spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăAgresori în familie urmăriţi prin satelit (video)

Agresori în familie urmăriţi prin satelit (video)

Agresorii din familie, dar și infractorii plasați sub control judiciar vor fi monitorizați prin brățări electronice. Măsura se va aplica de la 1 octombrie, prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) implementat de Poliția Română.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Comisarul șef Tudor Costîn, șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), a declarat joi (n.r. – 25 iulie a.c.), în cadrul unei conferințe e presă, că toate echipamentele necesare pentru implementarea acestui sistem au fost deja primite. „Deja avem toate echipamentele”, a confirmat Costîn, subliniind pregătirea logistică și tehnologică a autorităților pentru această inițiativă.

„S-a primit tot echipamentul necesar”

De altfel, Centrul Operațional 112, care va juca un rol esențial în acest proces, este în curs de modernizare cu tehnologia necesară pentru a urmări persoanele aflate sub restricții. În plus, polițiștii sunt instruiți să gestioneze și să coordoneze intervențiile în astfel de situații.

„Vor fi instalate toate mijloacele tehnice pentru monitorizarea brățărilor electronice, pentru monitorizarea autospecialelor din dotarea Poliției și multe alte aspecte. S-a primit tot echipamentul necesar pentru monitorizarea în acest sistem informatic special”, a adăugat comisarul șef Tudor Costîn.

În prima etapă, Inspectoratului de Poliție Județean i-au fost alocate 200 de brățări electronice. Numărul acestora poate fi suplimentat în funcție de nevoile operative. „Cu 1 octombrie vom operaționaliza întregul sistem. 200 de brățări, gândiți-vă că în funcție de evoluția fenomenului infracțional sau a violenței în familie, ele se retrag, se montează pe alte persoane. Există o analiză la nivel IGPR cu încărcătura pe fiecare județ”, a explicat Tudor Costîn.

Victimele trebuie să ceară protecţie

Sistemul SIME va permite localizarea persoanelor sub restricții sau protecție 24 de ore din 24. Orice încălcare a măsurilor va declanșa o alertă în Centrul Operațional, permițând poliției să reacționeze prompt.

„Partea vătămată, persoana protejată trebuie să solicite acest lucru. Automat ei îi este repartizat un dispozitiv electronic, iar agresorului îi este montat un dispozitiv și este dotat și cu un terminal mobil cu care se poate lua legătura operativ cu el”, a explicat comisarul șef Ioan Aniței, adjunctul șefului IPJ.

Cum funcţionează brăţările electronice

Brățările electronice sunt concepute să emită alerte în diverse situații, cum ar fi apropierea neautorizată de persoana protejată, părăsirea neautorizată a domiciliului, intrarea sau ieșirea din perimetre stabilite și nivelul scăzut al bateriei. Altfel spus, această tehnologie ar putea îmbunătăți siguranța persoanelor protejate, dar va oferi și autorităților un instrument eficient de monitorizare. Astfel, toate echipajele forțelor de ordine vor fi monitorizate permanent prin GPS.

„Vom putea viziona în orice moment unde se află cea mai apropiată unitate de poliție – unitate mă refer auto, patrulă – și să o redirecționăm către eveniment”, a adăugat comisarul Tudor Costîn.

Violenţa domestică scade în statistici

Reprezentanții IPJ au observat deja o scădere a violenței domestice în județ, susținută de o reducere cu 16% a numărului de ordine de protecție și ordine de protecție provizorii în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Cu ajutorul parchetelor, am reușit să intervenim cu măsuri preventive pe linia încălcării ordinelor de protecție. De altfel, combaterea violenței domestice este una din prioritățile poliției”, a subliniat Ioan Aniței.

Femeie ucisă după ce a sunat la poliţie

Cu toate acestea, incidentele recente arată că este nevoie de măsuri mai stricte și de monitorizare continuă. La sfârșitul lunii iunie, în mai puțin de o săptămână, polițiștii botoșăneni au emis șase ordine de protecție provizorie, pentru infracțiuni de violență în familie. Și nu este doar atât. Unele conflicte izbucnite între foștii parteneri s-au soldat cu adevărtate tragedii.

La sfârșitul lunii mai a.c., un bărbat din comuna Hilișeu Horia și-a omorât soția, apoi și-a luat viața. Victima sunase la 112, după un scandal cu soțul violent și extrem de gelos, iar bărbatul a fost amendat. Ulterior, cuplul a fost la o nuntă, prilej cu care individul i-a făcut noi reproșuri soției.

Cearta a continuat la domiciliu, iar femeia a sunat iarăși la 112. Polițiștii i-au spus bărbatului să vină a doua zi la postul de poliție, pentru o discuție. Nu au emis un ordin de restricție împotriva sa, ca să-l țină departe de victimă, pentru că – susțineau ei – femeia nu ar fi îndeplinit formalitățile legale în acest sens. În schimb, după câteva ore femeia a fost ucisă în timp ce dormea, iar bărbatul s-a spânzurat.

Botoşăneancă ucisă după emiterea ordinului de protecţie

Pe 20 martie a.c., o altă femeie a fost ucisă de soțul gelos, chiar în municipiul Botoșani. Asta după ce obținuse un ordin de protecție.

După emiterea ordinului, lucrurile păreau că se liniștesc, iar polițiștii au susținut că nu au existat sesizări cu privire la încălcări ale ordinului de protecţie din perioada în care a fost emis. Totuși, povestea a luat o turnură tragică.

În seara cu pricina, femeia de 53 de ani a plecat de la serviciu spre casă, nebănuind vreo clipă ce avea să se petreacă. În scara blocului în care locuia o aștepta soțul. Două lovituri de cuțit, iar victima a căzut la pământ, secerată. Pentru a scăpa de pedeapsă, ucigaşul a încercat să-şi pună capăt zilelor. Acuzat de violență în familie în forma omorului calificat, nerespectarea ordinului de protecție și amenințare, bărbatul în vârstă de 54 de ani, va răspunde în fața magistraților pentru faptele comise.

Statistici îngrijorătoare

În 2023, județul a înregistrat 1.425 de cazuri de violență intrafamilială, dintre care 38,87% au avut loc în mediul urban. Majoritatea infracțiunilor (84,84%) au fost comise la domiciliu. Au fost emise 390 de ordine de protecție provizorii, dintre care 369 au fost confirmate de procurori, iar 208 au fost transformate în ordine de protecție.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...