În plin sezon estival, toboganele din complexul Aqua Park Cornișa au fost închise temporar din cauza unor nereguli descoperite de Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR).
Șeful Direcției de Sport și Agrement (DSA) Botoșani a declarat că închiderea toboganelor a fost rezultatul unei interpretări greșite a Legislației. Firma care s-a ocupat de întocmirea documentației pentru autorizația ISCIR a considerat, în urma unor discuții cu Responsabilul cu Supravegherea și Verificarea Tehnică a Instalațiilor (RSVTI), că nu este necesar avizul de funcționare de la ISCIR.
„Este o greșeală de interpretare a Legislației”
În urma controlului ISCIR efectuat joi, 11 iulie, inspectorii au decis, însă, să închidă cele 10 tobogane ale complexului până la rectificarea situației. Asta în contextul în care reprezentanții parcului au susținut până marți, 23 iulie, că toboganele au fost închise pentru „servicii de mentenanță”.
„Este o greșeală de interpretare a Legislației. Noi am apelat la serviciile unei firme de întocmire a documentației pentru autorizație ISCIR care, în urma conversației cu RSVTI, a zis că nu ne trebuie aviz de autorizare funcționare, ci ne trebuie numai admiterea funcționării făcut de RSVTI. De aici a plecat interpretarea greșită. (…) Asta este ceea ce vă pot spun legat de tobogane”, a declarat Mihai Nițișor, șeful Direcției de Sport și Agrement (DSA) Botoșani.
„După aceea noi putem să le dăm drumul”
Administrația parcului a început imediat demersurile necesare pentru a obține toate avizele și autorizațiile necesare de la ISCIR.
„Noi am făcut pașii respectivi. Deci noi am făcut, de exemplu, comandă la CNCIR în data de 12 iulie pentru verificarea documentației. Ei ne vor da un proces verbal cu care să mergem la ISCIR ca să obținem autorizația de funcționare. Deci controlul a fost pe 11 iulie, noi pe 12 ne-am dus la CNCIR cu documentele pe care le aveam, ei trebuia să studieze, ne-au trimis și răspuns. Noi când am trimis documentația era o singură documentație pentru toate toboganele și ne-au spus că trebuie separat, fiecare tobogan documentat separat și ne-au mai cerut niște documente care ne se aflau printre cele trimise inițial”, a precizat Mihai Nițișor.
Directorul DSA a mai spus că „mâine (n.r. 24 iulie) se va duce domnul inspector RSVTI din cadrul DSA-ului să depună documentele din nou. Ei trebuie să verifice documentația, după care vor veni aici, adică vor verifica în teren, eliberează un proces verbal și după aceea noi putem să le dăm drumul”. Mai mult, acesta susține că săptămâna viitoare sunt șanse mari ca toboganele să fie redeschise.
„Am încercat să compensăm lipsa toboganelor”
În acest timp, restul atracțiilor din complex rămân deschise, iar administrația parcului a luat câteva măsuri pentru a compensa închiderea toboganelor.
„Noi am încercat să compensăm lipsa toboganelor cu accesul liber la saună, am transformat bazinul de aterizare a toboganelor în bazin de înot, trambulina funcționează tot timpul și înainte funcționa din oră în oră, adică o oră funcționau toboganele și o oră funcționa trambulina. Deci am încercat să compensăm. Au mai fost și câteva zile în care numărul de persoane a fost redus simțitor, când a plouat, sâmbătă, duminică. Mâine, poimâine plouă iar”, a declarat Mihai Nițișor.
Însă botoșănenii s-au arătat nemulțumiți. „Trebuia să mai lase și din preț dacă tot e doar piscină, nu aquapark”, a spus un botoșănean.
Neatenție plătită de botoșăneni
Potrivit unor surse neoficiale, numai controalele și procesul verbal de la CNCIR ar costa aproximativ 20.000 de lei. Suma va fi achitat cel mai probabil cu bani de la bugetul local deoarece Parcul Cornișa este gestionat de Direcția pentru Sport și Agrement (DAS) Botoșani, iar direcția este în subordinea primăriei. Practic, asta înseamnă că toți botoșănenii plătesc pentru această neatenție.
Primarul nu răspunde
În acest context, reporterii „Monitorul” au încercat să îl contacteze pe Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, însă acesta nu a răspuns și nici nu a revenit până în momentul publicării materialului.