Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) și-a intensificat, în această lună, acţiunile de informare preventivă a populaţiei derulate în cadrul campaniilor naţionale “F.O.C.– Flăcările Omoară Copii” și “R.I.S.C. – Siguranţa NU este un joc de noroc!”. Activităţile au ca obiectiv principal cunoaşterea de către cetăţeni a regulilor şi măsurilor de prevenire a incendiilor la locuinţe şi gospodării specifice sezonului rece şi sărbătorilor de iarnă.Astfel, inspectorii de prevenire au distribuit sute de pliante și afișe cu recomandări pentru prevenirea evenimentelor nedorite, în locuri cu afluenţă mare de persoane. Reprezentanţii ISU Botoşani spun că derulează permanent astfel de activităţi de informare, prevenire şi conştientizare a cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie şi căldură, în scopul scăderii numărului de incendii produse la locuinţe şi gospodării şi, implicit, pentru reducerea victimelor.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Sfaturi de la pompieri pentru Sărbători de Iarnă fără incendii
Sărbătorile de iarnă reprezintă momentele magice ce reunesc familiile în jurul unui simbol: bradul de Crăciun. Aceste momente rămân permanent în amintirea noastră ca unele dintre cele mai fericite clipe petrecute alături de cei dragi. Pentru a nu acoperi clinchetul clopoţeilor cu zgomotul produs de sirenele maşinilor de pompieri, vă rugăm să daţi dovadă de responsabilitate, înţelegere şi foarte mare atenţie.
Vacanţa şi sărbătorile de iarnă trebuie să fie prilej de bucurie, iar amintirea acestor clipe să nu fie umbrită de tragedii, motiv pentru care I.S.U. Botoşani vă recomandă:
Nu aprindeţi artificii sau lumânări în bradul de Crăciun (sau în apropierea acestuia). Indiferent că este natural sau artificial, acesta se poate aprinde rapid conducând la incendierea locuinţei!
Nu utilizaţi instalaţii/decoraţiunile electrice cu defecţiuni sau improvizaţii! Puteţi provoca astfel un incendiu.
Nu solicitaţi excesiv instalaţia electrică prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice a căror putere însumată poate depăşi puterea instalaţiei electrice a locuinţei dumneavoastră.
Nu amplasaţi bradul de Crăciun în apropierea unor surse de căldură:sobe, calorifere sau alte mijloace de încălzire!
Nu utilizaţi lumânări sau alte surse de aprindere cu flacără deschisă în apropierea materialelor combustibile sau inflamabile!
Nu amplasaţi materiale combustibile sau inflamabile în apropierea surselor de căldură! Nu lăsaţi sobele cu focul aprins când părăsiţi locuinţa sau înainte de culcare!
Decuplaţi aparatele electrice de încălzire la plecarea din locuinţă sau înainte de a adormi!
Se interzice copiilor jocul cu petarde, artificii sau alte tipuri de pocnitori artizanale!
În spaţiile de preparare a hranei se interzic cu desăvârşire:
– folosirea mijloacelor şi dispozitivelor termice de preparare a hranei cu defecţiuni, improvizaţii ori fără supraveghere şi fără respectarea instrucţiunilor specifice de utilizare şi apărare împotriva incendiilor;
– depozitarea buteliilor de gaz petrolier lichefiat – GPL, altele decât cele aflate în uz;
– prelingerea grăsimilor din tăvi, utilizarea vaselor umplute peste limită sau manipularea necorespunzătoare a acestora;
– lăsarea produselor alimentare/culinare, care prezintă pericol de incendiu, precum ulei/grăsime, alcool, în apropierea sau pe sursele de aprindere;
– curăţarea hotelor prin ardere.