Bătaie de joc la adresa celor care locuiesc la periferia municipiului. De asta acuză că au parte foarte mulţi botoşăneni, care credeau că programul primarului – „Străzi la periferie ca în centru” – va aduce condiţii civilizate şi pentru ei. În schimb, aceştia au parte de străzi inundate, ciuruite de reparaţii, surpate, brăzdate de cratere, sau care se transformă în râuri de munte la ploile abundente.
Iar totul în contextul în care primarul Cosmin Andrei se lăuda încă de acum mai bine de patru ani cu programul electoral „La periferie ca-n centru”, deci a fost timp suficient să se facă reparaţii.
Asfalt surpat după turnare pe strada Grăniceri
Pe 27 mai, primarul Cosmin Andrei anunța că se toarnă asfalt pe strada Grăniceri, din Cvartalul 1. La două luni distanță, respectiv ieri, pe 24 iulie, o echipă de muncitori a început să spargă asfaltul nu demult turnat, deoarece canalizarea este înfundată cu pietre ca urmare a asfaltării gurilor de canal. Acum, pentru a remedia situația, este nevoie să spargă până găsesc locul în care s-a înfundat.
Toate acestea spre disperarea locuitorilor din zonă. „E bătaie de joc pe banii noștri, apă mare era și la mine mai sus când a plouat”, a spus un botoșănean.
În multe zone asfaltul s-a vălurit, iar în altele s-a surpat lângă gurile de canal.
Strada Antipa devine râu de munte
Extrem de avariată după ani de zile de ignoranţă a autorităților locale, strada a fost pur şi simplu distrusă de ploaia de duminică. Şuvoaiele de apă adunate de pe străzile Popa Şapcă sau Crinilor au transformat strada într-un râu de munte.
Haosul care domnește în rândul celor care ar trebui să intervină pe această arteră s-a văzut de ani de zile. La un moment dat, o echipă de intervenție a operatorului de apă a săpat în două locuri. Atât între imobilele cu numerele 12 și 14, cât și 9 și 11. Au încercat să vadă unde este spartă conducta, scormonind inclusiv în groapa apărută în terasamentul străzii încă de anul anterior, dar fără succes.
Un botoșănean care are casă pe aceeaşi stradă a dat în judecată Primăria Botoșani și societatea Nova Apaserv. Asta după ce, în urma ploilor din vara trecută, i-a fost inundată curtea. El a solicitat instanței să oblige primăria să facă lucrările necesare, așa încât curtea locuinței să nu mai fie inundată în cazul refulării rețelei de canalizare din zonă. Până acum, fără vreun efect.
Pe Bucovina se face slalom printre gropi
O altă stradă ciuruită de compania de apă este Strada Bucovina, din dreptul cartierului ANL până la la ieșirea spre Curtești. Porțiunea prezintă cratere imense în trei locuri, la intervale de 50 de metri, astfel devenind o capcană pentru participanții la trafic. Oamenii din zonă sunt revoltaţi pe primar, cu atât mai mult cu cât acesta ar fi fost în trecut prin zonă şi promitea că se vor face lucrări.
„Păi a fost domnu primar, că au fost reclamaţii cu gurile de canal strâmbe, care fac zgomot când trec maşinile mari. Asta era cu ani în urmă. Dar acuma problemele sunt şi mai mari.
Reţeaua de apă pluvială, sau de canalizare, nu ştiu, a cedat în trei locuri, şi au săpat din 50 în 50 de metri, avem trei gropi mari lăsate aşa şi de dinainte de Paști, e un pericol, poate să se întâmple o tragedie. Ne spunea atunci să aşteptăm, că strada trebuie refăcută cu totul, dar să vină mai întâi utilităţile, să nu săpăm de două ori.
Au venit toate utilităţile, trece şi gazul pe sub şosea, şi nu mai repară nimeni. Cică pe aici o să treacă autobuze electrice spre Curteşti. Eu chiar vreau să văd dacă o să încapă autobuzele printre gropanele astea”, a spus un botoşănean de pe strada Bucovina.
Strada Bucium: „Trebuie să astupe tatăl meu craterele”
Într-o stare deplorabilă se află și strada Bucium. Botoșănenii care locuiesc în zonă spun că s-au adresat edilul șef, dar totul a fost în zadar.
„De atâția ani se spune că se face și degeaba. E o stradă situată în spatele blocurilor și arată în halul ăsta, taxiurile nu coboară (doar unii șoferi… și abia coboară). Sunt oameni în vârstă care abia coboară. Eu, de exemplu, sunt însărcinată, după ce nasc cum o să cobor sau o să urc cu căruțul?! O mașină de lemne, de balastru, etc. nu poate coborî. Trebuie să astupe tatăl meu „craterele” pentru a coborî mașina?! Pentru ce plătim taxe? Poate se sesizează și primarul pentru strada noastră. De atâția ani e așa. I-am scris și degeaba”, a declarat o botoșăneancă.
Strada Pacea a mers bine doar înainte de campanie
Tronsonul Mihail Kogălniceanu – Pacea de pe vechea șosea de centură a municipiului a cunoscut o reabilitare rapidă înainte de alegeri, lucrările fiind finalizate în mai puțin de o săptămână. Cu toate acestea, continuarea lucrărilor de la intersecția cu strada Sucevei și până la intersecția cu strada Cornișa stagnează de două luni. Chiar dacă pe 13 mai primarul Cosmin Andrei anunța pe rețelele sociale reabilitarea tronsonului, până miercuri, 24 iulie, nu s-au făcut progrese considerabile.
Primarul nu răspunde
Reporterii „Monitorul” au încercat să îl contacteze pe primarul Cosmin Andrei pentru un punct de vedere în fiecare dintre aceste situaţii, însă acesta nu a răspuns și nici nu a revenit până în momentul publicării materialului.
Ambiţiile politice ne ţin în gropi
După ploile torențiale de duminică, mai multe străzi din municipiu au fost calamitate. Torenții de apă au săpat în terasamentul drumului și au lăsat în urmă ravene adânci. Din acest motiv, accesul auto este complet afectat, iar oamenii se plâng că nu mai pot circula pe străzile distruse.
Deși aveau posibilitatea să ceară sprijinul Guvernului, cei de la municipiu nu s-au adresat Instituției Prefectului pentru ca distrugerile să fie inventariate și Guvernul să aloce banii necesari reparațiilor. Informația a fost recunoscută de prefectul județului, Sorin Cornilă, care a precizat că alte două UAT-ui din județ au solicitat sprijin în această privință.
„Este vorba de comunele Coșula și Tudora, care au sesizat Instituția Prefectului după fenomenele meteo de duminică. În cursul zilei de luni a fost înființată comisia de inventariere a pagubelor pentru ca situația să fie comunicată la Guvern. Din municipiul Botoșani nu s-a primit nicio solicitare, iar potrivit legii autoritățile aveau la dispoziție 48 de ore pentru a se adresa Instituției Prefectului”, a spus Sorin Cornilă.
Prin urmare, străzile din municipiu calamitate vor rămâne la mila primăriei, care anul trecut s-a împrumutat pentru a repara sau moderniza alte străzi, iar lucrările nu par deloc de calitate.