Mai mulți elevi botoșaneni au câștigat premii, recent, la Arad, la cea de a doua ediție a competiției naționale de dezbateri academice ,,Griffon Debates”. Dezbaterile au avut loc la Colegiul Național “Preparandia – Dimitrie Țichindeal” din Arad (Bulevardul General Dragalina 5-7) în perioada 19-21 iulie. Evenimentul și-a reluat activitatea după un an pauză.
Cei care au făcut performanţă sunt Rareș Sinescu, Cris Alexuc și Alexandru Chiriac. Chiar dacă în cadrul competiției de la Arad aceștia au format o echipă, calificându-se pe locul II, Rareș și Cris au participat și individual. Rareș a obținut locul I la categoria individual, iar Cris locul IV.
,,Am ajuns să particip la <Griffon Debates>, competiția de la Arad, din două motive: necesitatea antrenamentului pentru Forumul Național de Dezbateri, care se va desfășura în august la Cluj, și benevolența colegilor de club. Aparținând unui club dintr-o zonă mai puțin prielnică pentru dezbaterile academice, unde nu dispunem de mentori studenți și trebuie să ne descurcăm cu puține resurse, ne divizăm locurile la competiții pe un criteriu de merit. Mulțumesc colegilor că au avut încredere în abilitățile mele și că mi-au oferit această oportunitate să le dezvolt!”, a spus Rareș Sinescu.
Oratori pregătiţi de două studente
Pentru competiția de la Arad, tinerii oratori botoșăneni s-au pregătit cu studentele Miruna Viziteu și Alexia Negru. Inițiatorul proiectului ,,Griffon Debates” a fost Darius Ciocîrlan.
,,Mereu când plecăm în deplasare la o competiție, există trei reacții distincte: pentru începători, extaz că participă în sfârșit la o competiție; pentru intermediari, anxietate despre performanță; pentru avansați (unde mă încadrez și eu), anxietate pentru siguranța celorlalți și o stare asemenea celei simțite când te întorci acasă din vacanță, când te întorci la ceea ce este al tău. A doua stare a fost resimțită din plin pe trenul până la Arad, 15 ore în care să ne acomodăm cu tranziția. Știam foarte bine că ne îndreptăm spre prietenii noștri, toți oamenii de care ne-am apropiat în timpul nostru la dezbateri, cu care urma să concurăm constant timp de două zile”, a mai declarat Rareș.
Zeci de echipe înscrise la start
La Arad, anul acesta, au concurat aproximativ 30 de echipe din diferite zone ale țării, fiecare echipă având câte trei membrii. Din Botoșani au participat trei echipe complete.
,,Înainte de competiție, nu am mai vizitat vreodată Aradul. Pot să spun cu certitudine că mă voi întoarce, în schimb; este un oraș minunat cu oameni pe măsură. Comunitatea de dezbateri din Arad este asemenea celei din Botoșani, se luptă constant pentru recunoaștere și susținere în lumea mai largă. Succesul <Griffon Debates> este cu siguranță ceva ce sperăm să continuăm la noi acasă, când se va prezenta oportunitatea. Pe plan personal, competiția a validat toate eforturile prin care am trecut în ultimii trei ani (am intrat în această comunitate atunci), atât pentru a mă îmbunătăți pe mine, cât și pe ceilalți tineri pe care îi antrenez”, a mai spus Rareş.
Cum s-a desfăşurat competiţia
Formatul competiției de la Arad a fost WS (World Schools) în limba română timp de 8 minute, iar competiția a fost alcătuită din șase runde fără break.
Printre criteriile de eligibilitate adresate participanților, minim 2/3 membrii din echipă au fost nevoiți să facă parte din același club afiliat ARDOR. Fiecare echipă a trebuit să fie însoțită de un major care a terminat liceul, iar toți oratorii toți trebuiau să fie liceeni.
Arbitrii au fost nevoiți să fie absolvenți de liceu, să fi făcut un training de arbitraj, un break la arbitrii în ultimii doi ani sau să fi arbitrat la trei competiții în ultimul an. ,,Griffon Debates” este un proiect marca ProDebate, în colaborare cu ACDV, realizat cu sprijinul Centrului Europe Direct Arad, Universității ,,Aurel Vlaicu” din Arad și ARDOR.
– Mădălina Mihai, reporter în cadrul redacţiei BUZZ