spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalDezastru piscicol din cauza caniculei (video)

Dezastru piscicol din cauza caniculei (video)

Situaţie disperată pentru crescătorii de peşte din judeţul Botoşani. Judeţul cu al doilea cel mai mare luciu de apă din ţară este, în această perioadă, afectat din plin de seceta prelungită, iar efectele caniculei se văd în cele mai neaşteptate moduri.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Tone de peşte au murit în ultimele zile, iar alte câteva tone au fost scoase din iazuri înainte de maturitate, pentru a evita o catastrofă piscicolă. Specialiştii spun că nivelul tot mai scăzut al apelor scade automat şi nivelul de oxigen de care au peştii au nevoie, astfel că aceştia mor asfixiaţi.

„Suntem forţaţi să scoatem peştele mai devreme”

Zeci de tone de peşte sunt în pericol în această perioadă din cauza efectelor severe ale caniculei. Tot mai mulţi crescători de peşte din judeţul Botoşani cer ajutor de la instutuţii, după ce, de câteva zile, au fost nevoiţi să scoată peştele mort din iazuri.

Alţii, mai norocoşi, au intervenit la timp şi, în încercarea de a salva puietul, au scos câteva tone de peşte care nu a ajuns încă la maturitate, pentru a-l da fabricilor de procesare.

„Din cauza caniculei am rămas cu apă puţină şi încercăm să asiguram condiţii cât de cât normale pentru peştele care rămâne în acumulare. Tot ce depăşeşte 2 kg pleacă la piaţă, la fabrica de industrializare, unde se produce novac de Ţara Bârsei, novac de Botoşani, ajunge produs atestat tradiţional, şi facem o rărire de efectiv. În mod normal iazul trebuia să ajungă la nivelul unde se vede rădăcina pomului. Aici, unde este ud, până la apă, este apa plecată din acumulare săptămâna trecută, de la caniculă. Doar într-o săptămână mai bine de 10 cm a scăzut. Suntem forţaţi să scoatem peştele mai devreme”, spune inginerul piscicol Diadem Atodiresei administrator de fermă piscicolă din Hudeşti.

„Acum scoatem 6-7 tone şi sperăm că efectivul va rămâne iar în siguranţă”

Oamenii spun că nu au mai avut parte de astfel de efecte, în doar câteva zile nivelul apei a scăzut cu mai bine de zece centimetri. Practic, peste 20.000 de metri cubi de apă au dispărut din iaz, iar efectele asupra peştelui sunt devastatoare.

„Canicula, ca şi asupra oamenilor, şi asupra peştilor are numeroase efecte. Cu cât creşte temperatura, cu atât scade şi nivelul de oxigen din apă. La un moment dat nu mai contează densitatea peştelui, contează numai conţinutul de oxigen. Dacă conţinutul este mai mic decât cel minin, peştele va muri. Acum scoatem 6-7 tone şi sperăm că efectivul va rămâne iar în siguranţă, să putem dormi câteva zile liniştiţi. Dar săptămâna viitoare trebuie să o luăm iar de la capăt”, explică inginerul Diadem Atodiresei.

O săptămână peştii nu au mâncat”

La o parte dintre iazuri se încearcă creşterea forţată a nivelului de oxigen din apă prin aeratoare şi pompe de apă care recirculă apa şi aduc un surplus de oxigen peştilor. Chiar şi aşa, a fost o luptă zilnică, în perioada de caniculă maximă, pentru a ajuta peştii să supravieţuiască.

„Motopompa este pentru îmbogăţirea cu oxigen a apei şi cu ajutorul a şapte aeratoare am asigurat un mediu de supravieţuire a peştilor. În perioada aia ei nu au putut fi hrăniţi. Apa a avut 27 de grade la început şi apoi toată săptămâna 32 de grade. O săptămână peştii nu au mâncat, au consumat din greutate”, a mai pus inginerul piscicol.

Mai mult, canicula a favorizat dezvoltarea bacteriilor şi bolilor la peşti în această perioadă, iar tratamentele nu au putut fi făcute, tot din cauza caniculei.

O tonă de peşti morţi la Dracşani

O situaţie gravă a fost înregistrată în iazul Dracşani, din comuna Suliţa. Una dintre cele mai mari acumulări de apă din judeţ a avut peste o tonă de peşti morţi raportaţi pe data de 19 iulie. Administratorul iazului a raportat incidentul şi la Garda de Mediu Botoşani, având în vedere cantitatea mare de peşte mort.

„Comisarii au verificat amplasamentul şi au impus măsurile să elimine cantitatea de peşte prin operatori economici autorizaţi. De vină au fost atât condiţiile climatice din data de 18-19, cât şi fenomenul de secetă, înregistrat în ultimele săptămâni”, a precizat Cristina Kashyap comisar sef Garda De Mediu Botoșani.

Ajutor cerut de la Guvern

În disperare de cauză, unii proprietari de iazuri au cerut ajutor de la Guvern. Aşa a făcut şi cel care administrează iazul de la Dracşani, unde au fost raportaţi peştii morţi.

„Am făcut nişte notificări către toate intituţiile statului pentru a ne acorda nişte derogări în cazul declanşării mortalităţii în masă. Răspunsul sper să fie pozitiv. Sperăm ca solicitarea noastră să fie analizată. Noi nu am cerut altceva decât să fie aplicate procedurile prevăzute în ordinul de ministru 459 din 2019”, a precizat Gheorghe Nistor administrator iaz Dracsani.

Mai mulți piscicultori din judeţ spun că au înaintat deja către Prefectura o adresa cu o serie de cereri, aceștia dorind ca problemele actuale să fie discutate în cadrul Comitetului Judetean pentru Situații de Urgență Botoșani.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
83 %
2.7kmh
75 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...