O garsonieră poate fi o locuinţă completă, unde să trăieşti în armonie şi să ai suficient spaţiu pentru toate activităţile preferate, însă contează foarte mult cum anume o amenajezi. Nu contează dacă are 30 de metri pătraţi sau 50 de metri pătraţi, orice garsonieră devine un spaţiu funcţional când e amenajata smart. Din fericire, există nenumărate soluţii ca să transformi o garsonieră într-un spaţiu de locuit armonios şi 100% funcţional.
Iată câteva idei practice pentru o garsonieră amenajată că la carte:
Pune televizorul pe perete
Ca să câştigi spaţiu şi să obţii un design modern, alege să foloseşti un suport TV de perete. Când montezi televizorul pe perete, nu mai e necesar să cumperi o comodă sau o masă pe care să îl aşezi şi astfel câştigi spaţiu.
De asemenea, asigură-te că alegi un televizor de pe Emag de dimensiuni potrivite, în funcţie de spaţiul de care dispui. Un televizor de 80 de cm este perfect pentru o garsonieră mică, în timp ce pentru încăperile generoase poţi alege modele de 126 sau 138 de cm.
Dacă eşti în căutarea unui model de la un brand de încredere, poţi opta pentru un TV Samsung de la Emag, Philips sau Sony.
Instalează dulapul pe hol
Dacă vrei să câştigi spaţiu preţios în garsoniera, instalează dulapul său zona de dressing şi depozitare pe hol. În acest fel, vei avea mai mult spaţiu în camera principială ca să aşezi alte piese de mobilier esenţiale, precum biroul său un set de dining. În cazul în care ai un hol mic, optează pentru un dulap clasic, cu două uşi şi pentru un pantofar.
Alege o canapea extensibilă
Canapeaua extensibilă reprezintă cea mai bună soluţie pentru o garsonieră, mai ales dacă spaţiul nu e foarte generos. Cu o canapea extensibilă spaţiul de odihnă se transformă rapid în spaţiu de zi şi viceversa. Poţi alege o canapea de două sau trei locuri sau chiar un colţar, în funcţie de nevoile tale şi de preferinţe.
Nu te grăbi să alegi mobila pe comandă
Dacă vrei să amenajezi o garsonieră şi bugetul e strâns, nu te grăbi să alegi mobila pe comandă. Poţi foarte uşor să găseşti variante de mobilier modular sau mobilier de linie de la firmele mari, la preţuri avantajoase, care să se potrivească cu nevoile tale. De asemenea, outleturile de mobilier oferă şi ele piese diverse, la preţuri accesibile.
Amenajează o zonă de dining
Din garsonieră nu îţi poate lipsi o zonă de dining, indiferent de cât de mare sau mică este locuinţa. Dacă ai suficient spaţiu, alege un set de dining clasic, cu două sau patru locuri, pe care să îl instalezi în bucătărie, pe balcon sau în camera principală. De asemenea, mai ai şi varianta de a amenaja un spaţiu de bar, cu o masă ori un raft suspendat şi scaune înalte. Această soluţie se pretează excelent pentru spaţiile mici.
Înlocuieşte noptierele
Ca să economiseşti bani şi spaţiu, înlocuieşte noptierele clasice cu măsuţe de cafea de dimensiuni mici sau foarte mici. Măsuţele de cafea se găsesc uşor, atât online, cât şi în magazine de mobilă ori decoraţiuni, de cele mai multe la preţuri avantajoase. Poţi găsi măsuţe de cafea şi la câteva zeci de lei, în special din materiale precum pal sau metal.
Dus walk-in vs. Cadă
Un duş walk-in te va ajuta să economiseşti spaţiu, însă costurile sunt destul de ridicate. Dacă îţi doreşti să faci o astfel de investiţie, te vei bucura de mai mult spaţiu şi de o baie mai aerisita. În plus, duşul walk-in se poate decora într-o mulţime de moduri, de la mozaic şi până la accesorii precum etajerele ori rafturile.
În cazul în care preferi o variantă budget friendly, achiziţionează o cadă clasică. Preţurile pornesc de la 300-400 de lei, în funcţie de dimensiuni şi material.
Renunţă la open space
Confortul este esenţial, fie că locuieşti la garsonieră, fie că locuieşti într-un apartament sau într-o vilă. Conceptul de open space are o mulţime de avantaje, însă într-o garsonieră e posibil să îţi afecteze confortul, în special când locuieşti cu cineva. E o idee bună să montezi uşi la fiecare cameră şi să separi cât mai bine spaţiile, astfel încât traiul în doi sau chiar în familie să devină mai simplu.
Cumpără cutii şi coşuri de depozitare
Cutiile şi coşurile de depozitare te vor ajuta să păstrezi garsoniera ordonată şi aerisita. Le poţi folosi pentru o mulţime de obiecte, de la electronice şi până la cărţi, acte sau chiar jucării pentru copii. Preţurile cutiilor de depozitare încep de la 10-20 de lei, pentru modelele de carton şi pot ajunge până la 80-100 de lei pentru modelele de dimensiuni mari, din lemn sau metal.
Foloseşte ideile de mai sus ca să îţi amenajezi garsoniera cu stil şi atenţie la detalii. Adaptează soluţiile la stilul tău de viaţă, dar şi la buget şi transformă spaţiul de care dispui într-unul plin de armonie.