Dosarul său penal a trecut de prima fază a Camerei preliminare și urmează să fie judecat. Tribunalul Botoșani a constatat legalitatea probelor și a rechizitoriului întocmit de DNA, iar acum se pregătește începerea procesului propriu-zis.
Dosarul penal și acuzațiile
Dosarul penal a fost înaintat Tribunalului Botoșani și a fost analizat de magistrați pe 18 iulie. Aceștia au decis să respingă cererile și excepțiile invocate de primarul Cosmin Andrei, reprezentat de apărătorul său, și au constatat legalitatea rechizitoriului. „Respinge cererile și excepțiile invocate de inculpatul Andrei Cosmin Ionuț, prin apărător ales. (…) Dispune începerea judecății cauzei privind pe inculpatul Andrei Cosmin Ionuț”, se arată în încheierea din Camera preliminară.
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava în termen de trei zile de la comunicarea încheierii. Deși dezbaterile au avut loc săptămâna trecută, până ieri decizia nu fusese redactată, ceea ce face dificil de spus dacă procesul va demara sau va urma o nouă confruntare în Camera preliminară de la Curtea de Apel Suceava.
Cosmin Andrei este acuzat că a furnizat subiectele unui examen unei persoane apropiate care candida pentru un post în cadrul Direcției de Impozite și Taxe. Potrivit DNA, primarul a fost acuzat de folosirea de informații confidențiale și permiterea accesului neautorizat, fapte care i-au adus plasarea sub control judiciar. Persoana care a beneficiat de informații ar fi fost amanta primarului, iar soțul acesteia a furnizat procurorilor probele incriminatoare. Acestea includ subiectele examenului din 2021, despre care se spune că au fost oferite de primar.
Campania electorală și mandatul
În ciuda acuzațiilor, Cosmin Andrei și-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Botoșani din partea Partidului Social Democrat (PSD). La alegerile din 9 iunie, el a obținut 22.475 de voturi, învingându-l pe liberalul Cătălin Flutur, care a obținut doar 9.752 de voturi. Totuși, o condamnare în dosarul penal ar putea duce la pierderea mandatului. Dacă va fi achitat, primarul își va putea continua activitatea fără impedimente.
În schimb, în caz de condamnare, lucrurile se complică. Fiind acuzat de folosirea informațiilor confidențiale în scop personal sau pentru alții, pedeapsa prevăzută de lege variază între 1 și 5 ani de închisoare. Totuși, instanța poate dispune aplicarea unei pedepse complementare care ar putea include interzicerea unor drepturi, ceea ce ar afecta cariera politică a primarului.
Posibile implicații legale
Conform Codului administrativ, orice condamnare penală poate face ca primarul să devină incompatibil cu funcția deținută. Prin urmare, mandatul său poate înceta automat în cazul unei condamnări definitive la o pedeapsă privativă de libertate. Aceasta posibilitate reală amenință să-i scurteze mandatul, dacă va fi găsit vinovat și condamnat.
În timpul anchetei, avocații primarului ar fi propus un acord de recunoaștere a vinovăției, însă procurorii DNA l-au respins. Aceștia consideră că pedeapsa propusă era prea blândă în raport cu gravitatea faptelor. Astfel, procesul va continua în instanță, iar primarul Cosmin Andrei va trebui să-și apere imaginea în fața justiției.
Până la pronunțarea unei sentințe definitive, Cosmin Andrei beneficiază de prezumția de nevinovăție. Cu toate acestea, spectrul unei posibile condamnări atârnă greu asupra viitorului său politic.