite acorduri de recunoaștere a vinovăției. Probele adunate în timpul cercetărilor sunt zdrobitoare așa că o parte dintre cei anchetați încearcă să obțină acum înțelegeri cu anchetatorii pentru a scăpa de procesele care ar putea să-i aducă în fața opiniei publice. Până în prezent au fost încheiate trei astfel de acorduri, alte două urmând să fie validate de instanță.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
20.6 °
20.5 °
38 %
2.2kmh
100 %
joi
20 °
vin
21 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
26 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și șoferi de BMW care iubesc restul participanților la trafic. Probabil și semnalizează.

EDITORIAL

România a trecut de la o extremă la alta. După seceta cumplită, care a compromis culturile agricole, au venit codurile roșii de precipitații și...

EPIGRAMA ZILEI

Acest sport, de-l pui sub lupă Vezi sudoare, multă muncă Dar tare cred că-l aruncă După! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...